Svět knihy Praha 2018 nabídne fantastiku i Humbook Stage

Za dva týdny se na čtyři dny (10. – 13. 5. 2018) pražské výstaviště v Holešovicích promění v ráj všech knihomolů. Brány návštěvníkům otevře 24. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha.

Letošní ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu se tematicky zaměří na na Komiks a Převratné 20. století.

Hostit bude Izrael. Rozmanitost tohoto státu osobně přiblíží významní izraelští literáti, David Grossman, aktuální laureát Man Bookerovy ceny za rok 2017, Avraham B. Jehošua, Asaf Gavron či Dror Mišani.

Fanoušci komiksové literatury budou mít jedinečnou možnost setkat se s komiksovými autory: Jaromírem 99, Karlem Jerie, Nikkarinem, Vojtěchem Maškem, Lucií Lomovou, Pavlem Čechem či autorem Čtyřlístku Jaroslavem Němečkem. Ze zahraničí dorazí silná delegace německy mluvících autorů v čele s Reinhardem Kleistem, dále pak Francouzka Catel Muller či Finka Kati Närhi.

Ani letos nebude chybět severská literatura. Stejně jako v dřívějších letech se ve střední hale budete moct zastavit u malého severského stánku (S117), na němž budou severská velvyslanectví v ČR a Skandinávský dům prezentovat nejnovější překlady ze severských jazyků, prodávat vybrané tituly, nabízet rozličné materiály o Severu a poskytovat informace o severské kultuře. Na stánku proběhne také několik autogramiád, podrobnější informace naleznete v programu.

Veletrh navštíví sedm severských spisovatelů: Jonas Khemiri, Lars Husum, Sofi Oksanen, Kati Närhi, Meik Wiking, Bengt Pohjanen a Ville Ropponen.

Na své si přijdou i děti a mládež, na veletrhu budeme opět Vařit s knihou a navštívit můžete také pořady zaměřené na Fantasy & Sci-fi.

V rámci knižního veletrhu Svět knihy se koná i Humbook Stage, kde představí české young adult autory. Diskutovat se bude třeba na téma LGBT literatury, komiksů nebo spisovatelských začátků a den okoření i debatní battle mezi knižními blogery a redaktory. Start je v sobotu 12. 5. v 10:30. Do programu jsou zapojena nejen young adult nakladatelství: CooBoo, Fragment, BizBooks, Booklab, YOLI a Host.

Otevírací doba:
čtvrtek – sobota, 10.- 12. května, 9:30 – 19:00
neděle, 13. května, 9:30 – 16:00

Vstupné:
čtvrtek – sobota, 10.- 12. května
120 Kč jednodenní vstupné
60 Kč snížené vstupné pro děti a mládež 6 – 18 let, studenty, držitele průkazu ZTP a důchodce
neděle, 13. května
60 Kč jednotné zlevněné vstupné bez nároku na další slevy
250 Kč permanentní průkaz (vstupenka na 4 dny)
zdarma děti do 6 let, 1 – 2 děti (do 15 let) v doprovodu 2 platících dospělých osob, držitelé průkazů ZTP/P s jedním doprovodem

Vstupenky lze zakoupit i předem on-line.

 

PROGRAM FANTASY & SCI-FI

10. 5. ČTVRTEK
14.00–15.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Nebojte se hororů
Strašidelné příběhy se vyprávěly od pradávna a dodnes se těší velké oblibě. Proč se lidé rádi či neradi bojí, jak se buduje tíživá atmosféra a  z  čeho mají strach samotní autoři? O tom si s vámi povykládají spisovatelé a organizátoři HorrorConu Kristina Haidingerová (autorka románů Ti nepohřbení a Richardovy živé hračky) a Honza Vojtíšek (šéfredaktor jediného českého horrorového magazínu Howard).
Pořádá: XB-1

15.00–16.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Historie, fantastika, realita
Příběhy z dějin patří mezi čtenáři k nejoblíbenějším. Do jaké míry jsme schopni zachytit minulost věrohodně a přitom poutavě? V čem tkví rozpor mezi historickou beletrií a historickou fantasy? Na co si autor historické prózy musí dát pozor a bez čeho se neobejde?
Účinkuje Františka Vrbenská.
Pořádá: XB-1

