Knižní novinky: srpen 2018

Podle knih, které jsou z žánru fantastiky připravovány na srpen, mám pocit, že předvánoční nákupní sezóna začíná nějak brzy. Vyberete si?

Amanda Stevensová: Návštěvnice

Amelia Grayová je restaurátorkou opuštěných hřbitovů, ale poslední dobou začíná věřit, že jejím skutečným životním úkolem je dešifrovat tajemství mrtvých. A legenda praví, že hádankou, kterou se zatím nikomu nepodařilo rozluštit, je Krollův hřbitov. Už přes půl století se odpověď skrývá v podivných nápisech a složitých rytinách na náhrobcích. Následovníci Ezry Krolla ani po desítkách let neodpočívají v pokoji a čekají, až je osvobodí někdo dostatečně silný a chytrý – a zdá se, že mrtví i živí sem volají právě Amelii. Každé vodítko, jehož se drží, každá nápověda, kterou rozluští, ji přivádějí stále blíž k vrahovi i k osudu, který ohrožuje jak její zdravý rozum, tak budoucnost po boku její lásky, detektiva Johna Devlina.
Vydá: Ikar

M. R. Carey: Chlapec na mostě

Návrat do krvelačného světa románu Všemi dary obdarovaná.
Svět napadla epidemie, jež proměnila většinu populace v nemrtvé hladovce, kteří požírají všechno, co jim přijde do cesty, a dál šíří nákazu.
Z posledního lidského sídla v jižní Anglii vyráží na cestu do Skotska napůl vědecká a napůl vojenská výprava. Jejím cílem je nasbírat vzorky plísňových kultur, které po sobě v terénu zanechala předchozí expedice, a získat tak o patogenu informace, jež by později mohly vést k objevení léku.
Jedinou nadějí na přežití lidstva jsou doktorka Samrina Khanová a výjimečně inteligentní chlapec s poruchou autistického spektra Stephen Greaves, kterého Khanová zachránila před hladovci.
A nepřítel venku má hlad.
Vydá: Host

Philip Fracassi: Hleď, prázdnota

Devět děsivých příběhů vznášejících se v temnotě mezi retro hororem 80. let a stylem new weird.
Povídky, ve kterých nikdo není v bezpečí. Brána do pekel se může klidně otevřít v plaveckém bazénu nebo na dálnici a kterákoli matka se může proměnit v monstrum…
S předmluvou Lairda Barrona.
Vydá: Gnóm

Laini Taylorová: Snílek Neznámý

Sen si vybírá snílka, nikdy naopak. Sirotek a knihovník Lazlo se celý život bál, že si ho vybere nějaký obyčejný sen. Už odmala je navíc posedlý mytickým ztraceným městem Pláč. Ale na to, aby ho vyrazil hledat přes půl světa, je příliš zbabělý. A tak o městě hledá každou zmínku v knihách, dokud se mu nenaskytne příležitost vyrazit se skupinou legendárních válečníků. S nimi si může konečně splnit svůj sen… nebo o něj navždy přijít.
Vydá: CooBoo

Jack Ketchum: Schovka

Hry mohou být různé. Dětské i dětinské. Zábavné. Dospělácké. Sexuální. Poučné. Napínavé. Dobrodružné. Hrdinské. Hloupé a pitomé. Kromě hry samotné závisí i na prostředí. Sexuální hrátky na hřbitově mohou být poučné. Krást v obchodě sušenky může být dětinskou hrou. Vloupačka zase dobrodružnou. Rozbíjení oken může být hra na pomstu. Noční jízda autem dospěláckou zábavou. Ale zahrát si dětskou hru na schovku v opuštěném domě s tajuplnou minulostí a tvářit se jako hrdina se může ukázat jako pěkná hloupost.
Vydá: Maťa

František Kotleta: Poslední tango v Havaně

Sexuální magie je sexy. Tedy pokud o ní čtete v ženských časopisech. Když ale narazíte na svého prvního démona, který se vás pokusí zotročit pro své choutky, dojde vám, že místo tantrické masáže potřebujete ostrý meč a bouchačku plnou nábojů. Tomáš Kosek je tak trochu jiný detektiv. Místo podvodníků a záletníků řeší démony, magii, zombie, čarodějky, sukuby a děsivé artefakty. A poslední dobou, jako by mu práce přibývalo… Kotletův hrdina přináší další várku literární swingers party a s ní pořádnou dávku a humoru.
Vydá: Epocha

Ray Bradbury: Temný karneval

Ačkoli byl Ray Bradbury především mistrem žánru science fiction, ve své tvorbě se neomezoval pouze na něj. Temný karneval z roku 1947 je jeho vůbec první publikovanou sbírkou povídek a Bradbury se v ní čtenářům představuje jako autor hororových a strašidelných příběhů, v nichž nechybí krev, mystika, humor, hrůzostrašné bytosti a tvorové, ale také Bradburyho nezaměnitelná poetika a melancholie. Souborně vycházejí povídky v češtině poprvé.
Vydá: Plus

