Představují se viktoriánský okultní detektiv a pulpový superagent aneb Lovec čarodějnic a Humr Johnson (PR)

Hellboyovské universum doplní dva hrdinové z diametrálně odlišných světů. České komiksové fanoušky potěší dvě nové řady komiksů od tvůrce slavného Hellboye, Mikea Mignoly, které na začátku října 2018 vydalo pražské nakladatelství Comics Centrum.

Václav Dort, šéfredaktor nakladatelství Comics Centrum o nových sériích říká: „Nemusí se jich bát ani čtenáři, kteří Hellboye nikdy nečetli. Naopak – právě dobrodružství Humra Johnsona či Lovce čarodějnic je může k Hellboyovi nenásilně dovést a zčásti jim představit jeho svět, který možná až doposud míjeli.“

Hrdinové obou řad jsou tedy součástí hellboyovského světa, ale jejich příběhy, za jejichž scénářem stojí v obou případech sám Mike Mignola, jsou na něm zcela nezávislé a nabídnou čtenářům dva naprosto odlišné žánry zasazené v rozdílných „kulisách“.

Lovec čarodějnic, vlastním jménem sir Edward Grey, je poněkud netradiční detektiv, jenž za časů viktoriánské Anglie vyšetřuje ve službách Jejího veličenstva paranormální záhady, které by mohly ohrozit blaho země. Vydává se tak do temných zákoutí dobového Londýna a provází čtenáře příběhem v duchu gotických hororů.

V první knize s názvem Ve službách andělů ho čeká boj s tajemnou obludou, ale i rozplétání nitek rozsáhlého okultního spiknutí, za nímž nestojí nikdo jiný než nechvalně proslulé Bratrstvo slunečního boha Ra.

Děj Humra Johnsona se odehrává o necelé půlstoletí později, na konci třicátých let dvacátého století. Sám Humr je newyorský maskovaný bojovník se zločinem, jehož poznávacím znamením je fakt, že svým obětem vypaluje na čelo cejch v podobě humřího klepeta.

V příběhu Železný Prométheus se Humr setkává s pomocníkem geniálního vědce, jenž vlastní speciálně vyvinutý oblek, využívající záhadnou vrilovou energii, která propůjčuje svému nositeli téměř nadpřirozenou sílu. Tato mocná zbraň se brzy stane předmětem zájmu nacistických agentů i záhadného okultního mistra, a právě jim se Humr bude muset postavit.

Humr Johnson vrací své čtenáře do Zlaté éry komiksu, a na rozdíl od Lovce čarodějnic se nese v duchu nadsázky, noiru a úsměvné vzpomínky na dobové brakové příběhy. O tom svědčí i do komiksu vložené fiktivní dokumentární zprávy, které se od komiksu distancují a popisují čtenáři život a kulturní dopad „pravého“ Humra Johnsona.

Ačkoliv se obě řady drží v duchu kresby typické pro Mignolovy komiksy, autorem kresby Lovce čarodějnic je Ben Stenbeck, zatímco výtvarného zpracování Humra Johnsona se ujal Jason Armstrong. V obou případech opatřil knihy barvami Dave Stewart.

Komiksy vyšly u Comics Centra 4. října 2018, a čtenáři mají možnost si je v nakladatelském e-shopu zakoupit s výraznou slevou.

 

Mike Mignola, Ben Stenbeck: „Lovec čarodějnic 1: Ve službách andělů“

anotace:
Sir Edward Grey, vyšetřovatel Jejího Veličenstva ve věcech okultních, se při jednom ze svých prvních případů vydává napříč nejrůznějšími vrstvami viktoriánského Londýna až do jeho temného podsvětí, kde se pokouší rozplést nitky komplikovaného kriminálního případu, při čemž ho čeká střetnutí s rozsáhlým okultním spiknutím, ďábelskou nestvůrou a s jedním z nejnebezpečnějších tajných londýnských spolků: Bratrstvem slunečního boha Ra.
Vydalo: Comics Centrum, říjen 2018
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: vázaná s lesklým přebalem,
Počet stran: 160 barevných
Cena: 599 Kč (U nakladatele od 4. 10. 2018 do 18. 10. 2018 za cenu 359 Kč, dále pak 419 Kč)
Věkové doporučení: 14+

 

Mike Mignola, Jason Armstrong: „Humr Johnson 1: Železný Prométheus“

anotace:
Po letech, kdy postava Humra Johnsona uchvacovala čtenáře pouze jako součást Hellboye a Ú. P. V. O., konečně vychází jeho první samostatné dobrodružství. Příběh Humr Johnson: Železný Prométheus, který napsal Mike Mignola a nakreslil Jason Armstrong (a který obsahuje skicář s řadou náčrtů Mikea Mignoly, Jasona Armstronga a Guye Davise – kreslíře série Ú. P. V. O.), je divokou jízdou plnou děsivých příšer, šílených vědců a hrozeb přicházejícícch z jiných světů.
Vydalo: Comics Centrum, říjen 2018
Překlad: Ladislav Niklíček
Vazba: vázaná s lesklým přebalem
Poče stran: 160 barevných
Cena: 599 Kč (U nakladatele od 4. 10. 2018 do 18. 10. 2018 za cenu 359 Kč, dále pak 419 Kč)
Věkové doporučení: 14+

 

COMICS CENTRUM vzniklo v roce 2003. Zakladatelé nakladatelství získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena. Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, jako je například Tomb Raider Archivy, Ragemoor, Drsná škola, Goon, Vrána, Hellboy Universum, Sin City, Želvy Ninja, 300 Bitva u Thermopyl nebo Conan. V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro české vydání nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O´Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Vydání restaurovaného komiksu Drsná škola z roku 2013 bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA. Od roku 2014 začalo Comics Centrum vydávat speciální velkoformátové sbírky komiksů tzv. „Kolosální knihy“. Doposud takto vyšly knihy: „Kurva velký Sin City“, „Hellboy: Pekelná knižnice kniha první“, „Hellboy: Pekelná knižnice kniha druhá“, „Kolosální Conan“, Arkwright Integral, „Witchblade“ a „Darkness“. S velkým ohlasem se setkala série „Myší hlídka“ a RPG „Myší hlídka: Hra na hrdiny“.
www.comicscentrum.cz