Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Aurora povstává

Amie Kaufmanová a Jay Kristoff, autoři oblíbené série Akta Illuminae, přicházejí s dalším vesmírným příběhem, tentokrát v hlavní roli s šesticí teenagerů z legie Aurora a jednou záhadnou dívkou.

Tyler Jones má před sebou nejdůležitější den svého života. Čeká ho slavnostní zakončení tvrdého tréninku na Akademii Aurora, při kterém si bude konečně moct vybrat svůj tým, s nímž vzápětí vyrazí na vůbec první ostrou misi. Jako rozený vůdce s jedním z nejlepších skóre mezi kadety má před sebou zářnou budoucnost, jenže se stane něco nečekaného. Tyler nemůže večer před Výběrem usnout a rozhodne se ještě naposledy vydat na krátkou cvičnou misi do Přehybu, zvláštní části vesmíru umožňující mezigalaktické cestování. A tam narazí na nouzový signál vycházející z neuvěřitelného zdroje: dávno ztracené lodi Hadfield, která před dvěma sty lety vyplula na jednu z prvních kolonizačních výprav.

Na její palubě mělo být tisíce lidí, ale Taylorovi nyní senzory ukazují jen jeden jediný zdroj života. Rozhodne se ho prozkoumat a podaří se mu zachránit dívku jménem Aurora Jie-Lin O’Malleyová uloženou do té doby v kryogenním spánku. Po probuzení čeká na Auri obrovský šok. Ocitla se v roce 2380, přišla o rodinu i přátele a všechno kolem ní je nové a neznámé. V šoku je ovšem i Tyler, který nestihl Výběr a místo týmu snů na něj zbyli převážně jen kadeti, jež nikdo jiný nechtěl. Naštěstí na něj ale počkaly jeho sestra dvojče Scarlett i nejlepší kamarádka Cat. A postupně se ukáže, že ani zbytek týmu – výzkumnice Zila, technik Finian a bojový odborník Kal –nebude tak špatný, jak se na první pohled zdálo. Jejich první společná mise zpočátku vypadá celkem nudně a obyčejně, Aurora se však neočekávaně ocitne na jejich lodi a v patách za ní přicházejí pořádné problémy.

Na úvodní díl cyklu Aurora jsem byla velice zvědavá, ve výsledku ale kniha moje očekávání příliš nenaplnila. Samotný svět, včetně technologické úrovně Akademie a uspořádání mimozemské společnosti zůstal pouze v základech načrtnutý, přestože v sobě může skrývat opravdu velký potenciál. To by nebylo zase tolik na škodu, protože se těmto záležitostem budou autoři pravděpodobně více věnovat v budoucích knihách, ale zklamáním byla i jednoduchá a neoriginální dějová zápletka, která nedokázala vůbec udržet moji pozornost.

Příběh sice ubíhá rychle a je naplněný téměř neustálou akcí, tady je to ovšem spíš nevýhoda, protože některé scény a zvraty by zoufale potřebovaly podložit mnohem podrobnějším vysvětlením. Autoři se také mohli pokusit posunout více do popředí některá morální dilemata postav a politické otázky, které prozatím jen lehce naťukli.

Román Aurora povstává naštěstí alespoň částečně zachraňují hlavní hrdinové, přestože ani ti zatím nedostali příliš prostoru se někam posunout. Jejich charaktery jsou ovšem dobře prokreslené, různorodé a poměrně zajímavé. Ocenit lze i diverzitu, LGBT reprezentaci a začlenění příslušníků mimozemských druhů do samotného týmu. Každá kapitola je vyprávěna z úhlu pohledu jednoho ze členů posádky a jejich pohledy se celkem povedeně a přehledně střídají.

Aurora povstává je rychlé, nenáročné a odpočinkové YA sci-fi čtení s velkým potenciálem ke zlepšení, sympatickými postavami a dobře zvládnutým koncem. Ideální bude spíše pro mladší čtenáře, kteří jistě mnohem více ocení neustálé vtipy a hláškování hrdinů i tváří v tvář jisté smrti.

Ukázka

Originální název: Aurora Rising
Stránky autora: http://amiekaufman.com/, https://jaykristoff.com/
Nakladatelství: CooBoo, 2020
Překlad: Kateřina Stupková
Vazba knihy: vázaná
Počet stran: 408
Cena: 349 Kč