HLADOVÉ PŘÍŠERKY (YUMMY YUMMY MONSTER TUMMY)

Kdo to dupe dědovi na půdě? Že by tam byly myši? Kdepak, podívejte se, co se to tam skrývá za roztomilé barevné příšerky. A vypadají hladové, honem jim něco přineste do bříška.

Hladové příšerky je karetní hra řízená aplikací, tedy bez mobilu nebo tabletu nejde hrát. Hra je kooperativní, hráči spolupracují a je určena pro dva až čtyři hráče od 6 let. Jedno krmení příšerek vám zabere okolo 20 minut.

Za českou verzi a překlad aplikace vděčíme firmě Rexhry.

Co najdete v krabici

Všechny fotky jsou z anglické verze hry, která se jmenuje Yummy yummy monster tummy. Hra vyšla v češtině, tam jsou samozřejmě všechny karty česky. I aplikace funguje česky.

Když otevřete krabičku, uvidíte balíčky karet. Celkem jich je 96 a jsou rozděleny do čtyř tematických balíčků: půda, les, smetiště a muzeum. Všechny balíčky jsou přikryté krycími kartami a vy si na začátku rozbalíte jen balíček “Kapitola 1 – Půda”. Ostatní balíčky se do hry přidají, až vás k tomu hra vyzve.

Otevřená krabice

Karty mají z jedné strany vyobrazený předmět, například sáňky, dědovy zuby, borůvky nebo lízátko (to je žolík) a z rubu mají QR kód, který snímá nějaké vaše zařízení. Ještě doplním, že některé karty mají kromě obrázku a názvu předmětu i text se zvláštní schopností, takže pokud hrají děti samostatně, musí umět číst. Proto je i na krabici věk 6+.

Dále potřebujete tablet nebo mobil s přední kamerou. Do tohoto zařízení si musíte stáhnout aplikaci s hrou.

A pak už můžete hrát.

Jak se to hraje

Hra je řízená aplikací, ta vás naučí, jak se hraje, jak se ovládá a všechno ostatní. Vaším cílem je vždy nakrmit příšerku různobarevnými předměty. Příšerka se podle toho, co snědla, obarví, tedy barvy předmětů se smíchají do jedné barvy. Pak se barva porovná s původní barvou příšerky a podle toho získáte 0 až 3 hvězdy. Pokud nemáte žádnou hvězdu, končíte a musíte hrát scénář znovu. Při zisku hvězd postupujete na další příšeru. Při krmení pozor, příšerky nemají moc rády vitamíny, když jim jich dáte moc, utečou vám a prohrajete.

Pro první hru použijete katičky z balíčku půdy

Hra postupně přidává pravidla, potkáte různé typy příšerek i jiné tvory, kteří mají třeba specifické stravovací nároky. Postupně se do hry přidávají další balíčky.

Teď se podíváme na aplikaci. Bez ní to hrát nejde, není tady žádný mechanismus, který by vám ji nahradil.

Je velice hezky udělaná, graficky zapadá do celého konceptu hry. Na začátku si vyberete, co chcete hrát, zda příběh, kde se postupuje, jak jsem psal výše, nebo party hru, kde je prostě samostatná hra.

Podíváme se na příběh, po odkliknutí si zvolíte obtížnost a počet hráčů a pak vás hra vezme na úvod na půdu. Pustíte si scénář “První setkání” a hurá na to. Dozvíte se začátek příběhu, aplikace vám řekne, jak hrát a kolik se rozdává karet (to se mění podle počtu hráčů). A pak už potkáte svou první hladovou chlupatou příšerku. V každém scénáři jich je několik, a když se na obrazovku pozorně podíváte, uvidíte v pozadí řadu čekajících stvoření.

Pokud scénář zvládnete odehrát celý, odemkne se vám další.

Moje hodnocení

Hru jsme začali hrát s dvouletou dcerou cca dva měsíce po jejich narozeninách a od té doby ji miluje. Ze začátku jsme ji museli říkat, jaké karty má dávat, a líbila se jí hlavně animace příšerek, teď po půl roce již zvládá často vybrat vhodnou kartu sama. Takže hru můžete hrát i s malými dětmi, těm budete hodně pomáhat (hrajete s otevřenými kartami), nebo s většími dětmi, kdy budete pomáhat méně a méně, až budou hrát úplně samostatně. Hrál jsem s dětmi ve věku od dvou do sedmi let a všechny hra bavila. A dospělé taky.

Líbí se mi jednoduchý nápad míchání barev a tedy pro děti možnost učení se barev. My jsme si schválně koupili anglickou verzi, dcera chodí do bilingvní školky, tak se učíme anglické názvy věcí.

Jednotlivé scénáře jsou krátké, ty první zahrajte za pár minut, i když dítko vás od toho asi nenechá moc brzo utéct.

Ještě k aplikaci. Nemám moc rád hry s aplikací, ale tady mi to nevadí. Mobil leží uprostřed stolu, nikdo na něm nic nedělá a jen odklikávate případné pokyny. Důležité je také, že aplikace funguje offline, takže nemusíte být připojeni k internetu.

Ještě bych doplnil, že hra existuje i ve variantě pro dospělé, která se jmenuje Soviet kitchen Unleashed, na tu se podíváme někdy v budoucnosti.

Počet hráčů: : 2 – 4
Doporučený věk : od 6 let
Herní doba : 20 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : REXhry 
Lucky duck game
Autoři: : Andreas Wilde
Originální název : Yummy Yummy Monster Tummy
Rok vydání : 2021
Orientační cena : 490,-