Soutěž o Ženu s labutí – vyhodnocení

Nakladatelství Fortna nám věnovalo do soutěže čtvrtou antologii ze souboru knih Lehké fantazijno. Soutěž včera skončila. Ke komu kniha poputuje?

Anotace:
Pro krátké připomenutí – v čem tedy spočívá myšlenka celého projektu Lehké fantazijno? Jde o záměr vydat antologii fantastiky, do níž se zapojí české i slovenské autorky, s cílem sestavit reprezentativní a co nejrozmanitější výbor z díla předních i začínajících spisovatelek fantastiky. A protože každá správná antologie potřebuje nějaký klíč, naše pracuje s motivy tarotových karet. U Ženy s labutí je to konkrétně karta Láska, vyobrazená jako zámecká paní s dítětem na loďce mezi labutěmi. Labuť reprezentuje lásku, harmonii a krásu. K symbolu labutě patří probuzení vlastní síly, půvab a vnitřní krása, nevinnost, věrnost, sebevědomí, porozumění symbolice snů, nahlížení do budoucnosti, štěstí, pochopení duchovního vývoje, rozvíjení intuice, věštění, laskavé jednání s druhými a odhodlanost splnit závazky, ale i vášeň a smyslnost (černá labuť). Později je také umělci (zejména básníky a hudebními skladateli) spojována se smrtí, resp. s něčím posledním, umírajícím, což vychází z domněnky, že labuť před smrtí zpívá.

Čtvrtý svazek antologie opět obsahuje 13 povídek reprezentujících žánrovou pestrost literární fantastiky (klasická, historická, městská, humoristická fantasy, sci-fi, alternativní historie, postapo, aj.) a zároveň zobrazujících schopnost hrdinek a hrdinů ctít především lásku, harmonii a krásu!

 

Soutěžní otázky:
1) V které sbírce ze série Lehké fantazijno má povídku naše redaktorka Kristina Haidingerová?
2) Kdo je autorem ilustrací na kartách, které všechny čtyři antologie doprovází?
3) Která povídka z jedné z předchozích antologií nedávno získala Cenu Akademie SFFH za rok 2017 v kategorii „Nejlepší povídka“?

 

Správné odpovědi:
1) Žena s drakem
2) Jaroslav Svoboda
3) Jana Rečková: Kamarádky navždycky

 

Do soutěže přišlo celkem 25 odpovědí, velká většina správných.

Vylosována byla: M. Vršecká z Hrádku nad Nisou.

Blahopřejeme.