Knižní novinky: prosinec 2021

I na poslední měsíc letošního roku si nakladatelé připravili celkem dost nových knih. Mezi jinými povídkovou antologii Jihočeský horor, Encyklopedii fantasy filmu nebo novinku N. K. Jemisinové Stali jsme se městem. Nechybí ani řada pokračování oblíbených knižních sérií.

Honza Vojtíšek (ed.): Jihočeský horor

Upíři, neobyčejná stvoření, duchové, vetřelci, psychopati, vlkodlaci, brutální vrazi a podobná strach nahánějící zjevení se nevyhýbají ani jižním Čechám. Přesvědčit se o tom můžete v příbězích jihočeských autorů a autorek prezentovaných v této výjimečné knize.
Každý z autorů je s jižními Čechami nějak spojený – buď se zde narodil, nebo zde aktuálně žije. A stejně tak jsou s jižními Čechami spojené i povídky, které ve sbírce najdete. Že bychom objevili ten nejhororovější region České republiky? A rozhodně to není jen o lese Bor.

Autoři: Miroslav Pech, Václav Křenek, Ivana Gašparíková, Jiří Sivok, Martin Štefko, Anna Korbelová, Václav Votruba, Honza Vojtíšek, Kateřina Malec Houfková, Svatopluk Doseděl.
Vydá: Golden Dog

Petra Kubašková: Čarodějka a zlatý elixír

Na Malé Straně se pořád něco děje a mladá čarodějka Ginevra to v životě rozhodně nemá snadné. Jen co se vypořádala se vzpourou zákeřných kutnohorských čarodějnic, už musí čelit další výzvě. Naštěstí má však k ruce přátele a také svou povedenou malostranskou rodinku. A tak se spolu s nimi vydává na další dobrodružnou výpravu, na níž se jí stane průvodcem mlčenlivý alchymista. Při své cestě za zlatým elixírem se vydá hledat záhadný dům ve Zlaté uličce nebo se nepozorovaně vplíží do tajuplné zahrady, kde potká nejednu podivnou bytost. Obstojí Ginevra Sedmá Malostranská v nejtěžší zkoušce a podaří se jí odhalit tajemství věčného života? Anebo měli pravdu ti, kdo od začátku tvrdili, že její jinakost je cestou do pekel?
Pražské domy a uličky již potřetí ožívají v příběhu čarodějek z magické Malé Strany. Stačí jen počkat, až se setmí a rozzáří se lucerny…
Vydá: Epocha

Jacek Dukaj: Led

Dobrodružné putování po zamrzlém světě, ve kterém nikdy nedošlo k první světové válce
Píše se rok 1924 a Polské království je zamrzlé pod carskou vládou v Belle Époque. Varšavu pokrývá led — uprostřed léta zasypávají cesty sněhové bouře. Nepozemští andělé Mrazu zvaní přítuhy procházejí ulicemi měst a zmrazují pravdu a lež.
Benedykt Gierosławski, nadaný matematik, ale nenapravitelný karbaník, se na žádost carského Ministerstva Zimy vydává do Irkutska, kde má vyhledat svého otce — Otce Mráze, který je prý důvěrníkem přítuh. Tisíc rublů v hotovosti by Benedykta vytáhlo z dluhů, není však tento úkol příliš nebezpečný?
Od špinavých varšavských činžáků přes ledovou Asii v luxusním kupé Transsibiřského expresu až po nebeský palác generálního gubernátora — to je cesta, která Benedyktovi změní život.
Jeden z mistrovských kousků Jacka Dukaje, díky němuž čtenáři poznají nejen alternativní historii světa, ze které tuhne krev v žilách, ale zároveň budou mít příležitost spolu s hrdinou románu projít neobyčejnou cestu a stanout tváří v tvář Jinému.
Vydá: Host

Pavel Bareš: Kronův odkaz (Projekt Kronos 3)

Občanská válka je u konce.
Zanechala za sebou zpustošené Attiona City a pomníky těch, kdo město přísahali chránit. Downtownské povstání přineslo městu pod Plošinou svobodu, ale spolu s ní i hlad, bezpráví a tyranii policejního režimu. Teprve teď, když jsou od sebe Centrum a Downtown nenávratně odtržené, vychází plně najevo, že jeden bez druhého nemají šanci přežít. Město balancuje na pokraji kolapsu a na hroutící se šachovnici se rozehrává závěrečná mocenská partie, která rozhodne o tom, kdo skončí pod jeho troskami.
Luco Scarpa dostal příležitost k útěku, ale směnil ji za šanci zasadit Institutu jeden poslední, smrtelný úder. John Arrows umí poznat předem prohranou bitvu, když ji vidí, ale je tu ještě několik bezpečnostních rizik, která musí odstranit, než opustí potápějící se loď. A Brea Kensingtonová, čerstvě jmenovaná Duquesa největší mafie dolů od Plošiny, je plně odhodlaná dotáhnout do konce to, co její matka uzavřít nedokázala.
Attiona dýchá na vypůjčený čas. Více než kdy jindy potřebuje svého ochránce.
Toho, kterého sama pohřbila.
Vydá: Host