Emily Henryová: Milionkrát June

Dokáže láska překonat kletbu, která provází jejich rodiny už celé generace?
Celý život jí rodiče vtloukali do hlavy jediné pravidlo: drž se dál od rodiny Angertových. Ale když se June náhodou doslova srazí se Saulem Angertem, zajiskří to a její svět se propadne do chaosu. Kdo přesně je tenhle kluk, který se po pěti letech zničehonic vrátil do jejich rodného města? A proč June, v hloubi duše věrná tradicím své rodiny, nikdy nepřemýšlela o tom, jak moc její otec Angertovy nenáviděl? Obě rodiny o příčinách dlouholetého sporu svorně mlčí. Dokážou společně se Saulem odhalit pravdu?
Vydá: CooBoo

Steven Lochran: Paladero – Jezdci z Říše hromů

Podmanivou Říši Hromů chrání rytíři známí jako paladerové… Mladý sirotek Joss se vždycky toužil stát paladerem – nejprve však musí prokázat své schopnosti absolvováním Cesty, nebezpečného putování přes celé království do Města duchů, odkud má přinést vzácné Pověstné vejce. S věrným ještěrem Azofem po boku bude Joss muset čelit zlým čarodějnicím, krvežíznivým nestvůrám, a dokonce i vlastním druhům, aby zjistil, co skutečně znamená být paladero – a nečekaně přitom odhalí temné spiknutí v samém srdci království.
Vydá: CPress

Honza Vojtíšek: Sešívance

Jihočeský horrorový autor Honza Vojtíšek se pro svou třetí povídkovou knihu proměnil v doktora Frankensteina. Pozval si k sobě horrorové autory a autorky z Česka, Slovenska a Polska a z každého si odřezal to nejlepší, aby získal deset povídek a jeden komiks. Každý příběh má ty správné kousky z Honzy a spoluautorů, čímž vznikla pevně sešitá monstra pochodující přímo k vám. Jedno děsivější než druhé.
Autoři: Sylwia Blach, Martin Štefko, Ivan Kučera, Petr Boček, Miloslav Zubík, Mark E. Pocha, Robert Poupátko, Janko Iša, Svatopluk Doseděl, Lukasz Radecki, Kristina Haidingerová, Dávid Marcin.
Vydá: Golden Dog

Sara Raaschová: Mráz nebo noc

Angra je naživu, Rozklad se šíří po světě a nikdo už není v bezpečí. Závěrečný díl bestsellerové trilogie.
Meira by pro záchranu světa udělala cokoli. Nejdřív se ale musí naučit ovládat svou magii. Rozklad však může porazit jen jediným způsobem – sestoupit do labyrintu pod Střídavými královstvími a vzdát se magie. Mather se rozhodl ochránit královnu, ale s plánovaným útokem na Angrova království se jeho cíl vzdaluje. A Ceridwen, které Angra zabil bratra a ukradl zemi, se snaží zachránit svůj lid i lásku. Společně musí spojit království, jinak vše ztratí.
Vydá: CooBoo

Petra Machová: Dračí město

Lidé zkoumají hluboký vesmír a přitom netuší, kdo s nimi sdílí planetu Zemi.
Ještěři, potomci Věčného ohně, vědí, jak splynout s davem. Jejich společnost však na prahu nového tisíciletí skomírá. Mezi jednotlivými rasami doutnají staré sváry — jedni se přizpůsobili lidem za cenu ztráty vlastní identity, jiní se skryli hluboko pod zemí, neteční k problémům povrchu. Ještěři, z jedné strany sevření lidmi a z druhé strany agresivními bestiemi, mají opravdu namále. Stačila by jediná jiskra a celý jejich známý svět se zhroutí… pak se ovšem nelze divit, že někteří vezmou věci do vlastních rukou.
Lidská dívka Jana byla proti vlastní vůli proměněna v ještěra. Nabyté schopnosti ji ale vyděsí natolik, že uteče do lesa, kde narazí na chrám Temného draka. Neví však, že jí hrozí velké nebezpečí. A to, jakým způsobem mu bude čelit, může ovlivnit dokonce i celou ještěří civilizaci.
Vydá: Host

Marina a Sergej Djačenko: Vita Nostra

Studovat na vysoké je snem každého středoškoláka. Alexandra ale na Vysokou školu speciálních technologií nastoupila nedobrovolně. Škola v zapadlém městečku je totiž obestřena tajemnem a jde z ní strach. Stejně jako z muže v černých brýlích, který ji do školy přivedl a nutí ji plnit prazvláštní úkoly. Proč byla ona a její spolužáci vybráni? Proč se musejí učit nazpaměť tuny nesmyslných textů? A proč ti, kteří neuspějí u zkoušek, beze stopy mizí?
Vydá: Fragment