16.00–17.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Star Wars na vlastní kůži, cosplay na vlastní oči
Pop-kulturní fenomén Hvězdných válek trvající přes 40 let inspiroval po celém světě fanoušky, aby se sami proměnili v kultovní postavy SW. Členové klubu 501st Legion a Rebel Legion budou vyprávět o výjezdech do nemocnic a podobných akcích i o svém vztahu k SW. Účinkují příslušníci 501st Legion vs. Rebel Legion/Lion Base.
Pořádá: XB-1

17.00–18.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Povídání s autorkou fantasy Míšou Burdovou
Povídání o autorčiných knihách a především o fantasy novince Dcera hvězd. Jak kniha vznikla? Kdo je hlavní hrdinka Dcera hvězd? Vražedkyně nebo hrdinka? A kdy se dočkáme druhého dílu? To a mnohem víc se dozvíte právě na besedě. Navíc si s autorkou můžete sami popovídat.
Účinkuje Michaela Burdová.

11. 5. PÁTEK
11.00–12.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Nová éra fantastických antologií
Velký úspěch nedávno vydané antologie Ve stínu Říše se stal impulsem pro nový projekt antologií, které pod vedením editorů Leoše Kyši a Borise Hokra připravuje Nakladatelství Epocha…
Účinkují Leoš Kyša, Boris Hokr.
Pořádá: Nakladatelství Epocha, s.r.o.

12.00–13.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Třicetiletá válka a česká fantastika
„Osmičkový“ rok našeho národa zahrnuje také tragické období mezi lety 1618 a 1648. Spisovatelé se tomuto osudovému tématu věnují zřídka. Ale pokud ano, pak do svých knih a povídek zahrnují atributy fantastiky; jako by temná, válečná léta nesla stopy magie.
Účinkuje Františka Vrbenská.
Pořádá: XB-1

13.00–14.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Fantastický časopis XB-1 a fantastické roky 2018–2019
Beseda s redaktory oblíbeného časopisu XB-1 (dříve Ikarie XB-1). Historky z redakce a plány na příští roky prozradí šéfredaktor Vlado Ríša spolu s redaktorem webové stránky XB-1 a editorem zahraničních povídek Martinem Šustem.
Pořádá: XB-1

16.00–17.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Audioknihy světové i české fantastiky
Zástupci audiovydavatelství věnujících se tvorbě audioknih v žánrech sci-fi, fantasy a horroru vám stručně představí svou produkci a své plány. Můžete se těšit na novinky od Walker&Volf, One Hot Book, Tympanum a dalších firem.
Účinkují: Jiří W. Procházka, Radek Volf, Tomáš Výchopeň, Šárka Nováková a další.

17.00–18.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Letem světem seriálem
Seriálový boom stále pokračuje. A i když letos má Hra o trůny přestávku před velkým finále, o to víc se odvázala konkurence. Duo seriálových mágů z Pevnosti vám představí ty nejlepší – jak ty vysílané, tak ty chystané. Ukázky, postřehy, kousavá ironie a svačina za poplatek!
Účinkují Daniel Storch, Martin Kužel.
Pořádá: Pevnost

18.00–19.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
František Kotleta
Beseda s nejpopulárnějším autorem české fantastiky. Jeho knihy plné dobrodružství, akce, magie, sexu a  humoru bourají žebříčky bestsellerů a  on sám vzbuzuje otázky: Kdo je, sakra, František Kotleta?
Moderuje Pavlína Kajnarová.
Pořádá: Nakladatelství Epocha, s.r.o.