Milada Střítezská: Valgir

Na počátku byla poušť a muž, který měl v osudu napsanou dlouhou cestu na sever. Valgirův život plný zvratů a osobních proher i vítězství se stal kronikou první severské války a jejích dopadů na osud obyvatel Alatey. Příběh, který otevírá romány cyklu Ilusie, byl inspirován dobrodružnou literaturou začátku 20. století, životem finského maršála Mannerheima a Zimní válkou. Mystické vyprávění s válečnými motivy překračuje stereotypy žánru a posouvá fantasy na jinou úroveň.
Vydá: Ilusie Publishing

N. K. Jemisinová: Stali jsme se městem

Podle odvěkých zákonů přichází jednou v životě každého velkoměsta okamžik metafyzického zrodu, kdy se město stane vyšší vědomou entitou zastoupenou lidským avatarem. Na tento okamžik čeká odvěký Nepřítel, lovecraftovský predátor, který se snaží novorozené město uchvátit a pohltit.
V případě New Yorku nejsou věci nikdy jednoduché, protože jde o výjimečné, excentrické město složené z více čtvrtí. A tak po prvním souboji s Nepřítelem musí vyčerpaného primárního avatara zastoupit pět městských částí: Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens a Staten Island. Jsou to obyčejní lidé a to, že se stali avatary, se dozvídají za pochodu a beze slov. Někteří se svému osudu brání, ale jejich láska k New Yorku je nakonec silnější.

N. K. Jemisinová otevřela první díl nové série příběhem, který je vtipnou a barvitou poctou jejímu městu, ale zároveň svérázným pojetím superhrdinského paradigmatu i vášnivým protestem proti rasismu a homofobii.
Vydá: Host

Evan Currie: Do temnoty (Odyssea 1)

Za hranicemi našeho malého světa, za gravitační studnou naší hvězdy, leží galaxie a vesmír větší a rozmanitější, než s čím se kdokoliv z nás setkal. Úkolem je prorazit pro lidstvo cestu do toho velkého neznáma. Kapitán Eric Weston a posádka lodi LSAK Odyssea startují na misi určenou k zápisu do historie. Za hranicemi známého se střetávají s hrůzami a divy dosud nespatřenými, s bytostmi a monstry fantastičtějšími než cokoliv, co by si lidé na Zemi kdy dokázali představit. Ale skutečné srdce temnoty, největší nebezpečí ze všech, na ně čeká… Do temnoty je první výprava LSAK Odyssey a její posádky a začátek epické military science fiction, která kombinuje jak starou dobrou space operu, tak moderní vyprávění příběhu v jednom velkém, vzrušujícím dobrodružství.
Vydá: Laser

Owl Goingback: Běsnění Kojota

Cenou Bram Stoker ověnčený autor Owl Goingback se po letech vrátil k hororu. V roce 2002 napsal román Breed a až v roce 2019 vydal další knihu, Běsnění Kojota. A hned za ni získal druhou cenu Brama Stokera za nejlepší román.
Kojot se vydal na vražedný lov a nezůstává po něm nic než spoušť. Musí zabít poslední lidské členy Velké rady Galun’lati, aby tak lidstvo ztratilo kontrolu nad světem. Pouze Krkavec se postavil jeho plánu a udělá cokoli, aby Lutherovi Watiemu, poslednímu člověku v Radě, a jeho dceři, pomohl. A bude přitom muset obracet svou kůži naruby.
Vydá: Golden Dog

Aiden Thomas: Kluci ze hřbitova

Trans kluk Yadriel by se rád zavděčil své latinskoamerické rodině, která má problém přijmout jeho gender. Aby jim dokázal, že je pravý brujo, rozhodne se s pomocí své sestřenky a nejlepší kamarádky Maritzy provést rituál s cílem vyvolat ducha jejich zavražděného bratrance. Něco se ale zvrtne a Yadriel místo něj vyvolá ducha Juliana Diaze – kluka z místní střední, který neměl zrovna nejlepší pověst. Yadriel by se ho milerád zbavil, ale Julian nehodlá odejít jen tak. Je odhodlaný přijít na to, co se mu stalo, a zbavit se tak pout, která ho na tomto světě drží. Yadrielovi nezbývá než Julianovi pomoci. Čím více času spolu však tráví, tím méně si Yadriel přeje, aby Julian odešel…
Vydá: Yoli

František Kotleta: Rudý vrabčák (Legie 4)