Claudia Grayová: Deset tisíc nebí nad tebou

Vzrušující příběh napříč alternativními dimenzemi pokračuje! Druhý díl sci-fi série Ohnivák.
Od chvíle, kdy Marguerite Caineová používá Ohniváka, vynález svých rodičů pro cestování do alternativních dimenzí, se dostala do hledáčku nepřátel. Ti jsou odhodlaní udělat vše, aby ji přinutili ke spolupráci a mohli ovládnout multivesmír. Marguerite jim statečně vzdoruje, dokud se však její milovaný Paul nestane obětí útoku. Podaří se jí uspět, překonat složité překážky a zachránit lásku svého života?
Vydá: CooBoo

Jiří Dittrich: Elementum – Tajemství sudby

Největší starostí Alexe Summerse byla blížící se maturita. Pak se mu ale život obrátil naruby, když zjistil, že je potomkem královské rodiny jedné z nejstarších, dávno zaniklých civilizací, jež vládla magickou mocí. Přesněji všemi silami přírody. Tato civilizace ale nikdy nezanikla. Už po tisíce let se skrývá mimo zraky lidstva a nyní se nachází v nebezpečí. Aby Alex zabránil krveprolití a zkáze, musel se postavit vlastnímu bratrovi. I když ale vyhrál bitvu, válka pokračuje – šílený Zek se ukryl se svými přívrženci v horách a plánuje pomstu. A Alex, třebaže si již osvojil všechny magické schopnosti, je nyní zranitelnější víc než kdy dřív. Musí se totiž vrátit zpět do normálního světa, k lidem, kteří jej znají jako obyčejného středoškoláka. K lidem, kteří budou nyní v ohrožení života. Pokud Alex selže, ulice lidských měst zrudnou krví a vše pohltí nekonečné plameny…
Vydá: Epocha

Matt Ralphs: Vládkyně ohně

Hazelina matka je stále v rukou démonů. Ale dívka se nehodlá vzdát. Proto teď míří do nejstřeženějšího vězení v zemi – do londýnského Toweru. V něm mocný Řád lovců čarodějnic drží Nicolase Murrella, člověka zodpovědného za matčin únos. Jen on může Hazel říct, kde má matku hledat. V přestrojení za chlapce Hazel pronikne přímo do středu Řádu. Podaří se jí ukrýt svoji pravou identitu a také to, že ona sama je čarodějkou, která dokáže ovládat oheň?
Vydá: Fragment

Andrzej Pilipiuk: Upír z okrsku (Upír z činžáku 2)

Dcera komunistického funkcionáře Manka se po sebevraždě probudí v hrobce. Domnívá se, že byla omylem pohřbena zaživa, při návratu domů však před ní všichni prchají. Příslušník varšavské komunity upírů jí vysvětlí, že se stala jednou z nich. Připojí se tedy k nim a prožívá polskou realitu sklonku socialismu se všemi
jeho zádrhely…
Vydá: Laser

Rick Riordan: Loď mrtvých (Magnus Chase a bohové Ásgardu 3)

Závěrečný díl trilogie inspirované tajemnými Vikingy a severskou mytologií od autora světového bestselleru Percy Jackson.
Společně s přáteli porazil Magnus Chase vlka Fenrira a získal Thorovo kladivo. Úkol, který na něj čeká, je však ze všech nejtěžší! Magnus umí sice uzdravovat, ale v boji není žádné eso. Jenže teď musí čelit samotnému bohu vší špatnosti Lokimu, který se chystá vyplout na Lodi mrtvých a zahájit ragnarök, den zkázy devíti světů. Naštěstí se na tuhle beznadějnou výpravu nevydává sám. Má s sebou bandu elitních bojovníků…
Vydá: Fragment

Koré Jamazaki: Čarodějova nevěsta 4

Odkud se vlastně vzal Elias? A co za temnou minulost že skrývá? Eliasův starý mistr Lindel zná odpověď a rád se o ni podělí, ale bude s ní Čise spokojená? A hlavně – dokáže se vyrovnat i s tím, co se kdysi přihodilo jí samotné?
Vydá: Crew

Neil Gaiman, Kelley Jones: Sandman 3 – Krajina snů

Už třetí svazek úspěšné série Sandman v barvě! Kniha obsahuje čtyři příběhy vyprávějící mimo jiné o únosu Kalliopé, o netradičním sehrání Snu noci svatojánské a o tom, jaký byl svět v dobách, kdy byl člověk malý jako morče a kočky jej lovily pro zábavu…
Vydá: Crew