MovieZone.cz uvádí: Encyklopedie fantasy filmu

V dnešní době jsme zvyklí vše hledat na internetu. Ať už se jedná o informace o přírodě, vesmíru, hudbě, filmech, či knihách. Jenže taky je občas příjemné mít všechny informace pohromadě. Máte rádi fantasy filmy? Pak je tu Encyklopedie fantasy filmu.

Kniha je, jak bývá u encyklopedií zvykem, velká, respektive má velký formát, na kterém vyniknou například fotografie či plakáty filmů. Kniha je šikovně rozdělena na kapitoly dle různých subžánrů fantasy, a co je důležité, stručně a srozumitelně je vysvětlí. Od dark fantasy a high fantasy přes meč a magii až k westernové fantasy.

V každé kapitole je zmíněno a popsáno několik nejslavnějších filmů daného subžánru a také filmy, které třeba nebyly tak úspěšné, ale něčím zvláštním se do historie fantasy zapsaly. U každého filmu je uvedeno, o čem byl, kdo ho natočil, jsou zmíněny zajímavosti o natáčení a jeho úspěchy či vliv na danou dobu či budoucnost žánru.

Vše působí přehledně a skutečně si můžeme udělat obrázek o fantasy jako takové. Jak se žánr rozvíjel, jak se v různých obdobích k filmům přistupovalo. Potěší, že encyklopedie bere v potaz i české úspěchy, a samozřejmě je většina povídání o našich fantasy filmech soustředěna na Karla Zemana.

Na této encyklopedii pracoval celý kolektiv lidí z MovieZone.cz, a tak je potěšující, že samotný styl psaní je v knize jednolitý a nijak nás neruší. Autoři o filmech hovoří věcně, ale mnohdy také uvolněně. Někdy si neodpustí i nějaký ten žert, ovšem v tomto případě to není vždy úplně žádoucí a může to působit lehce zbytečně či rušivě (nejedná se však o nic zásadního). V každém případě se celá publikace čte velice příjemně a zábavně.

Autoři věnovali pozornost rozličným filmům, nejen těm nejslavnějším, takže nás encyklopedie může nalákat ke zhlédnutí a doplnění si znalostí celého žánru.

V závěru publikace jsou i krátké kapitoly věnované různým výrazným postavám fantasy filmů, ať už se jedná o slavného tvůrce speciálních efektů Raye Harryhausena, či filmaře Petera Jacksona. Jsou tu i různé seznamy a tipy na seriály, výčet ikonických zbraní, povídání o filmové hudbě a tak dál. Obsah je zkrátka bohatý a kniha má hodně co nabídnout.

Jak už jsem psal na začátku, spoustu informací si můžeme najít na internetu, ale mít vše v takto krásné encyklopedii pohromadě, to člověku nic nenahradí. Tato kniha nám připomene filmy, co máme rádi, a rovněž jich pár doporučí. Doplníme si znalosti o žánru a dozvíme se zajímavosti o osudu daných snímků.

Graficky je Encyklopedie fantasy filmu zpracována velice hezky a častokrát se budete kochat fotkami z filmů. Pokud milujete fantasy, je tahle encyklopedie stvořená pro vás. Nezbývá mi než poděkovat autorům za tak krásnou práci. Mimo tuto knihu vyšly ještě Encyklopedie akčního filmu a také Encyklopedie komiksového filmu.

Vydal: XYZ, 2021
Autoři: Ondřej Mrázek, Jiří Pospíšil, Petr Cífka, Václav Rybář, Matěj Svoboda, Karel Ryška, Mojmír Sedláček, Milan Rozšafný
Vazba: vázaná
Formát: 195 x 260
Počet stran: 344
Cena: 499 Kč