ZAKLÍNAČ: STARÝ SVĚT (The Witcher: Old world)

Díky firmě Blackfire – Svět her a zábavy jsem dostal možnost vyzkoušet beta verzi nové hry ze světa Zaklínače, která loni úspěšně prošla kampaní na Kickstarteru a měla by vyjít na konci tohoto roku. A bude rovnou i v češtině.

Děj hry se odehrává v čase, kdy se zformovalo pět zaklínačských škol: škola vlka, kočky, medvěda, grifa a hada. Ve hře se stanete jedním ze zaklínačů některé ze škol, cestujete kontinentem, učíte se nové dovednosti, necháváte se najímat na různé úkoly a samozřejmě zabíjíte monstra. Občas potkáte kolegů zaklínače, posedíte v hospodě a zahrajete si kostkový poker nebo se v té hospodě poperete. Postupně sbíráte trofeje a do legend vstoupí ten, kdo první získá 4 trofeje.

 

Co najdete v krabici

Mám k dispozici jen beta verzi, takže se pak může výsledná krabice lišit. Určitě vás zaujme velký herní plán, který je rozdělen na tři části podle jednotlivých fází tahu postavy. Je zde velká mapa celé země, po které se pohybujete, v druhé části jsou vyloženy nestvůry a karty průzkumu a ve třetí pak karty akcí, které si kupujete.

Desky zaklínačů

Pro každého zaklínače zde najdete hrací desku s ukazateli vlastností a popisem speciální schopnosti jeho školy, startovní ruku karet akcí, karty trofejí jeho školy, které dává při prohraném souboji protihráči, a dřevěné kostičky jako ukazatele. A samozřejmě miniaturu zaklínače v bojové póze.

Z karet je zde balíček průzkumu ve městech, v divočině, karty úkolů, lektvarů, meditací a další karty akcí.

Nestvůry jsou zde prezentovány vždy žetonem (ten se pokládá na mapu) a kartou. Z druhé strany si pak můžete, po vyhraném souboji, přečíst popis boje. K základu by měly jít dokoupit miniatury příšer, které pak na herní mapě nahradí žetony.

Ještě jsou v krabici mince a žetony terénu, které říkají, kde se objeví nestvůry, jejich stopy nebo úkoly.

Jak se to hraje

Rozložíte herní plán, na příslušná místa položíte karty, vylosujete nestvůry, každý hráč si vybere svého zaklínače a hurá do toho.

Hráči se střídají po jednotlivých tazích tak dlouho, dokud někdo nezíská čtvrtou trofej. Trofeje získáváte za zabité nestvůry, poražení zaklínače z konkurenčních škol a meditací. V pravidlech je, že poslední vítězná trofej musí být bojová, nelze vyhrát provedením meditace.

Detail herního plánu

Herní tah hráče se skládá ze tří části. V první fázi chodíte po mapě. K pohybu vám slouží karty akcí, které mají v levém dolním rohu symbol terénu. Pokud chcete cestovat na nové místo, musíte odhodit příslušnou kartu, popřípadě dvě libovolné nebo kartu a minci. Poté co doputujete do lokace, můžete využít její akci – vylepšit si svou vlastnost, získat lektvar, zahrát si kostky. To můžete opakovat, kolikrát chcete, nebo dokud máte karty.

Druhá fáze je setkávání a průzkum. Pokud jste na poličku s nestvůrou, můžete s ní bojovat. Pokud nejste nebo nechcete bojovat, můžete prozkoumat městě nebo přilehlou divočinu. Spoluhráč vám přečte krátký příběh a vy máte možnost se rozhodnout, jak pokračovat. Můžete získat peníze, vybavení, úkoly, občas vás může potkat i něco zlého.

Nachystané karty pro II. a III. fází tahu

Jak probíhá souboj s nestvůrou? Bojujete pomocí karet akcí, které jsou současně vaše životy. Stejně tak u nestvůry. Pro první kolo boje máte ty karty, co vám zůstaly z minulé fáze, ostatní zamícháte a vytvoříte z nich dobírací balíček. Nestvůra má balíček karet podle počtu životů. Pokud se vám podařilo získat stopovací žeton nestvůry, máte výhodu první rány, pokud ne, jde rovnou po vás.

Karty nestvůry na sobě mají dva útoky – výpad a kousnutí. Soupeř vybere, jak bude útočit, pak se otočí karta a útok proběhne. Z balíčku odhodíte tolik karet, kolik jste utržili zranění, a potom můžete bojovat vy.

