J. R. Ward: Polibek krve

Paradise by se jako členka upíří aristokracie měla zajímat o šaty, šperky a bály. Ona se však touží stát členkou Bratrstva černé dýky, bojovníků a strážců upíří rasy. Nyní se konečně blíží den, kdy se jí její sen možná vyplní.

Ward_Polibek-krve

Od Paradise se jako od potomka Zakladatelské rodiny a dcery rádce krále upírů vždy čekalo, že se při domluveném sňatku vdá za šlechtice, stane se matkou a svůj život zasvětí péči o svůj vzhled a o domácnost. Jenže Paradise zastaralá pravidla aristokratické společnosti dusí, chce se stát něčím víc. Když Bratrstvo černé dýky znovu otevře své výcvikové centrum, kurážná Paradise, která si nenechá nic líbit, neváhá a přihlásí se. Chce se naučit bojovat, ale také zjistit, kdo doopravdy je a co od života chce. Velice náročnou zkoušku ke svému vlastnímu překvapení zvládne a ocitá se tak ve zcela novém světě, v němž se učí bojová umění, deaktivovat bomby a vytvářet protijedy.

Craeg se naproti tomu přihlásil k výcviku ze zcela jiných důvodů. Na rozdíl od Paradise pochází z pracující třídy upírské společnosti a chce se pomstít šlechticům, kteří při nájezdech bezduchých (protivníků upírů) svými činy odsoudili jeho milovaného otce k smrti.  Chce se proto stát válečníkem a nehodlá dovolit, aby se mu cokoli postavilo do cesty. A už vůbec ne drobná, bojovná a krásná dívka, k níž ho to táhne víc, než by se mu líbilo.

Polibku krve čekají na čtenáře dvě příběhové linie. V první čtenář sleduje Paradise a Craega na jejich cestě za členstvím v Bratrstvu, během níž více či méně úspěšně bojují s rostoucími vzájemnými city. Druhá linie sleduje pokračování příběhu člena Bratrstva Butche, jenž si prochází manželskou krizí se svou družkou Marissou. Ta vede Dům bezpečí, útočiště pro všechny upírky, které nemají kam jinam jít. Když se na jejím prahu objeví brutálně zbitá žena, Marissa jí před její smrtí slíbí, že zajistí, aby byl viník dopaden a potrestán. A svůj slib hodlá splnit.

Polibek krve je prvním dílem vedlejší série k již třinácti- a brzy čtrnáctidílné paranormální sérii Bratrstvo černé dýky. Oproti románům z „hlavní“ série, v nichž se přes větší množství vzájemně propletených příběhových linií může čtenář občas ztrácet, román Polibek krve nabízí dva striktně oddělené příběhy, což působí osvěžujícím dojmem. Začátek, v němž si Paradise a Craeg procházejí přijímací zkouškou, se však táhne, v poměrně dlouhém románu dostalo přijímací řízení až zbytečně moc prostoru, který poté scházel tam, kde by stálo za to scény trochu prohloubit – ať už se jedná o emotivní scény Paradise a Craega, kteří se potýkají s narůstajícími vzájemnými city, či o detektivní pátrání po pachateli brutální vraždy mladé upírky, tak po závěr, který působí příliš uspěchaně.

V jednotlivých aspektech se však Polibek krve neliší od svých starších bratříčků a přináší tak to, na co jsou čtenáři Bratrstva černé dýky zvyklí. Hrdinkou je krásná a odvážná žena, jejím protějškem je minulostí sužovaný muž. Opět se na scéně objeví bratři i se svými ženami, autorka se dál zabývá válkou s bezduchými, nechybí humor, napětí, romance ani erotika a jistá nostalgie, která zvláště při scénách se známými oblíbenými postavami v nejednom fanouškovi Bratrstva černé dýky podnítí touhu si znovu všechny díly původní série přečíst. J. R. Ward navíc v Polibku krve naznačuje mráčky na obloze jinak šťastného manželství Rhage a Mary. Pokračování jejich příběhu se čtenáři dočkají v románu Bestie, který v českém překladu vyjde už příští týden.

Ukázka
Vydal: Baronet, 2016
Koupit knihu