Nové knihy v angličtině za leden 2017

I letos budeme s Axií pokračovat v seriálu tipů ze zahraničních knižních novinek v žánru paranormální fantastiky. Přinášíme vám tak opět výběr deseti tipů z lednových titulů a také přehled nových přírůstků do sérií vydávaných v češtině.

 

Katherine Arden: The Bear and the Nightingale

Vasilise nikdy nevadila krutá a dlouhá ruská zima. Ráda vzpomíná na večery, kdy schoulená spolu se svými sourozenci kolem ohně poslouchala vyprávění chůvy. Ze všech nejraději měla vždy příběh, ve kterém vystupuje démon Mráz. Moudří lidé se ho oprávněně bojí a dávají si zvlášť záležet, aby si neznepřátelili dobré duchy lesa a svých domovů. Jenže poté, co Vasilisina matka zemře, si její otec z Moskvy přivede novou ženu, která je velice zbožná a zakáže celé domácnosti věřit ve staré pověry. Všichni uposlechnou, jen Vasilisa tuší, že za starými rituály se skrývá mnohem víc, než si kdo dodnes pamatuje. A skutečně vesnici začíná brzy pronásledovat jedna pohroma za druhou. Vasilise proto nezbývá nic jiného, než sebrat všechny síly a pokusit se ochránit svou rodinu před hrozbou, která se až nápadně podobá té z pohádek.

Vyšlo 10. 1.; GR

 

 

Jacquelyn Frank: Thirst

První díl nové paranormální romantické série o utajené společnosti upírů – a lidí, které milují.
Rafe DaSilva je energetický upír, živiny bere ze slunečního svitu. Coby pravá ruka svojí královny je Rafe klíčovým hráčem na mírové konferenci v New Yorku, která má spojit upíry proti společnému nepříteli: sykofantům, kteří se krmí lidmi a pak je zabíjejí. Vše ovšem může zhatit Rafeovo okouzlení krásnou policistkou.
Detektiv Renee Holdenová ještě nikdy nepracovala na podobném případu. Oběť má dvě totožné ranky na krku a jediná svědkyně tvrdí, že viděla upíra. Na pozornost okouzlujícího cizince nemá vůbec čas. Tajuplnému a exoticky pohlednému Rafeovi DaSilvovi je však těžké odolat, a Renee tak brzy podlehne jeho kouzlu – stejně jako se ocitne v sítích jeho nepřátel.

Vyšlo 17. 1.; GR

 

 

Stephanie Garber: Caraval

První díl YA série Caraval.
Scarlett dosud nikdy v životě neopustila maličký ostrov, kde spolu se sestrou Tellou vyrůstala pod dohledem přísného otce. Jenže ten ji chce nyní provdat a Scarlett tuší, že její naděje vidět Caraval jsou definitivně pryč. Je to ale právě letos, kdy k ní konečně dorazí vytoužená pozvánka na tuhle tajemnou hru. S pomocí neznámého námořníka se jí i sestře podaří na show dorazit. Tellu však krátce na to unesou a organizátor Caravalu následně ohlásí, že cílem letošního ročníku je ztracenou dívku najít. Komukoli se to podaří, stane se vítězem. Scarlett si vždy myslela, že cokoliv se během Caravalu stane, bývá pouze součástí představení. Ať už je však skutečnost jakákoliv, jedno teď ví jistě, musí co nejrychleji Tellu najít, protože jakmile uplyne pět nocí a hra skončí, její sestra může být ztracená navěky.

Vyšlo 31. 1.; GR

 

 

Laura Anne Gilman: The Cold Eye

Druhý díl americkým divokým západem inspirované série The Devil’s West.
Isobel si pomalu zvyká na pravidelnou rutinu dní, kdy projíždí skrz Teritorium jako Levá ruka ďábla. Spolu se svým mentorem Gabrielem má za úkol dohlížet na pořádek na svěřeném území, kde vládne často divoká a nepředvídatelná magie. Myslela si, že je připravena čelit různým zdejším nebezpečím, jenže nyní se bude muset postavit něčemu mnohem horšímu. Neznámá síla začala farmářům zabíjet dobytek, ničit zemi, a dokonce ohrožuje i duše lidí. A pokud se Isobel nepodaří její řádění včas zastavit, brzy ovládne celý prostor Teritoria. Jenže ani Isobeliny zkušenosti a nově nabité schopnosti možná nebudou stačit. Musí se proto za každou cenu pokusit odhalit, kdo nebo co za vším stojí dřív, než bude pro ni i všechny ostatní příliš pozdě.

Vyšlo 10. 1.; GR

 

 

Kim Liggett: The Last Harvest

„Vzývám krev.“ To byla poslední slova, která sedmnáctiletý Clay Tate slyšel z hrdla svého umírajícího otce, když ho našel na zemi ve stodole farmy Neely s krucifixem pevně přitisknutým k hrudi.
Nyní, rok po masakru, ke kterému na farmě došlo, se celé město dívá na Claye, jako by měl také zešílet. Clay jen chce zapomenout na minulost, ale synové a dcery Ochranné společnosti – skupiny prominentních farmářů, které jeho otec obvinil z uctívání ďábla – ho nenechají na pokoji. Včetně Ali, do níž byl dlouho zamilovaný a která po roce mlčení chce v jejich známosti navázat, a nenáviděného rivala Tylera Neelyho, který se náhle chová, jako by byli letití přátelé.
Jakkoli se Clay snaží přesvědčit sama sebe, že se nic neděje, divné pohledy se brzy změní v nenávistné a podivné náhody se pomalu mění v děsivé rituály. Jestli Clay nenajde důkaz, že se to vše děje, možná zešílí stejně jako jeho otec… Pokud se však dřív neprobudí něco mnohem děsivějšího, co vyčkává v povzdálí…

Vyšlo 10. 1.; GR

 

 

Shannon Mayer: Fangs and Fennel

Druhý díl urban fantasy série zasazené do Seattlu.
Alena Budrene není jen nadaná pekařka – je to také nadpřirozená bytost. Snaží se sice žít nenápadným životem, pro ženu, která se dokáže změnit v obřího hada, však nic není snadné. Její nepřátelé se opět ozývají.
Co je v denní nabídce? Podvodník, lhář a polobůh Theseus se s ní chce utkat na život a na smrt – a nejlépe před očima lidí. A lidé, včetně těch, které se Alena snaží ochránit i za cenu svého života, se jí nyní straní. Když však její přátelé propadnou Theseově manipulaci, musí Alena jednat, jinak přijde o vše.

