Jodi Taylor: Symfonie ozvěn

Doktorka Max, magnet na pohromy a jejich kreativní řešení, se vrací společně s týmem z institutu Svaté Marie. Tentokrát cestovatelé v čase podniknou mimo jiné exkurzi do doby Jacka Rozparovače.

Institut Svaté Marie se oficiálně věnuje výzkumu dějin, ale je velmi dobře střeženým tajemstvím, že disponuje několika speciálními buňkami, které jeho historikům dovolují zkoumat dějiny v reálném čase a prostoru. V minulém díle Max zjistila, že jim samotná historie dovolí, aby zachraňovali cenné artefakty a přenesli je do své doby, pokud tak učiní těsně před jejich „zničením“. Hned první mise je v záchraně historických artefaktů úspěšná, i když se jim tajemný Clive Ronan, bývalý historik a člen Sv. Marie, snaží všechno překazit.

V centru příběhu stojí opět zapálená historička doktorka Madeleine Maxwellová, která svůj život zasvětila práci pro Sv. Marii. Jediný, kdo ji dokáže občas rozpálit, je Leon Farrell, technický ředitel. Jejich vztah je trochu jako na houpačce a rozhodně tomu nepomáhá, když jednoho z nich unesou nebo když zůstane trčet bez buňky někde ve starověku. Navíc v celém institutu neexistují dva větší tvrdohlavci s opravdu velkým problémem mluvit o svých pocitech. Celému institutu šéfuje doktor Bairstow, kterému záda oddaně kryje jeho výkonná sekretářka paní Partridgeová. Nejnáročnější cesty s Max podniká Tim Peterson či major Guthrie a pan Markham.

I tentokrát se příběh nese ve svižném, rychlém tempu, ale nedochází k žádným časovým zmatkům jako v minulém díle Jedna zatracená pohroma za druhou. Stále zůstává lehce neosvětleno, jak přesně cestování do různých dob funguje, protože historici a jejich doprovod cestují nejen do minulosti, ale podaří se jim zaskočit i do budoucnosti, i když pro některé se vlastně jedná o jejich teoretickou přítomnost. A k tomu i sama historie dokáže zlikvidovat historika, který se ji snaží příliš ovlivnit. Max naštěstí ještě příliš nenaštvala múzu dějepisectví, která na historii dohlíží, a tak možná zvládne nějakou dobu pokračovat ve svých výzkumech.

Kniha se v žádném případě nemůže brát příliš vážně. Zároveň se nedá mluvit o ucelené dějové lince, která sice existuje, ale zůstává zastrčená někde v pozadí. Většina cest do historie představuje jednotlivé epizody. Někdy velmi zajímavé, jindy nervy drásají a občas velmi krvavé. Nejzajímavější mise do minulosti je tentokrát hledání vymírajících blbounů nejapných, které bylo jedním z báječných odlehčení celé knihy.

Symfonií ozvěn ale příběh Max a ostatních zaměstnanců ze Svaté Marie nekončí, protože stále existuje neskutečné množství historických událostí, které je třeba správně vědecky prozkoumat.

Ukázka

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Roman Lipčík
Vazba: pevná
Počet stran: 356
Cena: 359 Kč