Aiden Thomas: Kluci ze hřbitova

Šestnáctiletý Yadriel si nepřeje nic jiného, než aby ho rodina přijala takového, jaký je. Chce všem dokázat, že je pravý brujo, a tak se rozhodne vyvolat duši zesnulého bratrance. Rituál se ovšem pokazí a Yadriel přivolá duši problémového Juliana Diaze, který následně nechce být propuštěn zpátky do říše mrtvých.

Yadriel pochází z latinskoamerické rodiny oplývající magickými schopnostmi. Během dospívání každý prochází rituálem, při kterém se z žen stanou léčitelky a muži mohou vyvolat lidské duše a zase je propustit. Yadriel jako trans kluk nezapadá do své tradičně smýšlející rodiny brujx. Kvůli jeho identitě je mu rituál odpírán, a tak se Yadriel rozhodne provést ho tajně, navzdory protestům rodiny. Brzy nato zemře Yadrielův bratranec, jehož tělo ani duše nejsou nikde k nalezení. Yadriel by rád všem dokázal, že je skutečný brujo, a proto se pokusí přivést duši bratrance nazpět. Jenže omylem přivolá duši Juliana Diaze, středoškoláka s nepříliš dobrou pověstí.

Julianova osobnost je divoká a hlavně opředená mnoha povídačkami, a tak není divu, že se po přivolání nechce nechat propustit do posmrtného života. Chce zjistit, zda jsou jeho kamarádi v bezpečí a co se mu vlastně stalo. Julian a Yadriel tráví většinu příběhu spolu, protože hledají odpovědi na otázku, kdo Juliana zabil.

Vyprávění není příliš akční, kluci většinou chodí po městě a jejich kroky nikam nevedou. Nadpřirozená linka i nezodpovězená otázka jsou brzy po magickém začátku upozaděny a autoři Aiden Thomas se zaměřují především na Yadrielovu identitu a postupně i zamilovanost mezi oběma chlapci. Romantická zápletka Yadriela a Juliana se přitom objeví z ničeho nic. Do té doby by se o klucích ani nedalo říct, že jsou kamarádi. Yadriel je aktivní, jen pokud chce dokazovat svou identitu rodině, jinak nemá skoro žádnou osobnost ani motivaci cokoliv dělat. Jeho nastupující city k Julianovi jsou téměř neviditelné, proto náhlé sblížení kluků v závěru knihy působí přehnaně dramaticky.

Čtenáři se mohou těšit především na povedené vykreslení magického latinskoamerického světa. Aiden Thomas skvěle popisují svět brujx, jejich schopnosti, tradice a legendy. Začátek slibuje napínavý příběh, řeší se vražda nejen Juliana, ale i Yadrielova bratrance. Ve vzduchu je stále přítomno zlo, jenže po dlouhé expozici jsou najednou obě postavy ke všemu dost lhostejné, takže ani čtenáře ve výsledku vůbec nezajímá, kdo je hlavní padouch.

Vcelku originální nápad o trans gay klukovi, který se snaží zapadnout do své tradiční, magií obdarované rodiny, je převálcován špatným vyprávěním. I ty nejméně zajímavé scény jsou popsány do detailů a občas se zdají být nekonečné. Prostředí je hezky přiblíženo jazykovou stránkou, ve vyprávění se totiž nachází spousta španělských slov i celých vět. Některé výrazy se v knize opakují a slova se dají odvodit z kontextu, ale myslím, že několik vět by si zasloužilo alespoň poznámku pod čarou. Přece jen u nás není španělština až tak běžným jazykem.

Navzdory výtkám k slabšímu vyprávění si myslím, že si Kluci ze hřbitova zaslouží vaši pozornost hlavně kvůli představení neotřelého magického světa. Ve výsledku jde o poměrně milé čtení, ve kterém si zamilujete divokého Juliana, potkáte zbloudilé duše a ještě se naučíte několik nových španělských slov.

Ukázka

Vydalo: Yoli, 2022
Překlad: Kateřina Stupková
Vazba: brožovaná
392 stran / 399 Kč