Alwyn Hamiltonová: Poušť v plamenech

Poušť v plamenech: pistole proklatě nízko u pasu i džinové

Amání se celý život připravuje na to, že uteče z Prachova, vesnice uprostřed pouště živořící ve stínu obrovské továrny na zbraně, kde ji nečeká nic lepšího než vynucený sňatek, rození dětí a chudoba. Amání se odsud dostane, i kdyby si měla cestu prostřílet…

Její odhodlání ještě zesílí, když se dozví, že si ji chce za další ženu vzít její vlastní strýc! Horší chvíli si ale vybrat nemohla, protože v Mirádži se schyluje k občanské válce. Princ Ahmed, jeden ze sultánových synů, se rozhodl nárokovat si trůn a zastavit tak krutovládu svého otce, který zemi zaprodal cizáckým Gallanům.

Amání se setká s tajemným pistolníkem Jinem, který patří mezi hledané uprchlíky, a pomůže mu utéct. Nemá ale tušení, jak moc jsou jejich osudy propletené a co všechno bude následovat… Ocitají se na útěku a před nimi leží širá a zrádná poušť, v níž v noci na pocestné číhají krvelační ghúlové, a za zády mají vojáky jak mirádžské, tak gallanské armády.

Amání patří mezi sympatické hrdinky. Je to holka z pouště, které nechybí odvaha, zdravý selský rozum a něco vydrží. Taky umí skvěle střílet a s revolverem je prakticky srostlá. V Mirádži má ovšem jeden problém – narodila se jako dívka, takže nemá žádná práva a čeká ji jen dohodnutý sňatek a rození dětí. Nejvýraznější roli z vedlejších postav hraje tajemný povstalec Jin. Ten pochází z daleké a exotické země a neustále u sebe nosí podivný kompas, který neukazuje sever, a očividně skrývá nejedno tajemství. Bohužel další vedlejší postavy se v příběhu objeví až v jeho poslední třetině, takže čtenář nemá šanci je blíže poznat.

Poušť v plamenech nabízí zajímavý svět, dobrodružný příběh, akci, sympatickou a poměrně racionální hrdinku, překvapivá odhalení, která skutečně fungují, a trochu humoru a romantiky. Ta působí pěkně jiskřivě, ovšem bez zbytečného vzdychání, soužení a milostného trojúhelníku. To si zaslouží pochvalu, navíc romantika v příběhu rozhodně nehraje prim.

Alwyn Hamiltonová vytvořila zajímavý a neotřelý svět, při jehož tvorbě se inspirovala klasickými westerny, Divokým západem, prvním rozvojem techniky a arabskou kulturou a mytologií. V Poušti v plamenech není nouze o pistole nízko u pasu, žhavou a nemilosrdnou pouští putují karavany, stojí zde velké továrny na zbraně, supí parní lokomotivy a objevují se tajemná nadpřirozená stvoření, jako jsou džinové a ghúlové. Právě díky neobvyklému prostředí působí Poušť v plamenech v žánru young adult fantasy jako závan svěžího větru.

Zkombinovat Divoký západ a arabské legendy byl dobrý nápad, ale zpracování už se tolik nevydařilo. Alwyn Hamiltonová se nejspíš nedokázala rozhodnout, co má mít přednost, takže první polovina knihy působí jako western, druhá jako young adult fantasy, a ve výsledku jednotlivé prvky dohromady úplně nefungují. Chybí taky jednoznačná dějová linka, protože větší část stránek se hrdinové přesouvají bez jasného cíle z místa na místo. Kvůli tomu se vedlejší postavy v příběhu objevují a zase mizí, takže si k nim čtenář nedokáže vybudovat vztah.

Doporučuji proto nemít od Pouště v plamenech přehnaná očekávaní. Jedná se o sice o young adult  fantasy s originálním světem a překvapivě rozumnou hrdinkou, ale jinak se nese ve stejném duchu jako ostatní knihy v tomto žánru. Navíc se jedná o první díl plánované trilogie sloužící k rozehrání příběhu a představení světa a postav. Konec je dost otevřený. Autorka sice jednu dějovou linku víceméně uzavřela, ale jiné rozehrála. Proto je třeba Poušť v plamenech brát pouze jako začátek většího příběhu a doufat, že se zápletky kolem povstávání dočkáme v druhém dílu s názvem Traitor to the Throne, který by měl v českém překladu vyjít na podzim 2017.

Ukázka

Vydalo: Cooboo; 2017
Originální název: Rebel of the Sands
Překlad: Martina Buchlová
Vazba: brožovaná
288 stran/ 299 Kč