S Desire for Sorrow o novém EP, současné metalové scéně a plánech

Dohromady se dali roku 2008 a jejich hudba si od té doby vysloužila pozornost nejen domácích, ale i zahraničních fanoušků. Je drsná i melodická a propracovaná. Zběsilý rytmus bicích, fibrilace špičkových kytarových rifů a žíznivý scream posluchače provází hororovým, postapokalyptickým světem, kterému jedině klávesy a dívčí vokály občas propůjčují trochu tepla a naděje… 

Desire-for-Sorrow

Desire for Sorrow, mladíci z Českých Budějovic, kteří si vyžívají v žalu… Nebo ne? Nejen na to jsem se zeptala jednoho ze zakládajících členů kapely, klávesisty a textaře Johnyho.

Jmenujete se „Touha po žalu“ a nehrajete zrovna koledy. Naopak, vaše hudba by dokázala sundat okna z mrakodrapu. Co na to vaši rodiče? Jak reagovali na první videoklip? Chodí na koncerty?

Když jsme název vymýšleli, bylo nám okolo patnáct let, Romanovi tuším dokonce čtrnáct. Nemá to nic vyjadřovat, jen se nám líbilo, jak to v angličtině zní. Naši rodiče nás víceméně podporují, ať už tak, že nám v začátcích koupili, nebo přispěli na nástroje a na naše koncerty chodili hlavně v začátcích, když byla možnost. První videoklip mladé kapely je vždycky velká událost, ať už je jak chce dobrej, nebo hroznej. (smích) Ale myslím, že u rodiny a přátel měl úspěch.

Úspěchů jste již dosáhli mnoha – máte profesionální zázemí, propracovaný zvuk, vydavatele, logo, webovky, merchandise… Co bylo v počátcích pro vás nejnáročnější – ať už časově, finančně, nebo psychicky?

Všechno jsou to dílky skládačky, která má tvořit kompletní kapelu. Celý ten proces, kdy se snažíte s kapelou prosadit a udělat něco více než ostatní, je finančně, časově i psychicky náročné. (úsměv)

Alexi Laiho z Children of Bodom nedávno prohlásil, že v současné době už existuje tolik tvrdých kapel, že nováčci mají mizivé šance prorazit. Jak vnímáte situaci na metalové scéně vy?

Situaci vnímáme pravděpodobně stejně jako Alexi, ale i mizivá šance je šance. A i když to možná zní trochu depresivně, je to tak v každém odvětví. Nenapadá mě z hlavy nic, v čem by bylo snadné se prosadit.

Co považujete za svůj největší úspěch a co naopak za nějakou formu prohry?

No to je dost těžká otázka a každý člen kapely by na ni určitě odpověděl trochu jinak. Ale radost máme z každého „úspěchu“. Z každého nového alba, z každého nového klipu, z každého povedeného koncertu. Nedokážu říct, co z toho je náš největší úspěch. Samozřejmě se i kolikrát nedaří, ale to se spíš snažíme brát jako impuls pro další práci, než abychom se nechali nějak negativně ovlivnit.

Hodně hudebníků upřednostňuje tvorbu před živými koncerty nebo naopak. Jak je to u vás? Máte raději psaní hudby, nahrávání ve studiu – tedy tvůrčí proces, nebo si raději užíváte živá vystoupení – působení vlastní hudby na publikum?

Na takovou otázku by se dala napsat čtyřstránková úvaha. (smích) Podle mě to je jeden velký propojený koncept. Milujeme tvůrčí proces, skládání a nahrávání ve studiu. A v každém tvůrčím procesu je zároveň nejlepší vědomí, že budeme moci brzy nové věci zahrát naživo a pak si užít případnou zpětnou vazbu.

Právě vydáváte nový počin – split EP Damnation & The Rotten Brood. Jak se vám spolupracovalo s kapelou Awrizis a s tak zkušeným zvukařem, jakým je Tue Madsen?

Awrizis-DfS-split-frontcover3S Awrizis se nám spolupracovalo výborně, známe se s Frodysem velmi dobře, odjel s námi evropské turné jako kytarista na záskok a split vlastně vznikl v jeho hlavě. Už jsme dostali v minulosti více nabídek na split s jinými kapelami, ale všechny jsme odmítli, protože je to komplikovaná věc, která nejde dělat s kdejakou kapelou. Je třeba se jeden na druhého ve všem spolehnout. S Tue Madsenem, který se staral o mix a master, se spolupracovalo výborně. Všechno jsme v podstatě řešili po internetu, ale je to opravdový profesionál takže se zadařilo na první dobrou. Split, který vyjde v digipacku, si budete moci zakoupit u vydavatelství MetalGate, nebo u jednotlivých kapel.

Dobyli jste už i zahraniční pódia. Co dalšího máte v plánu?

Dobyli je docela přehnané slovo. (smích) Momentálně nás čeká 14. května náš vlastní festival End of All Nights v Temelíně, na kterém mimo jiné pokřtíme i zmíněné split. Jinak vystoupíme na několika letních festivalech v Čechách i zahraničí, jako např. Gothoom na Slovensku. V plánu jsou i další turné, ale je poněkud brzy zmiňovat podrobnosti. Sledujte naše informační kanály, kde se vždy všechno dozvíte včas.

Složení kapely:
Ziky – kytara, vokál
Johny – klávesy, vokál
Bimbo – bicí, manager
Vlajda – basa
Horvi – kytara

Diskografie:
2010 Demo Angles of Revenge
2014 CD At Dawn of Abysmal Ruination
2016 EP Damnation & The Rotten Brood (vyšlo 2. 5.)

Videoklipy:
Promise in decadence
Stay Primitive
Revelation Through Affliction
Unstained Emptiness

Tvorbu i další materiály kapely je možné zakoupit zde.
Oficiální stránky kapely: desireforsorrow.cz