12. 5. SOBOTA
11.00–12.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Posezení s Pevností
Redakce časopisu představuje své největší úspěchy, počty poražených nepřátel a zdolaných hor knih, seriálů a filmů… A také nové skvělé pevnostní tričko i s jeho autorem, nepřekonatelným Danem Černým, který píše, kreslí i na kytaru hraje! Přijďte a bavte se s těmi, kdo vám rozumí…
Účinkují Martin Fajkus, Boris Hokr, Kristina Nowakowska, Martin Kužel, Jana Kunová, Dan Černý.
Pořádá: Pevnost

12.00–13.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Space opera 3 × jinak (a křest tří knih)
Žánr space-opera vznikl snad již s prvními světovými díly science-fiction. Jeho základem je mezihvězdné putování a monumentální vesmírné bitvy, ale třeba i romantická či humorná dobrodružství. Součástí vyprávění o tomto oblíbeném žánru bude i křest knih Space Opera, Hvězdní honáci a Hvězdní vandráci.
Účinkují Vlado Ríša, Jiří Walker Procházka, Františka Vrbenská a další.
Pořádá: XB-1

13.00–14.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Agent JFK – Dobrodružství pokračuje
John Francis Kovář, komtesa Andrea de Villefort a další agenti agentury E.F. mají před sebou další dobrodružství! V tomto pořadu se ale dozvíte zejména to, jak vznikla dnes již legendární knižní série Agent JFK. Otcové zakladatelé, Miroslav Žamboch a Jiří W. Procházka, jsou připraveni odpovídat vám na vaše otázky.
Dále účinkují Vlado Ríša, Františka Vrbenská a další.
Pořádá: Walker&Volf

14.00–15.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Legendy českého komiksu
Dva legendární komiksoví scenáristé, kteří přivedli několik generací ke sci-fi a ke komiksům jako takovým. Toman stál u  zrození robota Malého boha a  hrdiny Kruana (Příhody Malého boha, Kruanova dobrodružství aj.). Šorel se více soustředil na vesmírné sci-fi jako je např. Vzpoura mozků, Galaxia či Zkáza planety Země). Přijďte si poslechnout legendy.
Moderuje Vlado Ríša.
Pořádá: XB-1

15.00–15.50 AUTORSKÝ SÁL – Levé křídlo
Tajemství prokletého drakkaru
Jaké temné tajemství skrývá potopený drakkar? Je opravdu pouze plný zlata? Pravdu odhalí drsní vikinští válečníci v čele s hlavním hrdinou Haraldem. Strhující fantasy román Martina Sládka Hladová smečka pokřtí – za účasti skutečných Vikingů – spisovatel Jaroslav Mostecký, mj. autor kultovní trilogie Vlčí věk.
Pořádá: Mystery Press

15:00–16:00 fantasy & sci-fi – PRAVÉ KŘÍDLO
Vzpomínka na Jana Kantůrka a poslech audioknihy Zeměplocha
Terry Pratchett, autor Úžasné Zeměplochy, miloval
Českou republiku. Měl zde totiž jeden ze svých největších klubů a hlavně tady měl geniálního překladatele, Jana Kantůrka. Díky péči Pavla Koutského vyšla před lety v ČR série audioknih namluvená Janem Kantůrkem. Přijďte si ho připomenout ve vzpomínkách lidí, kteří ho dobře znali, a přitom si i poslechnout Honzův nezaměnitelný přednes audioknihy Úžasná Zeměplocha.
Pořádá: XB-1

15.00–16.20 VELKÝ SÁL – Střední hala
Předávání Cen Akademie science-fiction, fantasy a hororu
Dvacátý třetí ročník Ceny Akademie science fiction, fantasy a  hororu zhodnotí díla česko-slovenských i  zahraničních autorů, vybere nejzdařilejší překlad, nejlepší ilustraci či obálku a zvolí Knihu roku 2017. Ceny předají významné osobnosti jednotlivých žánrů.
Pořádá: Akademie science fiction, fantasy a hororu

15.30–16.00 FÓRUM KOMIKSOVÝCH AUTORŮ Pravé křídlo (balkon vpravo)
Super Spellsword Sága – kresba a scénář Nikkarin
Konverzační komiksová komedie z fantasy prostředí, kde je kouzelnický řád konfrontován s nebezpečnou Magickou koblihou nekonečna. Dva vybraní čarodějové, Klerenc a Eliot, jsou vysláni najít tzv. časomága, který jako jediný může koblihu sníst, aniž by způsobila konec světa. Jejich cesta je však dlouhá a komplikovaná. Při svém pátrání navštíví elfí hipsterskou kavárnu, hřbitov uprostřed temných hvozdů, prastaré bitevní pláně či kouzelnickou akademii pro čarodějky.
Pořádá: Labyrint

