J. D. Rinehart: Zrození Toronie (Koruna tří 3)

„Je jedno, jak daleko utečete, váš osud vás vždycky dožene.“
Proroctví říká, že až na obloze vyjdou tři hvězdy, na trůn usednou trojčata a v zemi zavládne klid a mír. Vyvolení sourozenci už vědí o svém osudu, ale Tarlan začíná ztrácet víru – cesta k trůnu se mu zdá nedosažitelná.

 

Pro Tarlana je těžké se jen tak podvolit proroctví, když celé roky vyrůstal mezi divokými zvířaty, kde byl dočista volný. Proto opouští všechny a odchází daleko na sever, kde už mu osud nebude diktovat, co má dělat. Jenže bude to pro něj opravdu tak snadné?

Trojčata stále prochází velkým vývojem a učí se používat magické síly, které v nich odedávna dřímaly. Z Elodie se postupně stává silná, sebevědomá žena, která se umí ohánět mečem a žádná bitva ji nedokáže zastrašit. Galf je sice zmrzačený a nevypadá nejlíp, dokáže však logicky myslet a vést velké skupiny lidí.

Závěrečný díl dobrodružné fantasy pro děti Koruna tří pokračuje již v zajetém stylu. Ve vyprávění se postupně střídají jednotlivé děti, a čtenář tak má možnost podívat se na různá místa. V Toronii se pohybují všechna možná stvoření – od duchů mrtvých až po obrovské okřídlené ptáky připomínající orly. J. D. Rinehart dokáže i v závěru série šokovat. Na sourozence neustále čekají nová dobrodružství a nikdy nemají vyhráno.

Trilogie Koruna tří je sice určena pro děti od deseti let, kvůli několika scénám s poměrně graficky popsaným násilím bych však příběh doporučila čtenářům o pár let starším. Vyprávění plyne rychle díky krátkým kapitolám a akčním bojovým scénám, kterým nechybí napětí, ale zároveň jsou jednoduše napsané, takže se v nich každý zorientuje.

Je až s podivem, že se Rinehartově trilogii nedostalo zasloužené popularity. Během tří dílů Prokletý král, Ztracené království a Zrození Toronie vám totiž sourozenci přirostou k srdci tak, že se vám vymyšlený svět Toronie nebude chtít opouštět.

Vydal: Host, 2018
Překlad: Romana Bičíková
Vazba: vázaná
328 stran / 299 Kč