James Islington: Stín věcí ztracených

Před dvaceti lety lidem pevnou rukou vládli Auguři, kteří dokázali předvídat budoucnost. Když jejich předpovědi začaly selhávat, obyčejní lidé se proti nim vzbouřili a pobili je. Zůstali jen Nadaní, kteří používají jiný druh magie, Esenci. Ti ale museli přijmout čtyři Dohody, jež blokují použití schopností proti jinému člověku. Obstojí však lidé bez Nadaných proti nepříteli ze severu?

Nad dodržováním Dohod bdí Správci, pod něž spadají všichni Nadaní i magické školy, které musí absolvovat každý s nadáním pro Esenci. Za porušení Dohody každého čeká trest. Buď poprava, nebo zablokování schopností. Tím se z Nadaného stává Stín a těžko se ze zásahu vzpamatovává.

Davian, mladík žijící v jedné ze škol, se takového osudu obává. Nedaří se mu Esenci ovládnout, ač si jejím použitím v dětství při napadení zachránil život. Pokud neobstojí u zkoušek, stane se Stínem. Že je s jeho schopnostmi něco trochu jinak, zjistí po setkání s Nadaným, který přicestoval do školy kvůli zkouškám. Davian by mohl být Augurem a ze školy na doporučení Nadaného musí uprchnout. Má se vydat na sever a vyhledat osoby, s jejichž pomocí se naučí používat augurské dary. Možná by pak mohl dokázat pomoci se slábnoucí magickou bariérou, kterou v dávných dobách vytvořili právě Auguři. Za ní je podle legend uvězněna armáda lidí a bytostí, jež dlouhá léta prahne po pomstě a čeká na svou příležitost. Davian se vydává na cestu plnou intrik a tajemství za objevením vlastních schopností. Doprovází ho stejně starý přítel ze školy Wirr, který má vlastní důvod, proč školu opustit.

James Islington (*1981) žije se svou rodinou ve státě Victoria v Austrálii. Jeho dětství ovlivnily příběhy Raymonda E. Feista a Roberta Jordana, které i u nás dobře známe. Brandon Sanderson a Patrick Rothfuss ho později inspirovali k napsání první části trilogie Licanius – Stín věcí ztracených. Knihu vydal v roce 2014 nejprve vlastním nákladem a po velkém úspěchu uzavřel smlouvu s velkým nakladatelstvím. Nyní se jako spisovatel živí a v roce 2017 vyšlo pokračování prvního románu. Na Ozvěnu věcí budoucích si ovšem v češtině ještě budeme muset počkat.

Stín věcí ztracených je klasická hrdinská putovací fantasy, která má pro milovníky map v knize jednu připravenou. Kniha se dělí do kapitol, které sledují osudy tří stejně starých přátel, Daviana, Wirra a Ashi, k nimž později přibudou další. Tihle tři jsou veskrze kladní, další postavy však autor nenapsal jasně, jejich motivy jsou skryté a na své odhalení teprve čekají. Hlavní hrdinové mě moc nenadchli, jejich věk nepasuje k jejich činům a chování. Často působí příliš mladě, nebo jsou naopak bráni příliš vážně ve srovnání se staršími nebo s výše postavenými osobami.

Román Stín věcí ztracených nepřináší v žánru fantasy nic nového a pro ty, co mají načteno, asi nebude příliš zajímavý. Děj plyne velmi pomalu a některé souvislosti mi připadaly nelogické. Může se to ale změnit po přečtení pokračování. James Islington si s odhaleními dává až moc na čas, zvlášť když už je první díl tak objemný. Snad se autor v dalším dílu spisovatelsky posunul dál a čtenáře čeká pěkný zážitek.

Ukázka

Vydal: Host, červen 2018
Překlad: Milan Pohl
Autor obálky: Alena Gratiasová
Vazba: vázaná
Počet stran: 677
Cena: 429 Kč