Patrick Ness: Volání netvora – Příběh života

Sedm minut po půlnoci je doba, kdy za třináctiletým Conorem O’Malleyem začal přicházet netvor. Chce po chlapci jedinou věc: pravdu. Jenže Conor není na pravdu připravený. Netvor mu dá čas se s pravdou vyrovnat a během svých návštěv Conorovi vypráví podivné příběhy s podivnými konci. Ale jen tři, pak už bude čas na Conorovi, aby vyprávěl ten svůj.

Z okna pokoje má Conor výhled na kostelík na kopci, na hřbitov a velký starý tis, který je stíní. To tis je tím netvorem, který za ním začal přicházet, a který ho svým voláním poprvé v noci probudil. Conor ho najednou viděl stát na zahrádce u domu. Ale chlapec se ho nebojí. Netvor si pro něj přišel poprvé, a než odešel, slíbil, že než s ním skončí, bát se bude.

Conor nikomu o nočních událostech neříká, nechce mámě přidělávat starosti. Je stále unavená a často ji bývá špatně po léčebných procedurách, kterými znovu prochází. Táta bydlí daleko s novou rodinou a s babičkou, která přichází mámě pomáhat, si nerozumí. Ani ve škole to nemá jednoduché. O jedinou kamarádku před rokem přišel a skupina spolužáků v čele s Harrym si Conora vybrala jako terč svých vtipů a týrání. Je na všechno sám, i na netvora. Ale než bude muset vyslovit pravdu, je čas poslechnout si tři netvorovy příběhy.

Americký spisovatel a novinář Patrick Ness (*1971) žije v Londýně. Vyučoval tvůrčí psaní na Oxforské univerzitě a působil jako redaktor v Daily Telegraph, TLS, Sunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes. Je autorem desítky knih pro dospělé i děti a úspěšné dystopické sci-fi Chaos. Nyní píše scénáře pro sci-fi seriál Doctor Who. Je držitelem mnoha ocenění. Román Volání netvora napsal na základě připravených podkladů spisovatelky Siobhan Dowdové, která svou pátou knihu pro mládež již kvůli nemoci napsat nestačila.

Příběh o Conorovi, jeho odvaze a síle, s kterou se snaží vyrovnat s maminčinou těžkou nemocí i děním kolem něj, se čtenáři zavrtá hluboko pod kůži, ať je sebesilnější. Kniha je určena pro mládež, ale dotýká se všech věkových hranic. Prostřednictím Conora si v příběhu každý najde něco pro sebe a netvor se svými příběhy nutí k zamyšlení, co je vlastně dobré, nebo zlé, co spravedlivé, a co nefér, a co je skutečně pro každého z nás v životě důležité.

Volání netvora mě velmi oslovilo a vyvolalo silné emoce, zvlášť proto, že kdyby bylo na mě, příběhy by měly končit vždycky dobře. Jenže život je hrozně nespravedlivý, někdo jím propluje bez sebemenší vlnky, a jiný zas žije v neustálém vlnobití. Tak je to i s touto knihou, kterou jsem se zatím svým dětem neodvážila podstrčit.

Atmosféru knihy doplňují zádumčivé a strašidelné ilustrace britského ilustrátora Jima Kaye, který za ně  v roce 2012 získal ocenění Kate Greenway Medal.

Volání netvora u nás vychází již podruhé, tentokrát v nakladatelství Slovart, doplněné o přebal s fotografií z tento rok dokončeného filmu, který měl u nás premiéru v březnu tohoto roku.

 

Ness, Patrick: Volání netvora – Příběh života
Překladatel: Hana Březáková
Nakladatel: Slovart; 2017
Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 216
Cena: 299 Kč

Ukázka:

Otevři, řekl netvor, a jeho hlas zněl tak zřetelně, jako by tam žádné okno nebylo. Chci s tebou mluvit.
“Jo, jasně,” řekl Conor, který se snažil mluvit co nejtišeji. “Přesně tohle totiž netvoři vždycky chtějí. Promluvit si.”
Netvor se usmál. Byl to příšerný pohled. Jestli se budu muset dostat dovnitř násilím, řekl, s radostí to udělám.
Zvedl pokroucenou dřevěnou pěst a chystal se prorazit stěnu Conorova pokoje.
“Ne!” zarazil jej Conor. “Nechci, abys probudil mámu.”
Tak pojď ven, vyzval jej netvor, a Conor dokonce i ve svém pokoji ucítil vlhký pach hlíny, dřeva a mízy.
„Co ode mě chceš?“ zeptal se.
Netvor přitiskl tvář k oknu.
Nejde o to, co chci já od tebe, Conore O’Malley, řekl, ale o to, co chceš ty ode .
„Já od tebe nechci nic,“ opáčil Conor.
Zatím ne, řekl netvor. Ale budeš chtít.