A. G. Howardová: Zrcadlení (Šepotání 3)

Jaké šílenství se odráží v Zrcadlení?

Alyssa Gardnerová během maturitního plesu přišla o všechno. Vlastní vinou uzavřela bránu do Říše divů, v níž zůstala uvězněná její matka. A dva muži jejího srdce – Zach a Morfeus – skončili v děsivém Kdekolijinde. Alyssa se vydává zachránit své milované a stále víc v ní roste odhodlání jednou provždy si to vyřídit s Červenou královnou.

Howard_ZrcadleniAlyssu čeká spousta práce. Musí dostat sebe, svého tátu i Morfea se Zachem ze zvráceného Kdekolijnde, zachránit svou matku Alison z Říše divů, jednou provždy porazit Červenou královnu a zabránit zkáze Říše divů. A taky se rozhodnout mezi svou lidskou a podsvětnickou stránkou duše, mezi Zachem a Morfeem a mezi relativně normálním životem ve světě lidí a v šílené, ale magické Říši divů.

Alyssa dospěla. Přestala se bát své podsvětnické poloviny, ale zároveň se jí nenechá ani ovládat. Učí se využívat nadpřirozené schopnosti i zvláštní – a vcelku zvrácený – způsob podvětnického myšlení ke svému prospěchu. Díky tomu už se nenechá tak snadno oklamat nebo sebou manipulovat.

Změnil se i Zach. Už to není ten rytíř na bílém koni, co je připravený Alyssu před vším chránit. Nahlédl i do temné části své duše a stal se Alysse a překvapivě i Morfeovi rovnocenným partnerem a protivníkem. V Kdekolijinde objevil způsob, jak ovládat podsvětnickou moc, ale nechává se jí až příliš opájet a utíká do podsvětnického šílenství před realitou.

Morfeus zůstal pořád stejný, vychytralý a manipulativní, sleduje vlastní cíle a prospěch a klame všechny lidi polopravdami. Občas ale ukáže i citlivou stránku, kterou v něm probouzí náklonnost k Alysse.

Větší roli zde dostal i Alyssin otec Thomas. Muž, který celá léta žil ve lži a nevědomosti, v níž ho pro jeho vlastní dobro udržovala jeho manželka Alison. Nyní ale vychází najevo, že má k Říši divů mnohem blíž, než se na první pohled mohlo zdát, a že se v žádném případě nejedná o obyčejného a bezbranného muže.

A. G. Howardová střídá romantiku s popisy bizarního světa Kdekolijinde a trochou akce, takže vám stránky pod rukama doslova ubíhají. Nechybí ani pár překvapivých zvratů a dech beroucích momentů, kdy si nemůžete být jisti, že to všichni v pořádku přečkají až do samotného konce.

Problém je v tom, že A. G. Howardová nedokázala vyvážit romantiku a děj. Většina Zrcadlení se zabývá vyřešením komplikovaného milostného trojúhelníku mezi Alyssou, Zachem a Morfeem. Na děj a skutečné zápletky, kterých tu je hned několik, tak nezbyl prostor. Autorka všechny klíčové události vyřešila zkratkovitě a jen tak mimochodem. Co se týče epilogu, tak ho buď budete milovat, nebo nenávidět. Já jsem tohle zakončení očekávala už od druhého dílu, žádné překvapení se tedy nekonalo

A. G. Howardová přinesla bizarní, magický a nebezpečný svět inspirovaný Alenkou v Říši divů, který se bohužel rozplynul v řešení dost nevěrohodného a otravného milostného trojúhelníku. Ačkoliv musím přiznat, že mi přeci jen ten milostný propletenec lezl na nervy méně než v předchozích dílech. Nejspíš kvůli tomu, že postavy trochu dospěly a Allyssa už si nenechá věšet bulíky na nos.

Přes výše popsané nedostatky na mě Zrcadlení zanechalo nejlepší dojem z celé trilogie Šepotání a myslím, že důstojně završilo příběh. Ráda ještě jednou navštívím šílenou Říši divů ve sbírce povídek Untamed, která vyjde v českém překladu na podzim 2016.

Ukázka

Vydalo: Cooboo; 2016

Koupit knihu