Susanna Clarková: Jonathan Strange a pan Norrell

Na počátku devatenáctého století už v Anglii nikdo na kouzlení nevěří. Dokud se v Hurtfewském opatství neobjeví samotářský pan Norrell, který nechá obživnout sochy v yorské katedrále. Zpráva o návratu magie se brzy rozlétne po celé Anglii.

 

A je to jako na zavolanou: Napoleon dobyl Evropu, začíná pokukovat i po Britských ostrovech a pomoc kouzel může být k odražení zatím neporazitelného agresora klíčová… Světoznámý fantastický román Jonathan Strange a pan Norrell výrazně vybočuje ze standardu žánru. Kromě výtečné zápletky a bohatého děje čtenáři nabízí ojedinělý literární styl, který odborníci srovnávají s mistrovstvím klasiků Jane Austenové nebo Williama Thackeraye.

Clark_Jonathan-Strange-NorrellKniha získala mnoho významných ocenění – například Time’s Best Novel of the Year, World Fantasy Award for Best Novel nebo Hugo Award for Best Novel.

 

O autorce:
Susanna Clarková se narodila v roce 1959 ve Velké Británii v rodině metodistického pastora. Studovala umění na ženské Koleji svaté Hildy v Oxfordu. Po ukončení studií pracovala několik let jako redaktorka renomovaného mezinárodního nakladatelství Quarto a později jako učitelka angličtiny procestovala Evropu. Po návratu do vlasti se vrátila k práci redaktorky a zároveň začala s vlastní kratší prózou. V roce 2000 byla její povídka Pan Simonelli aneb Elfí vdovec nominovaná na cenu World Fantasy Award. To ale už pracovala na románu Jonathan Strange a pan Norrell, který vydala v roce 2004. Díky němu se téměř ze dne na den stala jednou z nejvýznamnějších britských autorek žánru fantasy.

 

Info o knize:
Nakladatelství: Omega, říjen 2015
Překlad: Viktor Janiš
Vazba: vázaná
Počet stran: 968
Cena: 399 Kč

 

Ukázka z knihy: