William Morris: Příběh o Třpytivé rovině

Máte rádi příběhy a legendy, které i po letech mají čtenářům co říci a jsou zas a znova předlohou pro současné autory? Příběh o Třpytivé rovině jedním takovým je. Kniha prvně vyšla roku 1891 a vypráví o chrabrém rytíři Hallblithovi, jenž prošel mnohými nástrahami a lstmi, aby získal zpět, co mu bylo uloupeno.

Na Pobřeží Útesů žil mladý muž jménem Hallblith, jenž patřil ke starobylému rodu Ravenů. Protože byl spravedlivý a pevného charakteru, byl svými blízkými velmi ctěn. Miloval dívku Hostage Roseovou a Hostage zase jeho. Nic tedy nebránilo tomu, aby se o letním slunovratu oba rody sešly u svatební hostiny. Vše se začalo kazit po setkání Hallblitha s třemi projíždějícími vrásčitými cizinci, kteří u něj hledali informace o zvláštní zemi Třpytivé rovině, zemi Neumírajících. Téhož dne došlo na pobřeží, často sužovaném piráty, k únosu jeho snoubenky Hostage. Sotva se Hallblith dozvěděl o ztrátě své milované, ani na okamžik nezaváhal a vydal se ji hledat. Pátrání Hallblitha zavede na zvláštní místa, na nichž se setká s nepřáteli i spojenci, a bude jen na něm, zda odolá řadě úkladů a lstí a zda se opět shledá se svou milou.

William Morris (1834–1896) byl anglickým spisovatelem, básníkem, překladatelem, grafickým designérem, textilním návrhářem, architektem, typografem, malířem, ilustrátorem a vůbec vším, čím mohl být. Ve všem, do čeho se pustil, vynikal. Velmi si potrpěl na tradiční ruční výrobu a prosazoval návrat k přírodnímu způsobu života. V roce 1891 založil slavné nakladatelství Kelmscott Press. V něm vydával v limitovaných edicích knihy tištěné na ručních lisech, na ručně dělaný papír s ručně vyrobenou barvou, aby se co nejvíce přiblížil knihám z 15. století. Psát vlastní knihy začal až roku 1888, ale do té doby překládal ságy ze staré norštiny a staroangličtiny, francouzské středověké romance, antické eposy z řečtiny a latiny. Příběh o Třpytivé rovině (The Story of the Glittering Plain) je prvním autorovým fantasy románem, který u nás vychází. V knize je řada původních ilustrací ze speciálního vydání z roku 1894 od Waltera Cranea a ornamenty s vlastnoručními ozdobnými písmeny Williama Morrise v začátcích kapitol.

Román o Hallblitovi a Hostage vyšel v nové edici Základní kameny fantasy nakladatelství Černý drak, která se bude zaměřovat na romány, jež předcházely moderní fantasy, jak ji známe dnes. Snaží se poukázat na to, že i autoři zvučných jmen jako J. R. R. Tolkien a Robert E. Howard někde museli čerpat inspiraci.

Ze staroangličtiny knihu překládala Marta Holbová a dala si záležet, aby zachovala starobylý ráz textu. I přesto je příběh velmi čtivý. Tedy jak pro koho. Můj muž knihu přečetl jedním vrzem, mně čtení této útlé knížky trvalo déle, než je zvykem. To proto, že čeština i se svými archaismy je na jejích stránkách velmi libozvučná a musela jsem si ji vychutnat, ne jenom román zhltat.

Příběh o Třpytivé rovině má jednoduchou zápletku, ale je tak pěkně napsaný, že ho musím vřele doporučit všem nadšencům klasické fantasy, i těm, kteří mají rádi staré legendy, pověsti nebo pohádky. Na stránkách knihy je snadné se upamatovat na staré hodnoty, které jsou však důležité i dnes a na něž tak často zapomínáme.

Vydal: Černý drak, prosinec 2016

Ukázka s ilustracemi