Sarah Andersenová: Tesáky

Tesáky jsou komiksový příběh o lásce mezi upírkou a vlkodlakem od autorky Sarah’s Scribbles.

Elsie vypadá od pohledu mladě, ale ve skutečnosti už chodí po světě tři století. Moc dobře ví, jak dokáže být věčnost dlouhá a osamělá, zatím se jí ovšem nepodařilo najít nikoho, s kým by ji chtěla sdílet. Až do chvíle, kdy jedné noci v baru potká Jimmyho, okouzlujícího a pohodářského vlkodlaka. Společně se rozhodnou dát vzájemnému vztahu šanci a trochu blíž se poznat. Výsledkem jsou zvláštní situace, kdy na sebe narážejí jejich velmi odlišné životní styly, překvapivě však postupně přicházejí také na to, že mají hodně společného, od neobvyklého jídelníčku až po zálibu v hororových knížkách a filmech. Kdo ví, třeba jim to opravdu klapne?

Jako velký fanoušek upírů (a o poznání menší nadšenec do vlkodlaků) jsem se na tuhle sbírku, která podobně jako ostatní autorčiny počiny zpočátku vycházela ve formě komiksových stripů na webu, moc těšila. Musím především pochválit nápad vzít dvě legendární monstra, zasadit je do současného světa 21. století a zaměřit se na ukázání jejich běžného, každodenního života.

Jednotlivé scény jsou podávány velmi odlehčeně, jako romantická komedie. Sarah Andersenová si hodně vyhrává s pop kulturními odkazy i všemi možnými legendami, s nimiž jsou upíři a vlkodlaci tradičně spojováni. Elsie se tak obléká jako gotička, nosí zásadně černou, spí v rakvi a nesnáší slunce a česnek, zatímco Jimmyho šatník se skládá převážně z flanelových košil a je pro něj hodně důležité sepětí s přírodou a dlouhé procházky pod zářivým měsícem. Ukazuje se tak, jak jsou oba opravdu naprosto rozdílní, ale zároveň mají pochopení pro podivnosti toho druhého a vlastně jim to společně hezky funguje.

 

Co naneštěstí příliš nezafungovalo u mě, je samotná podoba knížky. Jedná se v podstatě o sérii jednostránkových mini komiksů ukazujících různé okamžiky v životě obou protagonistů. Kresba sice vypadá krásně, je minimalistická, provedená pouze v černé a bílé s jasnými, čistými liniemi a jednotlivé scény za sebou jdou chronologicky, dohromady je ale nic nespojuje a Elsie ani Jimmy se prakticky nikam neposouvají. Ještě větším kamenem úrazu se pro mě ovšem stal humor. Nepřipadá mi vůbec originální, kreativní ani vtipný. Chápu, že se autorka rozhodla záměrně ukazovat různá klišé, od Tesáků tedy rozhodně nelze očekávat hluboká životní moudra, výsledek je ale strašně nezajímavý. Jde samozřejmě o subjektivní názor a kdo má rád údernější černý humor, ten bude s výsledkem pravděpodobně víc než spokojený.

Tesáky se skvěle strefily do probíhající nové vlny zájmu o upíří příběhy. Můžou například potěšit všechny fanoušky filmu/seriálu Co děláme v temnotách a budou určitě vhodné zejména pro mladší publikum zvyklé na moderní, krátké formáty. Knížka je odlehčená, její téma zajímavé a dá se bez potíží přečíst velice rychle. Za sebe ji sice nemůžu bezvýhradně doporučit, podle ohlasů ostatních však budu v menšině.

Originální název: Fangs
Stránky autorky: https://sarahcandersen.com/
Vydalo: CooBoo, 2021
Překlad: Romana Bičíková, Zuzana Bičíková
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 112
Cena: 199 Kč