16.00–17.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Osudný konvoj Františka Novotného
Zúčastněte se autorského pořadu o  vzniku knihy Osudný konvoj. Námořní kapitán a spisovatel František Novotný vypráví nejen své vlastní mořské příběhy, ale i příběh své knihy. Ruská loď Oněga, záhadný stolní orloj a neznámá kráska. Co víc si přát?
Moderuje Richard Klíčník.
Pořádá: ARGO

16.00–17.00 SÁL AUDIOKNIH – Levé křídlo
Sci-fi audioknihy od Tympana
Esence toho nejlepšího ze žánru sci-fi. Sci-fi otevírá nové dimenze a možnosti zvuku a intepretace. Přijďte si popovídat s tvůrci o specifikách ztvárnění fikčních světů. Jaká jsou jejich úskalí a v čem otevírají jedinečný prostor tvůrcově i posluchačově fantazii?
Pořádá: Tympanum /Asociace vydavatelů audioknih

17.00–18.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Druhá sezona Kladiva na čaroděje startuje
Druhá sezona oblíbené série akční urban fantasy je připravena… Představení antologie O krok před peklem a diskuze s autory série o minulosti, současnosti a  hlavně budoucnosti party netradičních hrdinů.
Účinkují Jiří Pavlovský, Darek Šmíd, Martin D. Antonín, Jakub Mařík a další.
Moderuje Pavlína Kajnarová.
Pořádá: Nakladatelství Epocha, s.r.o.

18.00–19.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Byl jsem mladistvým intelektuálem – projekce kultovního filmu
Tento snímek je krátkometrážní komedií, která paroduje hororové nízkorozpočtové filmy. Místo tradičních hororových monster zde nastupují intelektuálové, zuřiví, fanatičtí, zákeřní. O vzniku tohoto filmu vám více prozradí režisér Marek Dobeš a scenárista Štěpán Kopřiva. (A ve filmu uvidíte i Michala Davida, takový je to nářez!)
Pořádá: XB-1

13. 5. NEDĚLE
10.00–11.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Pište povídky do XB-1 – Daidalos – literární soutěže sci-fi a fantasy
Seznamte se světem literární soutěže Daidalos, pořádané měsíčníkem sci-fi a  fantasy XB-1 a  s  možnostmi publikace vlastních textů! Poznejte organizátory i  zákulisí tohoto literárního klání. Šéfredaktor XB-1 Vlado Ríša nebude na pódiu sám! Jako překvapení si přichystal i nějaké ty hosty, např. Františku Vrbenskou a další.
Pořádá: XB-1

11.00–12.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Žena s labutí – křest antologie
V roce 2016 byl na Světě knihy Praha představen unikátní projekt Lehké fantazijno: série antologií 52 povídek žánru fantastiky psaných českými a slovenskými autorkami. Letos připlouvá Žena s labutí, závěrečný čtvrtý svazek. S ním také ohlédnutí za třemi náročnými, ale úžasnými roky – a beseda se spisovatelkami.
Účinkují Zuzana Hloušková, Františka Vrbenská.
Pořádá: XB-1

13.00–14.00 FANTASY & SCI-FI – Pravé křídlo
Eda Vlasák: Tam nahoře ovce nejsou
Kdo by nechtěl dostat v životě druhou šanci? Lukáš, starý muž z naší nedaleké budoucnosti, si o ni řekne sám, když se přihlásí k jednosměrnému letu na Mars. Příběh této retro sci-fi je letem z beznaděje minulosti za světlem naděje, kterou autor popisuje velice střízlivě i sugestivně, jako by život na Marsu už poznal na vlastní kůži.
Pořádá: CrowdPress

 

MAPA STÁNKŮ

PROGRAM NA JEDNOTLIVÉ DNY A OSTATNÍ TEMATICKÉ PROGRAMY NAJDETE ZDE.

Sledujte událost na Facebooku.

Zdroj: sk2018.svetknihy.cz