Jeff VanderMeer: Kniha divů

Spousta lidí ráda čte. Mnoho z nich má v oblibě především knihy plné fantastiky. A není málo ani těch, kteří po přečtení skvělého příběhu chtějí také napsat svůj román či fantasy ságu a stvořit vlastní svět. Pro takové lidi, tedy potencionální spisovatele, vyšla skvělá kniha – Kniha divů.

Kniha divů: ilustrovaný průvodce světem tvůrčího psaní. Tak zní celý titul nesmírně zajímavého díla, které vám může otevřít oči při tvorbě vlastního románu. Zaujme už krásným obalem, který barvami a nápaditostí doslova láká k přečtení (nebo taky připomene grafiku použitou pro hru Bioshock Infinite). Právě výtvarná stránka knihy je místy až dechberoucí. Postaralo se o ni hned několik výtvarníků, případně jsou použité obaly jiných literárních děl, filmů, hudebních desek či slavných maleb. Hlavním ilustrátorem Knihy divů je však Jeremy Zerfoss (známý z výtvarné komunity Deviant Art).

Ilustrace mají v knize dvojí roli. Ta první má za úkol čtenáře (potenciálního spisovatele) inspirovat, vnuknout mu nápad a podnítit myšlenky. Druhý úkol je ryze pragmatický. Obrázky slouží pro znázornění různých způsobů psaní a vypořádávání se s problémy. Ilustrace tu fungují jako ty ve školních učebnicích. A tohle přirovnání se dá ostatně použít pro celou Knihu divů. Na jednu stranu je to pochvala, na druhou menší rýpnutí. Ilustrací je někdy až příliš a některé z nich nejsou přehledné. Mnohdy má člověk pocit, že si autor Jeff VanderMeer myslí, že čtenář je snad hlupák, když nepochopí zcela jasnou věc. To je však pouze ojedinělý jev, většinou si budete Zerfossovo umění pochvalovat.

Kniha je uspořádaná pěkně postupně a vysvětluje princip tvorby příběhů od samého počátku. Probere tak většinu věcí, které začínající spisovatele mohou zajímat. Autor hodně dbá na imaginaci. Ostatně celý počin působí jako takový startovač fantazie. V Knize divů je všeho spousta. Je prosycena názory a povídáním spisovatelů fantastiky (namátkou George R. R. Martina, Neila Gaimana, Ursuly K. Le Guinové a mnoha dalších), poznámkami knižních pomocníků (Emzáčci, webinátor – opět si člověk připadá jak ve škole, i když svůj účel postavičky mají) a také úkoly pro čtenáře. Všechny tyto prvky se prolínají a někdy může kniha působit lehce nepřehledně (protože čtete hlavní text, pak je vložený panel s názorem spisovatele a pak se musíte zas vracet k hlavnímu textu). Opět je to však spíše ojedinělý jev. Zejména ony „domácí“ úkoly pro čtenáře jsou velice užitečné a podnětné. Ostatně praxí se člověk nejvíc naučí.

 

Je Kniha divů jen pro začínající autory? Rozhodně je pro ně především, ale své si zde najdou i ti pokročilejší. Rady ohledně revizí jsou velice zajímavé a inspirující. Navíc si vlastně můžete zkontrolovat, co už děláte a co třeba ještě ne.

Bude zajímat Kniha divů i čtenáře, kteří nemají „psací“ ambice? Ano, i když spoustu textu budou nejspíš přeskakovat. Nicméně je to možnost nahlédnout pod pokličku tvorby fantastických příběhů.

Knihu divů napsal Jeff VanderMeer, který je držitelem ceny Nebula a World Fantasy Award a autorem fascinujícího a velice úspěšného románu Anihilace (trilogie Jižní zóna). O tomto svém románu (i jiných) se autor v díle rozepisuje a ukazuje na něm techniky, jež při psaní použil. Rovněž knihu porovnává se stejnojmenným filmem, který podle literární předlohy vznikl.

Kniha divů je nacpaná až k prasknutí. Je nádherná na pohled a doslova vybízí jít hned psát. Důležitý je fakt, že Jeff VanderMeer sice radí, mluví o psaní, ale nekáže. Ono totiž stále platí, že se žádná kniha o tvůrčím psaní nedá brát jako směrodatný návod. To je důležité si uvědomit a tak i k této knize přistupovat. Jeff VanderMeer nabízí způsoby, jak tvořit, říká, co jsou časté chyby a co naopak psaní ulehčí. Nicméně styl si musí najít každý sám. Každopádně má Kniha divů svůj název zcela oprávněně a patří k nejlepším knihám „o psaní“, jaké dosud vznikly.

Vydal: Fragment, 2019
Překlad: Richard Podaný
Vazba: brožovaná
384 stran / 499 Kč