Benjamin Oliver: Cela

První díl nové série Cela od autora Bena Olivera přináší napínavý příběh dospívajícího vězně z hi-tech postapokalyptického světa, kde přežít není jednoduché.

 

Šestnáctiletý Luka Kane si odpykává trest ve věznici Loop a nepočítá s tím, že by se někdy dostal na svobodu. Situace za zdmi Loopu se však mění, a tak se po jednom Odkladu začnou dít velmi zvláštní věci, které odstartují události vedoucí k ještě nebezpečnějšímu boji o život.

Cela ukazuje život v našem světě v nespecifikovaném roce po třetí světové válce, v níž byly použity jaderné zbraně, a proto se většina Země stala neobyvatelnou. Těch několik obyvatelných oblastí je rozděleno na Regiony, každému vládne Dohlížitel, který je součástí Světové vlády. Aby vše probíhalo co nejefektivněji, byl přijat systém Happy, který má na starosti snad vše od soudnictví po počasí. Společnost používá velmi moderní a inovativní technologie jako hologramy, virtuální realitu, panoptické kamery a optočočky k ovládání věcí. Lidé se dělí na Reguláty, běžné chudé lidi, a bohaté krásné Alty, kteří mohou mít i různá technologická vylepšení.

Každý odsouzený kriminálník dostává trest smrti, který si může ve věznici posunout Odkladem. Odklady slouží k využívání vězňů jako laboratorních krys pro vědecké účely, nehledě na jejich život. Věznice je také využívá pro energetické zásoby, kdy z nich při energetických žních po několik hodin vysávají energii. Do Loopu posílají náctileté kriminálníky, kteří jsou přesunuti do Bloku, pokud se dožijí osmnácti let.

Příběh vypráví hlavní hrdina Luka, který je spíše samotář a blízkého přítele nemá. Mezi hlavní skupinou mladých kriminálníků se za ta léta utvořila soudržnost a přátelství. Skupina se chová racionálně a vyspěle, čtenář však vedlejší postavy nepozná natolik, aby byl schopen se do nich nějak extra vžít nebo si je oblíbit.

Sci-fi román Cela v sobě obsahuje prvky dystopie, ale také postapokalyptického světa s momenty připomínajícími zombieland. Čtenář se postupně seznamuje s chodem Loopu, a ačkoliv se dny v něm moc neliší, dokázal autor Ben Oliver udržet napětí. Celkově šikovně vede příběh, takže se do něj čtenář snadno ponoří, přestože si třeba až tak neoblíbí jeho hrdiny. Až na samém závěru vyjde najevo, o co tu celou dobu jde.

Zápletka je poutavá a promyšlená a nedá se tak jednoduše uhodnout či vytušit. Konec zanechá čtenáře v napětí a v nejistotě. Akčnější scény se v knize objevují, ale na bojové detaily se autor až na pár výjimek moc nezaměřuje. Každopádně velmi dobře pracuje s napětím a také velmi oceňuji, jak vymyslel technologické zabezpečení vězňů.

Nálada v příběhu je vcelku ponurá a s aspektem nejistoty a nedostatku informací se opravdu podobá atmosféře v sérii Labyrint, postavy ji však občas odlehčí. Ben Oliver vypráví docela popisně, avšak zajímavě, takže to čtenáři ani nepřijde. Text je plynulý a nijak rušivý, přestože se v něm vyskytují i složitější souvětí.

Celu bych doporučila čtenářům, kteří si chtějí užít dávku napětí a mají rádi příběhy, u nichž do poslední chvíle netuší kdo, co, jak a proč.

Ukázka

Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Lenka Landová
Vazba: brožovaná
304 stran / 349 Kč