Stavitelé se dopouštějí masakru v živočišné říši

Žila byla tlupa roztomilých huňatých zvířátek, která… nosila kolty proklatě nízko u pasu. I tak by se dala ve zkratce definovat kniha Stavitelé od Daniela Polanského.

Myšák Kapitán, spalován nenávistí vůči svému protivníkovi Pušincovi, se rozhodl, že nazrál čas na pomstu za dávnou zradu. Dává tak dohromady svůj starý tým elitních zabijáků a nejlepších střelců široko daleko a společně se vydávají na misi, z níž není návratu.

Pokud znáte komiks Myší hlídka, mohli byste si v první chvíli myslet, že Stavitelé jsou vlastně něco jako Myší hlídka bez obrázků. Jenže jakmile se do tohohle krátkého příběhu začtete, zjistíte, že byste se velice mýlili. Hlavními hrdiny v podobě mluvících zvířat totiž veškeré podobenství končí. Daniel Polansky, kterého můžete znát jako autora brutální trilogie Dolní město, je totiž slušný řezník. Tudíž zde nečekejte žádnou epiku, romantizované hrdinství ani ušlechtilé činy. Místo toho dostanete zakrvácenými tlapkami naservírované přestřelky, zrady, hory mrtvol (většinou krysích) a mozky rozstříknuté na zdech.

Stavitelé jsou novelou se zběsilým tempem. Autor vypráví příběh, o jehož napsání přemýšlí čas od času každý spisovatel. Touha po odplatě je jedním z největších klišé, jaké můžete v literatuře najít, přesto je to stále oblíbený motiv, který ani staletími nerezaví – za předpokladu, že ho dokáže vypravěč dobře podat. Polansky se netají tím, že jeho text je ve své podstatě jakousi parodií na podobné příběhy. Zároveň ale vystihl skvěle zákonitosti narativního rámce, a i když si z nich utahuje – především pak obsazením zvířat s jistými vlastnostmi do archetypálních rolí jednotlivých hrdinů –, ve výsledku je jeho kniha poctou všem vyprávěním o pomstě.

Stavitelé jsou zajímaví také tím, že se jedná víceméně o western. S přimhouřeným okem jde o jakousi variaci na Sedm statečných, jen bez oněch ušlechtilých pohnutek. Drsní pistolníci jsou dalším motivem, do něhož se Polansky vkusně trefuje tak, že to sedí do jeho příběhu, a přitom člověk znalý žánru pozná, že se v tom nachází kus ironie.

Dalším plusem je délka a dynamika příběhu. Jedná se o novelu a přečtete ji za dvě hodiny čistého času. Daniel Polansky se nezdržuje zbytečnostmi, jde rovnou k jádru věci a nikde neodbočuje. U příběhu podobné délky je to však žádoucí. Tempu knihy napomáhá rozdělení do velice krátkých kapitol. Celé vyprávění je tak rozsekané na malé kousky, které drží pohromadě čistě ústřední motiv pomsty. O historii konfliktu a zrady se dozvíte jen to nezbytné pro pochopení chování postav. Sem tam vypluje na povrch nějaký detail, ale většina informací je utopená někde ve stínu a zůstává otázkou, zda se jimi autor sám ve svých představách vůbec zaobíral. Čtenáři se ve své podstatě dozví jen velmi málo – jak o postavách, tak o světě, v němž se pohybují.

Přesto Stavitelé skvěle fungují. Do značné míry je to dáno tím, že většina čtenářů se s podobným příběhem již někdy setkala, a dokáže se proto smířit s chybějícími informacemi, případně si na jejich místo dosadit prvky dle vlastní fantazie. Ačkoliv to může působit trochu lacině, má to své kouzlo.

Stavitelé jsou drsnou jednohubkou, příběhem plným klišé, které Daniel Polansky dokázal výtečně zpracovat a ukázal tím, že příběhy o pomstě pořád ještě táhnou.

Ukázka

Vydal: Fragment, 2019
Překlad: Václav Soukup
Vazba: vázaná
Počet stran: 192
Cena: 249 Kč