Neil Gaiman, Charles Vess: Hvězdný prach – Romance v říši kouzel

Slavný příběh Neila Gaimana z říše víl a kouzel se tentokrát objevil na knižních pultech v novém, velkolepě ilustrovaném vydání.

Příběh Hvězdného prachu začíná na anglickém venkově ve vesnici s příznačným jménem Zeď. Kolem vsi se skutečně táhne bariéra, a ne jen tak ledajaká. Ta zdejší odděluje svět smrtelníků od fantastické země plné nadpřirozených stvoření. Mezeru ve zdi každý den obyvatelé pečlivě střeží, výjimkou je pouze každých devět let první květnový den, kdy se na louce za zdí koná magický trh, kam mají přístup vesničané i lidé z celého širého světa. Píše se rok 1839 a na jeden takový trh se skutečně sjíždějí ti nejpodivnější cestovatelé. A spolu s nimi se na druhou stranu zdi zatoulá i jeden mladík z vesnice, pozná zde okouzlující dívku a o devět měsíců později se v mezeře ve zdi objeví plačící dítě.

Malý Tristan Thorn od té doby vyrůstá v nevědomosti a o svém skutečném původu nic netuší. Přesto vlastnímu dědictví neunikne. V sedmnácti se bezhlavě zamiluje do pohledné Viktorie Foresterové a neuvážlivě jí slíbí donést hvězdu, kterou spolu jednoho večera sledují spadnout z oblohy. Tristan se s vidinou toho, že mu Viktorie za tento dar věnuje všechno, po čem touží, vydává na dlouhou dobrodružnou cestu za Zeď. Co si ale počne, až zjistí, že spadlá hvězda není jen chladným kusem kamene, ale skutečnou dívkou? A podaří se mu vůbec vyváznout ze všech nepříjemností a pastí, které na něj tajemná říše nachystá? Tristan navíc není zdaleka jediný, kdo po hvězdě pátrá…

Hvězdný prach znají i u nás čtenáři velmi dobře. K posílení jeho popularity přispěl rovněž úspěšný film z roku 2007. Publikační historie knihy je ale komplikovanější, než se na první pohled může zdát. Neil Gaiman na příběhu od počátku spolupracoval s kreslířem Charlesem Vessem. Výsledek jejich snažení poprvé vyšel v roce 1997 v podobě čtyřdílné minisérie u komiksového vydavatelství DC Comics. O rok později následovalo první ucelené vydání pod názvem Hvězdný prach – Romance v říši kouzel. V roce 1999 získal Neil Gaiman od DC zpět práva a rozhodl se příběh vydat jako standardní román bez ilustrací. Právě v této podobě také Hvězdný prach poprvé vyšel i v Čechách. Nakladatelství Crew se ale nyní vrací k původnímu ilustrovanému vydání a nabízí českému publiku knihu ve velkém formátu doplněnou navíc o množství skic a náčrtků, které osvětlují proces vzniku jednotlivých kreseb.

Neil Gaiman ve Hvězdném prachu vzdává hold několika velkým literárním inspiracím v čele s lordem Dunsanym. Jeho záměrem bylo vytvořit pohádkový příběh pro dospělé a pohrává si zde s množstvím klasických zápletek, jenom aby je ve správné chvíli dovedl obrátit trochu jiným směrem, než čtenář očekává. Hlavní příběhová linie není ničím výjimečná, kouzlo knihy však spočívá v drobných detailech a jednotlivých scénách. Přes pohádkový tón je ale skutečně třeba zdůraznit, že se nejedná o knihu určenou pro malé děti. Hned v první kapitole se nachází poměrně explicitní sexuální scéna a příběh je v některých ohledech velice drsný a nelítostný.

A v této dualitě spočívá drobný problém. Autor (záměrně) vynechává detaily a nedovysvětluje věci, u kterých by dospělý čtenář čekal nějaké rozuzlení. Obdobně vývoj Tristana jako postavy a jeho pouť za sebepoznáním postrádá větší hloubku. Stejně jako ostatní postavy zůstává také on pouze určitým archetypem. Není tedy úplně jasné, pro koho je Hvězdný prach vlastně určen.

Neil Gaiman ovšem zůstává i zde mistrovským vypravěčem a dokáže jednoznačně okouzlit tím, jak neuvěřitelně imaginativní scény umí vytvořit. Používá jednoduchý a jasně srozumitelný jazyk, který je tady navíc krásně doplněn ilustracemi. Velký formát skutečně navozuje dojem knížky jako stvořené pro čtení dětem před spaním, chybou zůstává snad pouze poměrně malé písmo. A tak se to má i s celým Hvězdným prachem – na první pohled vykazuje všechny znaky pohádky, ale něco je tak trochu jinak. Někdo (tak jako já) v tom vidí intenci a výjimečnost, jiný dá přednost již zmiňovanému filmovému zpracování, které se přeci jen více blíží tradičnímu pojetí pohádkového příběhu.

Ukázka

Originální název: Stardust: Being a Romance within the Realms of Faerie
Stránky autora: http://www.neilgaiman.com/ 
Vydalo: Crew, listopad 2018
Překlad: Ladislava Vojtková
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 256
Cena: 599 Kč