Komiksový young adult přichází s prvním titulem Mera: Proti proudu (PR)

Hrdinové ze světa DC přichází ve verzi pro dospívající čtenáře! Fenomén young adult vtrhl i do superhrdinského komiksu! Nakladatelství CREW přináší první komiks z young adultové edice světa DC! Právě vychází komiks Mera: Proti proudu a žádný fanoušek Aquamana u toho nesmí chybět!

 

Jde o příběh Mery, dědičky trůnu podmořské říše Xebel, jejíž lidé jsou už celé věky utlačováni nadvládou Atlantidy. Mera je dospívající, divoká a svérázná dívka, která se snaží svému lidu pomoci za každou cenu. Proto se na vlastní pěst rozhodne pro záchranu Xebelu, a to tak, že zabije dlouho ztraceného prince Artura, dědice Atlantidy, který se celý život ukrývá na souši se svým otcem – obyčejným člověkem. To ale Mera ještě netuší, že Artur je jiný než jeho lid pod mořem, a láska na sebe nenechá dlouho čekat. A že je vám tento příběh povědomý? Samozřejmě! Artur totiž není nikdo jiný, než DC superhrdina Aquaman!

Young adult zjemňuje přechod od dětské k dospělé literatuře a objevuje se snad ve všech literárních žánrech. Jde o literaturu pro čtenáře od 12 do 18 let věku, ve které se klade důraz především na přátelství, první lásky, vztahy a hledání vlastní identity.

Poté, co Nakladatelství CREW založilo v roce 2018 značku komiksů pro děti CREW KIDS, se ukázalo, že přechod od dětských k dospělým komiksům na českém trhu chybí. Proto CREW sáhla po možnosti vydávat superhrdinské young adult komiksy, které zachycují životní momenty hrdinů, kteří často ještě nevědí, že se stanou superhrdiny. Tyto ucelené, samostatné příběhy v podobě grafických románů zachycují jejich dospívání. Klíčové situace, jako jsou první lásky, ztráty a zklamání, jdou ruku v ruce s dobrodružstvím a akcí vlastní superhrdinským komiksům. Díky důrazu na emoce a křehké období dospívání má čtenář možnost se ztotožnit s hlavním hrdinou a zažít tak na vlastní kůži to, jaké nástrahy čekají na začínajícího superhrdinu.

„Když nám vydavatelství DC Comics oznámilo, že vytvořilo novou edici pro young adult komiksy, byla jsem nadšená! Poptávka po YA komiksech na našem trhu stále stoupá a nyní máme možnost doplnit stávající YA komiksy v naší produkci, jako je například Ms. Marvel, Rocket nebo Čarodějova nevěsta, o příběhy dospívajících superhrdinů ze světa DC,“ říká Michaela Pexová, specialistka komunikace Nakladatelství CREW.

 

Autorkou komiksu Mera: Proti proudu není nikdo jiný než Danielle Paigeová – v žebříčku New York Times nejprodávanější autorka young adult literatury. V roce 2014 debutovala svou nejznámější knižní sérií Dorothy musí zemřít. Předtím, než se proslavila psaním young adult románů, pracovala v televizním průmyslu, kde dostala cenu Writers Guild of America a byla několikrát nominována na cenu Daytime Emmy.

„Jednou z krás young adult grafických románů ze světa DC je jejich kresba. V případě titulu Mera: Proti proudu je kresba vyvedená tak, aby celý román vypadal, jako že se celý odehrává pod vodou. Barvy jsou v zeleno-modrém nádechu, jakoby v mlze,“ dodává Pexová.

O to se zasloužil skvělý irský kreslíř a animátor Stephen Byrne. Proslavil se především tvorbou komiksu Serenity s Jossem Whedonem a Chrisem Robertsonem. Také ztvárnil postavu DC superhrdiny Green Arowa.

Merou to ale nekončí! V příštím roce se můžete těšit na další young adult komiksy o hrdinkách ze světa DC, kterým život vdechly světoznámé autorky románů pro dospívající čtenáře. Jde například o komiks Wonder Woman: Warbringer od autorky Leigh Bardugo, která se proslavila svou knižní sérií Griša nebo Šest vran. Komiks o Raven, poloviční démonce ze superhrdinské skupiny Mladí Titáni, napsala Kami Garcia, u nás známá především sérií Kronika prokletých zaklínačů, ze které pochází i skvělá filmová adaptace Nádherné bytosti. Marie Lu, autorka oblíbené knižní série Legenda, pak společně se Stuartem Moorem nádherně ztvárnila příběh samotného Batmana. Nesmíme zapomenout ani na oblíbenou Meg Cabotovou, autorku bestsellerové série Princezniny deníky, která byla zfilmována jako Deník princezny. Ta se zasloužila o skvělý komiksový příběh hrdinky Black Canary.

Díky nově odstartované young adult edici v Nakladatelství CREW se tak můžete potkat se světovou elitou tohoto žánru. Kromě výše jmenovaných i Mariko Tamaki, Lauren Myracle, Marieke Niijkamp, Melissa De La Cruz a další autorky a autoři představí životy dospívajících superhrdinů tak, jak je neznáte!

„Pro zdůraznění, že jde o YA komiks, bude na zadní obálce těchto titulů speciální modrý proužek, ve kterém bude nápis YOUNG ADULT grafické romány společně s logem DC,“ říká Petr Litoš, ředitel Nakladatelství CREW s.r.o.

Titul Mera: Proti proudu vyšel 5. listopadu 2019 a je k dostání na www.obchod.crew.cz a u dobrých knihkupců.

 

INFO O KOMIKSU:
Danielle Paigeová: Mera – Proti proudu
Vydalo: Nakladatelství CREW, listopad 2019
Kresba: Stephen Byrne
Překlad: Filip Škába
Vazba: vázaná
Počet stran: 208
Cena: 329 Kč