Naomi Noviková: V zajetí zimy

Hrdinky románu V zajetí zimy se za svůj zatím krátký život dozvěděly, že pohádky nejsou skutečné. Co když se najednou ony samy stanou součástí pohádkových příběhů, v nichž jim jde o život, duši, rodinu a celou zemi?

Mladá dívka Mirjem je dcerou lichvářské rodiny. Tomuto „řemeslu“ se věnuje její otec i dědeček z matčiny strany, ale ten první v tom není úspěšný, protože má problém s vymáháním dluhů. Mirjemina matka onemocní a dcera, která vidí, že sousedi v městečku se jen vymlouvají na nedostatek, ale ve skutečnosti mají čím platit, se odhodlaně vydá vymoci zapůjčené peníze zpět i s dohodnutými úroky. Vede si natolik úspěšně, že dokáže svou židovskou rodinu posunout o několik společenských příček nahoru, a dostane se jí chvály i uznání od dědečka. Brzy o ní začnou kolovat zvěsti, že dokáže ze stříbra udělat zlato, což k ní přitáhne pozornost, o kterou vůbec nestojí.

Wanda je nejstarší dítě a jediná dcera násilnického otce se sklony k alkoholismu. Má dva mladší bratry, o které se stará, jak nejlépe dovede, ale je ve věku na vdávání a její otec je rozhodnutý ji dobře provdat. Nejlépe za dobrý chlast. Plány mu zhatí Mirjem, protože u lichvářské rodiny má slušný dluh. Wanda, aby splatila otcův dluh, musí k Mirjem do služby, kde zjišťuje, že všichni lidé nejsou jako její surový otec.

Jednoduché v životě to nemá ani vévodova dcera Irina, obzvlášť když si její otec usmyslel, že by ji mohl provdat za mladého cara, jehož matku upálili za čarodějnictví. Osudy všech tří dívek se protnou a jejich setkání je ovlivní víc, než by čekaly.

Román V zajetí zimy od americké spisovatelky Naomi Novikové vypráví o odhodlaných a silných ženách, které se snaží dokázat velké věci i přes nepřízeň osudu. Ani jedna z nich není bojovnice v klasickém slova smyslu. Jejich zbraněmi jsou inteligence, odhodlání, schopnost učit se, odvaha vystoupit ze zaběhnuté škatulky či sebeobětování. Román ukazuje komplikované mezilidské vztahy a občas připomene nelehké postavení Židů v historii.

Litvu, domovskou zemi všech tří dívek, sužuje stále delší zima, během které mezi lidi přicházejí nadpřirozené bytosti – Starykové. Ti zoufale prahnou pro zlatu a nebojí se krást, zabíjet a znepříjemňovat lidem jejich už tak těžké životy. Úplně jiné potíže má car, vévoda nebo bojaři. Ti hrají nebezpečné hry o moc a situaci se Staryky zaznamenávají pouze jako záležitost, která snižuje výběr daní od poddaných.

V zajetí zimy se nedá pevně zaškatulkovat. Je to fantasy, ale obsahuje mnoho různých a zajímavých vrstev. Rozhodně patří k příběhům, který se vymyká a vystupuje z obvyklé nabídky. Neznamená to, že se bude líbit všem, protože je občas temný, depresivní a mrazivý. Zároveň se mu daří klouzat zvláštně po povrchu věcí, což je dané stylem vyprávění. Hodně je to vidět ve Wandině dějové lince, když vypráví o některých svých životních strastech. Zvláštní odstup si udržuje i Mirjem, takže ač jsou hlavními postavami dívky, příběh není zahlcený emocemi, ale udržuje si chladný odstup a logiku.

Román V zajetí zimy není lehké čtení, ale jedna z těch knih, kterou čtenář musí zkusit, aby věděl, jestli je to jeho šálek kávy. Rozhodně se jedná o zajímavý počin, čímž je ovšem nakladatelství Host proslulé.

Ukázka

Vydal: Host, 2020
Překlad: Anežka Dudková
Vazba: brožovaná
Počet stran: 479
Cena: 399 Kč