Petra Slováková a Vojtěch Hamerský ve službách steampunku

Démon z East Endu se vrací v audioknize z produkce vydavatelství Čti mi!

Sourozenci Kelbyovi nejsou jen tak obyčejní viktoriánští zbohatlíci. Naopak, Viktor je takřka geniální vynálezce a Liliana pro změnu vlkodlačice. Oba slouží anglické královně jako tajní agenti a vyšetřovatelé, a to především v hlavním městě království. Metropole nad Temží se totiž hemží nejen drobnými zlodějíčky, ale především vrahy, únosci lidí a šílenými vynálezci ve službách zla. Navíc tu řádí démon, který zabíjí děti a unáší obyvatele East Endu. Jde jen o konkurenční boj dvou továrních magnátů, nebo se tu chystá atentát na královnu?

Přestože mají Viktor a Liliana problémy s minulostí, vrhnou se do komplikovaného případu po hlavě. Naštěstí mají k ruce bývalého osobního ochránce královny Sterlinga. Ovšem ani jednooký voják to nemá jednoduché, jeho vztah k Lilianě je totiž také poněkud komplikovaný, stejně jako jeho minulost.

Široce rozkročený detektivní steampunkový román ostravské rodačky Petry Slovákové se konečně dočkal audioverze. Jak se s více než čtyřsetstránkovým románem plným dějových odboček popral Vojtěch Hamerský z audiovydavatelství Čti mi!?

„Dobrý bože, Liliano!“ křikl. Vlčice seskočila na zem. Michael nevěděl, co halit dřív. Vrhl zoufalý pohled k pásce ležící na stolku a pak po oblečení srovnaném na židli.
„Omlouvám se, nechtěla jsem vás vystrašit,“ řekla dívka, která se proměnila do lidské podoby. Ve spodním prádle usedla na pelest a pobaveně si ho prohlížela.
„Dovolíte, abych se oblékl, nebo mě budete sledovat i při tom?“ zeptal se a jeho tváře dostávaly nachový odstín.
„Promiňte,“ kývla a otočila se. Michael si spěšně natáhl kalhoty a pak sáhl po pásce, kterou si uvázal přes oko.

Vojtěch Hamerský se vážně snaží, seč mu síly stačí, a především slovní přestřelky mezi sourozenci mu jdou skvěle. Stejně dobře zvládl slovní potyčky mezi Lilianou a Sterlingem. Tady si nezadá s profesionálními herci. Není však tak zkušeným interpretem, což posluchač pochopí ve chvílích, kdy slyší zkomolená slova či spolykané koncovky. Klíčky střev či jiná, spíše úsměvná přeřeknutí bych rád interpretovi odpustil, ale to bohužel nejde. Přes všechnu jeho snahu a nadšení tyto chyby ruší dobrý dojem z poslechu. Stejně tak se několikrát stalo, že se dvakrát opakovala replika, a jednou dokonce se zvukovou značkou. S mistrem zvuku evidentně neseděl režisér a neproběhly kontrolní poslechy. To vše kazí poslech. Hudební složka je naopak perfektní a melancholické či temnější melodie k příběhu skvěle sednou.

Dobrý a originální příběh Démon z East Endu nekazí ani tak odbytá interpretace jako spíš technické nedostatky a to je vážně škoda.

Vydalo: Čti mi!, 2023
Autorka: Petra Slováková
Interpret: Vojtěch Hamerský
Délka: 16h 55m
Cena: 340 Kč