Únorová Pevnost přilétá na křídlech nejlepší epické fantasy (PR)

Nová Pevnost přilétá na křídlech té nejlepší epické fantasy, jež hýbe současným světem. Vítejte do vesmíru fenomenálních ság, které změní váš život! Brandon Sanderson, Tad Williams, Joe Abercrombie, Garth Nix, Brian McClellan a samozřejmě Steven Erikson. Lepší nástupce si J. R. R. Tolkien asi ani nemohl přít. Těmto a dalších báječným tvůrcům se věnujeme v parádním článku o FANTASY SÁGÁCH.

Stejně tak ale zavzpomínáme na FILMOVÉ TRHÁKY ROKU 2020, kterých sice nebylo moc, ale díky bohu aspoň za ně.

V seriálové sekci si naopak popřejme výhled do nového roku, kde se to jen hemží potenciálními šlágry s PÁNEM PRSTENŮ a s NADACÍ v čele.

A mimochodem, tušíte, odkud by se mohla vzít spása pro osiřelá kina, až se dočkají otevření? Přinášejí ji ANIMÁKY, tedy pokud budou alespoň tak sympatické jako RAYA A DRAK.

Rádi vám ale představíme i další hosty COMIC-CONU PRAGUE 2021, a to CRYSTAL REEDOVOU a SYLVESTERA MCCOYE.

To už na vás ale v knižní sekci čekají MARTINA D. ANTONÍNOVÁ a její knižní novinka KŘIVÉ OSTŘÍ a krátký rozhovor s ní berte jako slib, že tuhle super autorku již brzy pozveme do pevnostního podcastu GEEKZÓNA.

Zaměříme se ale také na finále trilogie Moře střepů, na PŮL VÁLKY od Joea Abercrombieho.

Povídkami pak přispěli Václav Vágenknecht a Daniela Mičanová.

Společně s vámi ale vzpomeneme i na největšího českého skalda JAROSLAVA MOSTECKÉHO, který nás opustil v polovině prosince loňského roku.

A vzápětí padne otázka: SNÍŠ O DRUHÉ ZEMI?, kterou pokládá spisovatelka Temi Oh.

Samozřejmě ale nesmí chybět ani KNIŽNÍ TOP 10 PEVNOSTI ZA ROK 2020.

Pro milovníky sci-fi ság tu máme lahůdku, TŘINÁCT DNŮ GUERILLY od Richarda Šusty, zatímco v kreslené sáze představíme XERXA od Franka Millera, NEONOMICON a první RYTÍŘE Z HELIOPOLE.

A to už se o slovo hlásí herní sekce a spolu s ní ozvěny CYBERPUNKU 2077 a survival RPG ZAPOVĚZENÉ ZEMĚ.

A příběh černého rytíře ANTARA IBN ŠADDÁDA znáte? A KURONSKÁ KNÍŽATA? Těch budou zas plné historické stránky.

Ani tím ale nekončíme. Dovolte nám zatleskat úspěchu XB-1, časopisu, který čeká spousta novinek a jejž by měl znát nejen každý milovník fantastických povídek.

Zkrátka a dobře, jsme tu pro vás a už se těšíme, až se začtete do pevnostních stránek. Pevnost vládne, a to hlavně díky vám! 😊 #casopispevnost

 

Příloha Pevnosti:
Terry Pratchett: Stráže! Stráže! (audiokniha)
Znovuzrození noční hlídky. Pratchettova pocta všem zmasakrovaným strážným.
Vítejte v Ankh-Morkporku, městě jako žádné jiné! Nejlepší krysy na špejli, cechovní tradice (vrahů, zlodějů, sem tam i méně obvyklých řemesel), otevřená společnost (okrademe všechny, bez rozdílu pleti, druhu a skupenství!), bohatá flóra i fauna (ve smyslu „wtf is this?!“)… No a k tomu poslednímu se zdá, že teď přibyl i drak. Což je zvláštní, protože draci už dávno vymřeli. A nešťastné, protože takový vyhynulý drak s oblibou spaluje lidi. Komu to hodíme na krk? Třeba veliteli Noční hlídky. Sam Elánius je beztak na odpis, stejně jako celá hlídka, která se momentálně skládá ze seržanta Tračníka, desátníka Nóblhócha a svobodníka čekatele Karotky, což je dvoumetrový trpaslík (složitá rodinná historie), který si myslí, že ve městě skutečně vládne zákon a spravedlnost…

Stráže! Stráže! jsou osmý zeměplošský román a tak nějak mám pocit, že nejlepší. A jeho audio verze je prostě kongeniální. Tak, teď jste se naučili nové slovo a kontext, ve kterém ho můžete používat. Podání Jana Zadražila je úžasně barvité. Přesně vystihl způsob mluvy postav, které se v tomhle románu pohybují na hraně existenciální krize, naprosté grotesky a maniakálního pitvoření se ve světě, který si z realističnosti dělá dobrý den. Upřímně? Teprve v Zadražilově podání vám dojde, jak úžasná je scéna, v níž se Karotkův otec snaží vysvětlit celou tu trpasličí věc… Takhle má vypadat audioadaptace a nejinak.

 

Pevnost 2/2021
www.pevnost.cz
www.facebook.com/CasopisPevnost