James Islington: Ozvěna věcí budoucích (Licanius 2)

Andarské město Illin Illan odolalo vpádu cizího vojska zpoza Bariéry, ale jen díky přispění čtyř hlavních hrdinů Daviana, Wirra, Ashi a Caedena. Jenže to byl pouze začátek. Vojsko Slepých bylo jen předzvěstí věcí, jež mohou zpoza Bariéry přijít.

Andarští Správci ani Nadaní nechtějí o žádných hrozbách slyšet. Vyhráli přeci nad Slepými, vojáky v brnění s helmou bez průhledů pro oči, a Bariéra drží. Žádné zprávy o jejím narušení nepřišly. Davian, Wirr, Asha a Caeden vědí, že je situace vážná, ale nikdo je nechce poslouchat. Jsou příliš mladí a představují vše, co původní Dohody potíraly. Wirr je sice po smrti otce novým Strážcem Severu, ale současně i Nadaným, a z Daviana se dokonce vyklubal Augur, což by ještě donedávna znamenalo okamžitý rozsudek smrti. Asha je Stínem ve vysokém postavení u dvora, ale je podezřelá ze zmizení ostatních Stínů z města i s magickými nádobami, které měly při boji důležitou roli, a Caeden sám neví, kým vlastně je. Nezbývá nic jiného než se stále snažit ostatní o hrozbách přesvědčit a ujmout se zodpovědnosti a úkolů, které mohou zvládnout pouze oni sami. Bude jejich snaha stačit k záchraně světa?

Davian míří k Bariéře, Asha dál pátrá po Stínech, Wirr musí upevnit svou pozici Strážce a Caeden hned po bitvě zmizel na místa, která mu byla již dávno předurčena, aby se mu vybavily vzpomínky.

Australan James Islington (* 1981) první díl trilogie Stín věcí ztracených vydal na vlastní náklad, dalších dvou pokračování Ozvěna věcí budoucích a The Light of All That Falls se ujalo nakladatelství Orbit.

Druhé pokračování trilogie Licanius s titulem Ozvěna věcí budoucích rozvíjí příběhy hlavních hrdinů a objasňuje dosud neznámou historii, která souvisí s aktuálním děním. Náznaky a odkazy začínají dávat smysl, i když ne ve všem. Do příběhu se prolíná i budoucnost a role hlavních postav je v ní předurčená a neměnná.

Hlavní hrdinové již nejsou tak nanicovatí, ale Davianovi jistá naivita stále zůstala. Přibyla řada postav nových a objevují se i jména a místa, která čtenář potkal nebo navštívil v předchozím dílu.

Ozvěna věcí budoucích nenabízí špatný příběh, ale roztahanost celého děje, množství jmen,  postav a míst, která nejsou ani na mapě v předsádce knihy, na čtivosti hodně ubírá. Často jsem se zasekla a musela se přemlouvat, abych se k objemné knize vrátila. Mám ráda rozsáhlé série, v postavách, které se během příběhu postupně nabalují, obvykle netápu, ale v knihách Jamese Islingtona mi k orientaci nepomohl ani v závěru knihy přiložený přehled postav a slovníček pojmů. Ani dějové linie, narážky na historii a způsob, kterým byla objasňována, mi nesedly. 

Závěrečný díl si nechám ujít a raději si přečtu znovu Kolo času od Roberta Jordana nebo dnes už klasiku pana Tolkiena: Pána prstenů i se Silmarillionem a Hobitem.

Vydal: Host, 2020
Překlad: Milan Pohl
Vazba: vázaná
Počet stran: 727
Cena: 469 Kč