Monstra úrovně I

Napřed můžete vypít některý ze zaklínačských lektvarů. A pak se pustíte do boje. Z ruky se snažíte vyložit bojové kombo skládající se minimálně z jedné karty. Většinou se snažíte zkombinovat více karet, aby se vám sečetly jejich efekty. Karty jsou s barevným pruhem a některé mají „nos“ v další barvě pro napojení další karty. Takto můžete kombinovat libovolné množství karet. Po vyložení se vyhodnotí všechny efekty na kartách, udělíte zranění a doberete si karty v počtu podle své bojové vlastnosti. A útočí zase nestvůra. Boj končí v okamžiku, kdy některé straně dojdou karty, tedy životy. Souboj s nestvůrou může skončit vaším vítězstvím, čímž získáte její trofej, nerozhodně, to pak nestvůra uteče, nebo jste se jako zaklínač moc nepředvedli a nestvůra vás porazila. Boj s jiným zaklínačem probíhá podobně a jako bonus si v tomto případě mohou ostatní zaklínači vsadit na výsledek.

Monstra úrovně II

Ve třetí fázi odhodíte zbývající karty, aby vám zbyly maximálně tři, doberete si další tři a koupíte si jednu novou kartu z nabídky. Platidlo jsou zase vaše karty. Platíte tak, že z ruky odhodíte karty v ceně té nové a vezmete si ji do ruky.

A pak je na tahu další hráč, dokud někdo nezíská čtvrtou trofej.

Ještě zmíním, že v základních pravidlech je popsán i sólo mód, v tom případě je vaším úkolem dohrát hru co nejrychleji. V rámci kampaně na Kickstarteru byl odemknut i kooperativní mód, kde by mělo být i lepší sólo. Uvidíme, zatím o tom není moc informací.

Moje hodnocení

Hru jsme vyzkoušeli ve dvou a třech hráčích a dojmy jsou pozitivní. Jako zaklínač se touláte po kontinentu, sbíráte zakázky, lovíte monstra, máte málo peněz, občas vás někde seřežou.

Rozehraná hra

S žádnou z herních mechanik nemám problém, naopak mě překvapilo, jak hra docela odsýpá. Zdržovalo nás jen čtení příběhů, kde jsme bojovali s angličtinou. Líbí se mi rozdělení herního plánu na jednotlivé fáze tahu. Líbí se mi setkání, příjemná změna je, že tam většinou neházíte kostkou, ale můžete se rozhodnout mezi dvěma volbami, jak chcete v příběhu pokračovat. Obava z dlouhého boje se nepotvrdila, ve dvou hráčích jeden ovládá monstrum a ve třech ho obsluhovali zbylí dva, takže se pořád něco děje.

Pravidla mi připadají srozumitelná a rychle přejdou do krve. Během hry jsme do nich skoro nekoukali. Dohledávali jsem hlavně postup vyhodnocení boje, tedy do doby, než jsem rozklíčovali ikony na herním plánu, které jej zobrazují.

Jak se hraje v různém počtu hráčů? Hráli jsme ve dvou a ve třech. Ve dvou jsme mezi sebou v podstatě neinteragovali. Vzhledem k tomu, že na ploše máte tři nestvůry, každý si vždy vybral jednu a tu stopoval. Ve třech hráčích už na sebe narazíte častěji, stopovat musíte více nestvůr a pak záleží na tom, kdo je u ní dříve. Vyzkoušeli jsme i kostkový poker. Jen na boj mezi zaklínači zatím nedošlo, necháme si něco na plnou verzi hry. Z tohohle hlediska bych řekl, že jste spíše osamělý vlk toulající se světem. Každopádně by ke hře měl vzniknout i kooperativní mód, na který se těším. Ale obávám se, že ve čtyřech a pěti hráčích to již bude hodně dlouhé a nebude to moc hratelné.

Moje druhá obava je z počtu karet průzkumu a úkolů, pokud budete mít jen základní hru bez bonusů z Kickstarteru a rozšíření. Aktuálně má být v základu jen 36 průzkumů ve městě, 36 průzkumů v divočině a 56 úkolů. Při opakovaném hraní se může stát, že se celkem rychle ohrají.

Hra se ještě stále vyvíjí, zapracovávají se do ní zpětné vazby od testování, testují se rozšíření. Na hru se těším a budu doufat, že nám ji autoři doručí už letos pod stromeček.

Počet hráčů: : 1 – 5
Doporučený věk : od 14 let
Herní doba : 150 minut
Čeština : ohlášené vydání, 4.Q 2022
Vydavatelé: : Blackfire

Go On Board

Autoři: : Łukasz Woźniak
Originální název : The Witcher: Old World
Rok vydání : 2022
Orientační cena :