Amy Alward: Královské turné (Deník alchymistky 2)

Královské turné se mění na hon za tajemným deníkem
Samantha Kemiová vyhrála Divoký hon a zbavila princeznu Evelyn působení lektvaru lásky. Princezna ale přitahuje problémy i nadále: její magie sílí, stává se nestabilní a existuje jen jedno řešení – sňatek, protože tak se Evelyn může o svou moc rozdělit s manželem. Jenže Evelyn po politickém sňatku netouží, a proto Sam musí vymyslet nový, složitý elixír, kterým by svou kamarádku zachránila před svatbou bez lásky.

Sam nezbývá moc času. Královské turné se blíží a na jeho konci musí být Evelyn zasnoubená – nebo mít lektvar, který zkrotí její nebezpečnou magii. Proto se Sam se svým přítelem Zainem vydávají s Evelyn na Královské turné, aby během něj mohli na různých částech světa tajně hledat přísady do lektvaru.

Jenže tohle je jen začátek Saminých problémů. Sam se ve veřejném vysílání podřekne, že její prababička Cleo Kemiová možná vymyslela nejmocnější lektvar na světě – aqua vitae, který dokáže kohokoliv a cokoliv uzdravit. Jenže deník její prababičky před lety za záhadných okolností zmizel. Do toho kdosi napadne jejího dědečka a vymaže mu část vzpomínek – a zrovna těch, které se týkají deníku. Sam má podezření, že za tím stojí Emilia Tothová, Evelynina teta, které se snaží zmocnit královského trůnu. Jenže teď je nejdůležitější najít Clein deník, odhalit tajemství rodu Kemiových a pokusit se vyrobit aqua vitae, protože jedině tak může zachránit dědečkův život. Není ale jediná, kdo by tento mocný lektvar chtěl… a ti druzí se neštítí ničeho.

Sam to po skončení Divokého honu nemá snadné. Sice vyhrála, vrátila slávu alchymistickému rodu Kemiových, zlepšila rodinnou finanční situaci a navíc začala chodit s pohledným Zainem, jenže novináři i veřejnost sledují každý její krok a na internetu se o jejím životě a rodině vedou šílené diskuze. A to se klidné a spíš samotářské Sam ani trochu nezamlouvá. Zain patří mezi dokonalé hrdiny, které by si asi každá dívka přála mít po svém boku: je pohledný, chytrý, ohleduplný a na Sam mu opravu záleží.

Zajímavě se vybarvily vedlejší postavy – princezna Evelyn není žádná zhýčkaná fiflena, ale až na ten královský původ docela normální dívka se spoustou problémů. Nečekaný vývoj prodělala i hledačka a Samantina přítelkyně Kris nebo záporačka Emilia, ale tady to Amy Alward úplně nezvládla a nakonec to vyřešila poněkud nevěrohodně a zkratkovitě.

Královské turné přineslo mix fantasy a sci-fi prvků, dobrodružství, trochu akce, humoru, pár zvratů i špetku romantiky. Na prvním díle s názvem Deník alchymistky se mi líbila právě ta neobvyklá kombinace fantasy a sci-fi, ale v Královském turné těch sci-fi částí ubylo. To je škoda, protože právě ten mix patřil mezi největší přednosti knihy.

Zápletka kolem tajemného Cleina deníku a historie rodu Kemiových čtenáře udrží v napětí a donutí je svižně obracet stránky, bohužel její vyřešení není zrovna uspokojivé. Děj klouže po povrchu, objevují se v něm nelogičnosti nebo nedotažené dějové linky a některé ze zvratů se dají snadno odhadnout. Navíc Sam, která je prezentována jako tichá knihomolka, se místy mění v super hrdinku, když se doslova během pěti minut naučí potápět nebo zvládne to, co speciálně vycvičení agenti. Přitom je stále dost naivní a neprohlédne očividné lsti a nástrahy.

Královské turné v sobě spojuje prvky young adult dobrodružné fantasy s pohádkovým příběhem pro děti, proto bych ho doporučila spíš mladým slečnám kolem deseti let. Pro starší čtenáře už je román příliš jednoduchý, povrchní a nedotažený. Konec přinesl vyřešení hlavní dějové linky, ale zároveň zůstal otevřený, takže čtenáři, kteří dospěli až sem, pravděpodobně sáhnou i po dalším dílu, protože přece jen budou chtít vědět, jak to s princeznou Evelyn dopadne.

Vydal: Talpress; 2017
Originální název: Royal Tour
Překlad: Ondřej Duha
Vazba: vázaná s přebalem
368 stran / 299 Kč