Poprockové hudební nestvůry

V anglosaských zemích dnes slaví Halloween, ale pozvolna tento svátek migruje i do zbytku světa. Jeho součástí je pestrá strašidelná výzdoba, zombie průvody i tematické večírky. A takové mejdany se dají doplnit vhodně zvolenou hudbou. Z fantasy námětů čerpaly pro své klipy občas i ty nejznámější poprockové hvězdy. 

V devadesátých letech minulého století frčelo mnoho chlapeckých skupin. Davy náctiletých fanynek šílely, desky se prodávaly, peníze se hrnuly. Mnoho boybandů vystřelilo prudce vzhůru na výsluní a ještě rychleji kleslo do temných hlubin zapomnění po jedné hitovce. Jedním z nejúspěšnějších chlapeckých uskupení byli Backstreet Boys. Prodali přes 100 milionů alb a po pauze se dokázali vrátit na hudební scénu. Na jejich desce Backstreet´s Back z roku 1998 se hned v úvodu nachází písnička Everybody. Její jednoduchý text v dnešní době už nejspíš jejich tehdejší fanynky nedojme, ale určitě v paměti najdou milou vzpomínku na vtipnou mumii, či roztomilého vlkodlaka…

Šestadvacetiletý Američan Chris Brown má ve svém životopise označení zpěvák, raper, tanečník a herec. Svoje první album natočil v pouhých šestnácti letech. V roce 2012 získal cenu Grammy. Přes svou tvorbu je bohužel v České republice známý hlavně díky bulváru. V roce 2009 byl Chris Brown obviněn z napadení přítelkyně, zpěvačky Rihanny. Později dostal podmínku a veřejně prospěšné práce. Zmatrixovatělé upíry Chris Brown využil v klipu ke své písni Wall to wall z roku 2007.

Švýcarský zpěvák DJ Bobo sice pronikl do světa hudby v roce 1993, ale do povědomí většiny se dostal až v létě 2003, kdy jeho písnička Chiuhauha tvořila součást reklamy na CocaColu. V té době se melodie linula z rádií, televizí i mobilních telefonů. Ve stejném roce nazpíval duet s Kristýnou. I DJ Bobo zabrousil k nadpřirozenu, když v roce 2007 jedno ze svých alb pojmenoval Vampires. Jen se s ním asi nedá dost dobře souhlasit, že Vampires Are Alive.

Současná zpěvačka, tanečnice a hlavně houslistka Lindsey Stirling se objevila i v pořadu Amerika má talent, kde si jí všiml producent a pomohl jí s natočením prvního alba. Kromě vlastní tvorby se věnuje i vytváření náročných a povedených videoklipů na známé melodie, v podání jejích houslí si můžete poslechnout hudbu z Hvězdných válek, Hry o trůny nebo k Zeldě. Mezi její vlastní výtvory patří hřbitovní Moon Trance.

Západ slunce, policejní honička, silný motocykl, krásná žena, magie, Kráska a zvíře. Tímhle se může chlubit hit I´d Do Anything For Love (But I Won´t Do That) od amerického zpěváka a herce přezdívaného Meat Loaf. V roce 1979 začal v L. A. zpívat v muzikálu Hair, objevil se ve filmu Rocky Horror Picture Show. Jeho velký comeback přišel v roce 1993 s albem Bat Out Of Hell II – Back Into Hell a jedním svého času velice hraným klipem.

Do současné mladé generace patří i Jamie T (Treays) z Británie. Začal se prosazovat od roku 2006  a hned ten následující byl v hudební soutěži časopisu NME oceněn jako zpěvák roku. Jeho debutové album se dostalo mezi deset nominovaných na nejlepší britské nebo irské album. Minulý rok vydal Carry on Grudge, z něhož je i písnička Zombie. Ano, překvapivě v klipu dojde na zombie a není to pro citlivé povahy.

To nejlepší zůstalo na závěr. Krále popu, Michaela Jacksona, prostě netřeba představovat, ale co se takhle vrátit na začátek osmdesátých let, do doby, kdy jsou jeho skandály, bizarní plastické operace i tragická smrt hudbou nešťastné budoucnosti. Každý fanoušek nočních dravců by měl znát jeho kultovní mikrofilm Thriller.

Zdroj: Wikipedie, Youtube