Fear the Walking Dead – čeho se bát a co čekat?

Fear the Walking Dead je spin-off velmi populárního seriálu The Walking Dead televizní stanice AMC. Má sice stejného tvůrce Roberta Kirkmana, ale zobrazuje velice jiný svět. Prequel k původnímu sériálu je zasazen do Los Angeles, což je velký rozdíl od venkovské Georgie. Nový seriál zkoumá to, co se stane ve velkoměstě, než nastane zombie apokalypsa.

 

 

Fear the Walking Dead je především rodinné drama. Smíšená rodina čelí apokalypse. Hlavními postavami jsou výchovná poradkyně a svobodná matka Madison Clarková (Kim Dickens), její drogově závislý syn Nick (Frank Dillane), její mimořádně úspěšná dcera Alicia (Alycia Debnam-Carey), její přítel – učitel angličtiny Travis Manawa (Cliff Curtis) a jeho idealistický syn Chris (Lorenzo James Henrie).

Fear-t-Walkind-deadPříběh začíná klasicky se dvěma rozbitými rodinami. Travis se snaží obě rodiny spojit a vytvořit rodinu novou, napravit selhání z posledního manželství. Apokalypsa obě rodiny svede ještě víc dohromady.

Příběh se odehrává před koncem světa, jak ho známe. Seriál The Walking Dead je kronikou prudkého rozpadu americké civilizace. Naproti tomu jeho prequel začíná životem předtím. Vidíte před sebou ucpané dálnice, jeden dům namačkaný vedle druhého, a víte, že všichni ti lidé velice brzy zemřou. Odtud ten „strach“ (fear) v názvu. Přináší to hrůzu, znepokojení a paranoiu, aniž by bylo nutné přivést na scénu velké množství zombií. Když selže infrastruktura a všechno se velice rychle rozpadá, to samo o sobě je hodně rychle hodně děsivé.

Zombíci ve Fear the Walking Dead vypadají a chovají se mnohem lidštěji než rozpadající se stvoření v původním seriálu. Jsou prostě „čerstvější“. Postavy musely čelit hrůze, když se z lidí, které znali, staly nestvůry. Někdo, koho jste měli rádi, se vám náhle snaží urvat hlavu.

Fanoušci The Walking Dead pár věci znají: jak zabít zombie, že je virus nevyléčitelný a že není způsob, jak apokalypsu zastavit, zabránit, aby zničila lidstvo. Ovšem postavy ve Fear the Walking Dead nemají tušení, co se děje. Lidé si myslí, že to časem přejde. Že to státní orgány napraví.

Tvůrci doufají, že naivita postav vytvoří dramatické napětí. Diváci čekají, že si postavy uvědomí, o co jde, ale ty postavy se s tím smířit nechtějí. Nikdo neví, co se ve skutečnosti děje, ale dvě postavy vidí situaci neobvykle jasně. Prvním je ten, kdo jako první uvidí zombii. Je něco jako prorok apokalypsy. Je ovšem závislák, a lidé jsou proto k jeho slovům skeptičtí. Druhou postavou je jedna z Madisoniných studentek. Ta se ho snaží uklidnit, že všechno bude v pořádku, ale on má něco jako šestý smysl, který ho předurčuje vidět víc než jiní.

Svět ve Fear the Walking Dead je plný učitelů, kadeřníků a teenagerů – nikdo z nich nemá schopnosti lovit zombie, na rozdíl od policisty Ricka Grimese v TWD. Travis nemá blízko k násilí, není to žádný „bad ass“ hrdina. Přesto se některé postavy vzchopí. Uvidíme, jak se v nich probudí prvotní instinkty a začnou bojovat.

Postavy v TWD vědí, že musí zabít, jinak budou zabity. Ale v prequelu pořád mají morálku předapokalyptického světa. Jedna z hlavních postav zabije v prvních dvou epizodách zombii a bude se muset vypořádat s pocitem viny, jako by zombie byly pořád lidské bytosti. Trpí tím. Má se pochlubit, co udělal, nebo to tajit, protože se za to stydí?

Seriál se sice odehrává v Los Angeles, ale neuvidíme přitažlivou verzi velkoměsta, jak ji známe z většiny televizních seriálů. Dům ústřední rodiny se nachází v El Serenu. Tvůrci se nesnažili zabrat nápis Hollywood ani hvězdárnu v Griffithově parku. Odehrává se to především ve východní části L. A. Chtěli ukázat širokou škálu lidí.

Seriál se zpočátku soustředí na jednu rodinu, ale bude se to rozšiřovat. Klíčovou roli sehraje další rodina – Salazarovi. Nemohli zůstat jen u středoškolského učitele a vychovatelky, potřebovali další postavy, aby se seriál mohl dál rozvíjet.

Fear the Walking Dead už má potvrzenu druhou řadu. První série se odehrává asi během tří týdnů a na jejím konci postavy stále nebudou znát rozsah apokalypsy. Objevování a poznávání bude pokračovat v druhé řadě. Přestože producent Dave Erickson doufá, že seriál bude pokračovat mnoho řad, má už představu o tom, jak skončí.

 

Hrají: Cliff Curtis, Kim Dickens, Alycia Debnam-Carey, Frank Dillane, Lorenzo James Henrie, Rubén Blades, Mercedes Mason, Colman Domingo, Elizabeth Rodriguez ad.

Premiéra: 23. srpna 2015
Stanice: AMC

Zdroj: IMDb.com