Sword Art Online Aincrad 2 – co se nevešlo do původního příběhu

LitRPG je subžánr oblíbený nejen u nás, ale i ve světě. Koncem loňského roku si čtenáři mohli do své sbírky knih s touto tematikou zařadit i další příběh spadající pod dnes již kultovní značku Sword Art Online.

V první light novele se čtenáři seznámili s Kiritem – Černým šermířem, který si vzal za cíl dostat se z vražedné hry a zachránit u toho ostatní hráče. Příběh jako takový neměl žádné odbočky a směřoval rovnou k cíli. Vzhledem k tomu, kolik času ale hráči ve světě Aincradu strávili, se samozřejmě nabízela otázka, zda to je vše. Copak nezažily postavy žádná jiná dobrodružství, která by nesouvisela pouze s hlavní dějovou linkou? Copak nenarazily na další zajímavé hráče, úkoly, předměty…? Reki Kawahara záhy přišel s odpovědí v podobě druhé light novely mapující některé Kiritovy „side questy“ v Aincradu.

Druhý svazek SAO tedy obsahuje čtyři povídky zasazené do různých časových období v průběhu Kiritova pobytu ve hře. Vydá se v nich na cestu za květem legendární rostliny, pokusí se získat vzácný kov na výrobu meče, na své „dovolené“ s Asunou najde osiřelou holčičku a snaží se napravit jedno ze svých největších selhání.

Stejně jako u předchozí knihy se i tato vyprávění mohou zdát poněkud zrychlená, s občasným nedostatkem detailů. Přesto tato skutečnost nijak zvlášť neubírá čtenářskému zážitku – koneckonců, pokud se čtenáři pohybují na poli japonské tvorby, nejspíš už tuší, co mohou čekat.

Kawahara dokázal i bez zbytečných popisů vložit do příběhů dostatek emocí a dramatu, aby čtenáře přiměl přistoupit na jeho hru. Jednotlivé povídky plynou kupředu bez složitých zákrutů a slepých odboček, díky čemuž umožňují autorovi – i čtenářům – jít v jednotlivých textech až na dřeň. Důležité je zmínit, že povídky nekončí kdovíjak překvapivou pointou. Působí tak nezřídka jako doplněk původního příběhu a úplně samostatně by nejspíš stát nezvládly – a to nejen proto, že se autor nijak neobtěžuje s vysvětlováním některých zákonitostí a pojmů, jak tomu bylo v první knize. Jednotlivé texty fungují tedy primárně jako drobné epizody, přídavek pro fanoušky, a je třeba tak k nim přistupovat. Což jim ale neubírá na síle a čtivosti.

I přes absenci výraznějších point dokážou příběhy v druhém svazku SAO překvapit některými zvraty a syrovostí emocí. Nebudu říkat, že si člověk u čtení vyloženě popláče, ale potenciál by k tomu rozhodně byl.

Stejně jako u prvního svazku, i druhý díl obsahuje několik ilustrací od autora, který se po úspěchu light novel pustil do mangy – tak jako v předchozím případě se jedná o nové ilustrace speciálně pro tuto knihu.

Sword Art Online Aincrad 2 je příjemným, hořkosladkým doplněním původního příběhu a ukazuje Kirita i celý Aincrad zase z trochu jiného úhlu. Není to nejsložitější kniha pod sluncem, ale dokáže zpříjemnit pár večerů – obzvlášť pokud patříte k hráčům a milovníkům LitRPG.

Vydal: CREW, 2022
Překlad: Petr Kabelka, Matěj Vozábal
Vazba: brožovaná
Počet stran: 332
Cena: 389 Kč