J. D. Rinehart: Ztracené království (Koruna tří 2)

Nemrtvá armáda krále Brutana se neustále zvětšuje a je pouze na Elodii, Tarlanovi a Galfovi, aby se postavili svému otci a vybojovali pro celou zemi mír.

Proroctví mluví o trojčatech, která mají sesadit Brutana z trůnu, pro sourozence je ovšem nemožné porazit nemrtvou armádu bez pořádného plánu. A tak se rozdělují a každý se vydává na jinou cestu. Tarlan a jeho různorodá smečka zvířat pomáhají najít kouzelníku Melchiorovi moc, o niž před lety přišel kvůli vyslání zakázaného kouzla. Elodie zůstává s armádou bojující za vyplnění proroctví. Je ale zajata svým nevlastním otcem a musí se vrátit na místo svého dětství. Poslední ze sourozenců, Galf, mezitím náhodou nachází ztracené království. Na první pohled utopické místo však postupně odkrývá svá tajemství.

Druhý díl série Koruna tří navazuje tam, kde skončila první kniha Prokletý král. Vyprávění se opět střídá z pohledu trojčat, ta ovšem nejsou na stejném místě a ani spolu nemají žádné spojení. O to zajímavější je čtení jejich pravidelně se střídajících kapitol, protože každý z nich zrovna prožívá něco jiného.

Děti během jediné knihy prošly velkým vývojem. Nejzřejmější je to u Elodie. Ta nyní představuje silnou hlavní hrdinku, která si nenechá nic líbit, své bitvy bojuje až do konce a nebojí se ušpinit si ruce. Svůj pokrok si uvědomuje, když je nucena vrátit se k předchozímu nudnému životu plnému nicnedělání.

Celá trilogie Koruna tří je určena dětem od deseti let. Autor se striktně drží příběhu kolem trojčat a nepouští se do ničeho vedlejšího. Věty jsou krátké, jednoduché, ale výstižné – přesně dělané pro mladého čtenáře. V příběhu nechybí bojové scény, i ty zůstávají přehledné. Některé události či informace nechává autor nevysvětlené, nutí tím k zamyšlení a vlastní interpretaci. J. D. Rinehart povedeně kombinuje ohrané motivy žánru fantasy s něčím docela novým.

Série Koruna tří od J. D. Rineharta zatím není mezi čtenáři moc známá. Pokud však máte chuť právě na něco neokoukaného, na co si můžete udělat vlastní, ničím neovlivněný názor, tohle je to pravé. Pro desetileté dítě bych pak sérii doporučila jen v případě, že má již našlápnuto k tomu stát se velkým čtenářem.

Závěrečný díl trilogie by měl v originále vyjít v květnu 2017.

Ukázka

Vydal: Host, 2016
Překlad: Romana Bičíková
Vazba: vázaná
Počet stran: 383
Cena: 299 Kč

Koupit knihu