CATWOMAN: VE SVITU MĚSÍCE (PR)

Žánr young adult už dávno pronikl na český trh a momentálně dobývá, díky Nakladatelství CREW, i komiksový svět. Po titulu Mera přichází další slavná hrdinka, Catwoman. V knize Ve svitu Měsíce se vracíme do doby, kdy ji bylo teprve patnáct let a snažila se najít své místo ve světě. A rozhodně to neměla lehké.

 

Za komiksovou knihou stojí úspěšná autorka knížek young adult (podle New York Times i jedna z nejprodávanějších autorek) Lauren Myracleová. Tato spisovatelka je dobře známá i u nás. Vyšla jí série, mapující život jedné dospívající holky, zachycující v knihách její život od deseti do čtrnácti let (Deset až čtrnáct: Neobyčejný deník obyčejné holky). V zahraničí patří mezi její nejúspěšnější věci řada Internet Girls a samozřejmě komiks Catwoman.

 

ANOTACE:
Selina Kyleová je tvrdší, než sama tuší. Patnáct let snášela řetěz špatných známostí své matky. Když se Dernell, matčin současný vyvolený, ukáže krutější než všichni ostatní, Selina přehodnotí svůj vztah k domovu. Žádným způsobem nedokáže sdílet střechu nad hlavou s Dernellem. A protože Dernell se nikam nechystá, musí jít Selina.

Lauren Myracleová a kreslíř Isaac Goodhart přinášejí příběh o tom, jak přežít ve světě, který tě vypudil z domova, a jak najít spojence v nejméně očekávaných chvílích.

 

„Zajímavé na knize je, že tolik nesází na romantiku,“ říká Petr Litoš z Nakladatelství CREW. „I když se tady taky objevují sympatie hrdinky k mladému Bruci Wayneovi, hlavní důraz je na vyrovnání se s vlastním životem a snaha postavit se nepříznivým okolnostem. Ne vlastní vinou se hrdinka ocitá na úplném dně, na ulici… a ze všech sil se snaží najít v nepřátelském světě nějaké své vlastní místo a cíl. Nehledá lásku. Hledá sama sebe. Chce si dokázat, že není předurčena do role oběti. A že se dokáže postarat nejen o sebe, ale i o ostatní.“

Pro mladší čtenářky a čtenáře je tato kniha bližší i díky tomu, že přestože vychází ze slavných komiksových postav, tak se více než superhrdinským soubojům věnuje strastem dospívání. I když je tu taky nějaký (a pořádně nebezpečný) padouch, tak tu nehraje tu nejzásadnější roli. Nejde o velké střetnutí či vymýšlení si jmen a kostýmů. Jde o to, uvědomit si, co jste vůbec zač. A vyrovnat se se světem kolem sebe. Selina Kyleová začíná opravdu hodně špatně, má těžké rodinné zázemí, sklony k sebepoškozování… ale postupně se začíná vydávat na cestu, která ji dovede až k její superhrdinské roli.

Kniha obsahuje samozřejmě zábavný a stylově vykreslený příběh. Najdete v ní nebezpečí, ústrky, úklady, morální volby a dobrodružství. Ale může sloužit i jako pomoc, jako návodný vzorec pro chování v určitých situacích. I když je pro budoucí Catwoman prostředkem seberealizace parkour, každý si může najít svou vlastní cestu. A možná tato kniha k tomu může být pomůckou.

 

INFO O KNIZE:
Vydal: CREW, březen 2020
Scénář: Lauren Myracleová
Kresba: Isaac Goodhart
Překlad: Filip Škába
Vazba: vázaná
Počet stran: 204
Cena: 329 Kč