Vyšlo 10. 1.; GR

 

 

Seanan McGuire: Dusk or Dark or Dawn or Day

Když si její sestra Patty vzala život, Jenna z toho vinila sebe. Když krátce na to nešťastnou náhodou zemřela i sama Jenna, opět propadla zoufalství. Odešla totiž příliš brzy. Živá nebo mrtvá, každá duše má slíbený určitý čas na zemi a poté co Jenna zemřela, zbývalo jí toho prožít ještě hodně. Nyní se ocitá v podivném stavu někde na pomezí života a smrti, kdy odmítá jednoduše ostatní okrádat o vzácné vteřiny života, a snaží se proto své zbývající dny prožít smysluplně jako dobrovolnice na lince pro prevenci sebevražd. Jenže cosi nebezpečného začíná lovit všechny ztracené duše v New Yorku. Jedná se o děsivé stvoření, které dokáže duchy uvěznit v zrcadlech a přinutit je dělat, cokoliv se mu zlíbí. A Jenna je to jediné, co tomuto neznámému zlu stojí v cestě.

Vyšlo 10. 1.; GR

 

 

R.L. Naquin: To Catch a Stolen Soul

První díl nové urban fantasy série o džince chycené ve spletici ztracených duší, rychlého občerstvení a nadpřirozené vraždy.
Kam je na mizině, její magický dar chytat duše zmizel a má už dost práce servírky v pirátsky laděném bistru. Chytí se proto první příležitosti, která ji odvede z města.
Zmizel jeden smrťák – spolu se svým kamenem duší, a ty, pokud Kam nenajde kámen dost rychle, zůstanou v tomhle světě uvězněné už navěky. Někdo, kdo měl být dávno mrtvý, však smrťáka zabil a nyní pobíhá po světě s mocným magickým artefaktem. To není zrovna příjemná situace.
A nyní se ten vrak zaměřil na majitele bister, kteří jsou shodou náhod také nadpřirozené bytosti. Kam nezbývá, než si taky otevřít bistro a vydávat se za jeho majitelku. A doufat, že se nestane další obětí…

Vyšlo 9. 1.; GR

 

 

Daniel José Older: Battle Hill Bolero

Třetí díl urban fantasy série Bone Street Rumba.
Mezi Koncilem mrtvých v New Yorku a přízračnou komunitou, kterou by měl spravovat, se schyluje k opravdu hodně velké roztržce. Každému jednou dojde trpělivost, a když příliš mnoho obyčejných „ne-lidí“ doplatí na podivné praktiky Koncilu, nastává čas, aby došlo k likvidaci celé zkorumpované instituce a tentokrát na dobro. Carlos Delacruz si už pomalu zvyká na to, že se pokaždé ocitne uprostřed těch největším potíží. Může to být tím, že on sám zůstává permanentně chycený někde na půl cesty mezi životem a smrtí, ale spíš za to může jeho práce pro Koncil a pozice dvojitého agenta. A skutečně problémy si ho opět najdou. Ve chvíli, kdy se všichni připravují na boj proti velkým šéfům, totiž přichází na to, že v sázce bude tentokrát mnohem víc – brzy půjde o osud každé duše v Brooklynu.

Vyšlo 3. 1.; GR

 

 

Lisa Shearin: The Ghoul Vendetta

Čtvrtý díl urban fantasy série.
Agenti firmy Nadpřirozená ochrana a vyšetřování mají zajistit mír. To však není zrovna snadný úkol, když se nezměrné zlo snaží ten mír roztrhat na cáry…
Ze své jachty je unesen synovec upířího gangstera. Hromada bank je přepadena bandou, která jako by z oka vypadla obsazení filmu Noc oživlých mrtvol. To vše byste čekali spíš ve filmu, jenže je to skutečnost.
Jsem Makenna Frasová, vědma pracující pro NOV, a vím, že pachatelé nenosí žádné masky nebo makeup. Jsou skuteční. Zvlášť jejich vůdce – starodávný kožomenec, který za sebou nechává jen chaos a krev. A teď unesl mého nového partnera Iana, s nímž nemá zrovna hezké úmysly.
Co je na tom všem nejhorší? Je to jenom začátek.
Začátek konce lidské rasy…

Vyšlo 31. 1.; GR

 

 

Pokračování sérií vydávaných v ČR

  • Alexandra Bracken: Wayfarer (Passenger #2) … vydává CooBoo
  • Elly Blake: Frostblood (Frostblood Saga #1) … vydá CooBoo
  • Veronica Roth: Carve the Mark (Carve the Mark #1) … vydává CooBoo
  • Karen Marie Moning: Feversong (Fever #9) … vydávala Jota
  • Chloe Neill: Phantom Kiss (Chicagoland Vampires #12.5) … vydává Fantom Print
  • Darynda Jones: Eleventh Grave in Moonlight (Charley Davidson #11) … vydává BETA Dobrovský
  • A. G. Howard: RoseBlood… chystá CooBoo