Vesmír je kruté místo. To poznala posádka lodi Kraksna v den, kdy Zemi obsadili mimozemšťané. I když se jí povedlo agresivní rase enlilů dostat ze spárů a uhájit si svobodu, aby si ji udržela, musela začít pracovat pro vesmírnou mafii. Teď ale kapitán Moravec, poručík Vojcechovský, technik Vodička, profesorka Krasiński, kuchař Guiseppe i tajemná Amanda dostávají příležitost se s enlily znovu utkat. Planeta Tisíce světel je novým terčem jejich invaze a mafie je posílá právě tam. Ideální práce pro kapitána Bouchače a lorda Mrdáka.
Tedy pokud by na planetu nemířili nejlepší špioni ze všech soupeřících civilizací a mezi nimi i ta, které se říká Rudý vrabčák…
Vítejte v sérii Legie – světě Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, space opeře temné, akční i zábavné, jak jen to chladný vesmír dovolí.
Vydá: Epocha

Pavel Korněv: Strážce mrtvých (Pouť mrtvého 4)

Zemřít ve virtuální realitě není žádná legrace, čelit kulkám kriminálních bossů ve skutečném životě je ale teprve něco. V tak zoufalé situaci mi jejich požadavek, abych jim prokázal jistou službičku ve VR, nepřipadá jako špatná alternativa. Problém je, že hry špionských agentur se řídí mnohem drsnějšími pravidly. Nemožnost odmítnout pro ně není dobrá výmluva – zvlášť když jim narušíte jejich tajné operace.
Přesto jsem prostě neměl na vybranou. Proto mi cena za svobodu nepřipadala nijak přemrštěná. Stačilo zalogovat se, stát se nekromantem, setřást pronásledovatele, projít eliminací a vypátrat jednu konkrétní osobu. Kterou? Proč? A jak jsem to měl udělat?
Špatné otázky. Já měl jenom jednu jedinou: Proč já? Proč John Doe?
Vydá: Fantom Print

Nalini Singh: Záblesk vzpomínek (Psyové/Měňavci 7)

Žena bez minulosti se stává loutkou muže, který má v rukou její budoucnost…
Když ji Dev Santos najde na svém prahu, je v bezvědomí, samá modřina, ztratila paměť a nezná svou identitu. Ví pouze jediné: že je nebezpečná. Dev, vázaný povinností chránit nejchoulostivější tajemství svých lidí, musí eliminovat všechny hrozby. Tuto úlohu se nikdy nezdráhal plnit – ovšem jen do chvíle, než zjistí, že ho přitahuje tato žena, z níž se může vyklubat nejrafinovanější zbraň nepřítele.
Tyran skrytý ve stínech zbavil Katyu Haasovou všech vzpomínek a naprogramoval ji tak, aby provedla chladnokrevnou vraždu. Katya se zoufale snaží zachránit si zdravý rozum. Její jedinou nadějí je Dev. Jak ale může čekat, že získá důvěru muže, který by mohl být klidně jejím terčem? Jeden totiž musí v této hře zemřít.
Vydal: Fantom Print

Keri Arthur: Pouto stínů (Strážkyně Riley Jenson 8)

Zčásti upír, zčásti vlkodlak. Riley Jensonová ví, co se může stát, když upíři začnou zlobit. Poprvé se ale setkává se sérií brutálních vražd soustředěných kolem podniku vyhledávaného upíry a lidskými závisláky. Oběti nejsou jen zabity; jsou připraveny o hlavu. Nyní se Riley vrhá do akce, pohrává si se svůdným – a hodně podezřelým – majitelem klubu a ocitá se uprostřed další záhady: někdo zabíjí ženy, ale dělá to beze stopy násilí.
Těch několik případů je na Riley už tak akorát, jenže k tomu má ještě dva žárlivé milence – Kye Murphyho, vlkodlaka, na jehož volání slyší vlčí část Rileyiny duše, a Quinna, chladného, elegantního upíra, který má za sebou víc než tisíc let zkušeností s tím, jak splnit přání každé ženy. Zatímco Riley těká mezi dvěma sexy samci, její práce strážkyně nabírá nebezpečné obrátky. Dopadení vraha se stává otázkou života a smrti. Zvlášť když je blíž, než Riley tuší…
Vydá: Fantom Print

Encyklopedie fantasy filmu

Dílem encyklopedie, dílem rozcestník a rádce pro všechny fanoušky filmové magie. Tahle kniha je velkou mapou pro všechny ochotné turisty, co chtějí navštěvovat nepřeberné množství kouzelných krajin. Fantasy ale není jen o udatných hrdinech, spanilých princeznách, zlých čarodějích a nepřemožitelných dracíc, zalistujte a zjistíte, že na otevření brány do žánru filmové fantasy nepotřebujete žádné speciální zaklínadlo.
Autoři: Ondřej Mrázek, Jiří Pospíšil, Petr Cífka, Václav Rybář, Matěj Svoboda, Karel Ryška, Mojmír Sedláček, Milan Rozšafný
Vydá: XYZ