Otázka na Triton: Kdy vydáte Trůn lebek Petera V. Bretta?

Odpověď: Vzhledem k velmi častým dotazům na termín českého vydání čtvrtého dílu Démonského cyklu bychom zájemce chtěli touto cestou informovat, že reálně knihu chystáme na říjen letošního roku. V tuto chvíli je hotový překlad a probíhají redakční práce. Vzhledem k rozsahu textu budeme rádi, pokud se vydání v plánovaném termínu podaří realizovat.

 

Obecně lze říci, že na podzim dosahuje produkce všech nakladatelů svého maxima, knižní trh je doslova zavalený knižními novinkami, tiskové stroje jedou naplno a výrobní lhůty tiskáren se prodlužují. Proto vás, milí čtenáři, prosíme, buďte shovívaví, pokud se přes veškerou snahu všech, kteří na českém vydání pracují, stanovený termín zdrží. Podaří-li se Trůn lebek vydat do konce listopadu, budeme spokojeni.

„Užíval jsem si Démonský cyklus Petera Bretta skrz naskrz od samého začátku, a poslední přírůstek, TRŮN LEBEK, mi opět imponuje… Líčení charakterů je stále precizní a postavy buď dále rostou a dospívají a odhalují své skryté stránky, nebo naberou nějakou ostrou (a přesto zcela věrohodnou) obrátku.“

-Fantasy Literature

Brett_Skull_Throne
„Brett přesně ví, co dělá… Tento díl je veden ve velmi rovnoměrném tempu – má pomalý tah, přičemž se povětšinou soustředí na mezilidské vztahy mezi různými postavami. Celý díl je průběžně opepřený mnoha klíčovými akčními scénami. Démoni jsou tu přidaní převážně jako koření; Brett si buduje svět a postavy, aby vyprávěl svou epickou fantasy způsobem jak osobně lidským, tak globálně komplexním. Trůn lebek je stránkožrout, a dost pravděpodobně je zatím nejlepší.“

-Starburst Magazine

 

Na závěr přikládáme pracovní verzi anotace, která se může od konečného znění na přebalu knihy drobně lišit:

Krasijský Trůn lebek zůstává prázdný.
Trůn sestavený z lebek padlých vojevůdců a démonských princů je sídlem cti a prastaré mocné magie, která drží démony v šachu. Z tohoto trůnu chtěl Ahmann Jardir dobýt celý svět a vybudovat jednotnou armádu, která by vytáhla do boje a skoncovala s démonskou válkou jednou provždy.
Jenže Arlen Sedlák, Tetovaný, se proti tomuto plánu vzepřel. Vyzval Jardira na souboj a ten na něj musel přistoupit, aby si zachoval čest. A než aby riskoval porážku, oba je raději svrhl ze srázu, čímž obral svět o spasitele a zároveň spustil boj o následnictví, který může Svobodná města Thesy rozdělit.
Na jihu musí Jardirova první manželka Inevera najít způsob, jak zabránit synům, hnaným snahou uplatnit nárok na trůn, aby se navzájem zabili a zavlekli tak svůj lid do občanské války.
Na severu se Leesha Papírova a Rojer Půlručka pracně snaží sjednat mezi Angierským a Milnským vévodstvím spojenectví proti Krasijcůmdřív, než bude pozdě. V této křížové palbě uvázne Laktonské vévodství – bohaté, nechráněné, zralé na dobytí.
A jadrnci mezitím stále nabírají na síle. Bez Arlena a Jardira se asi nenajde nikdo tak silný, kdo by je zastavil. O osudu obou pohřešovaných mužů možná něco ví jen Renna Sedlákova. Jenže i ta zmizela…

 

Z Démonského cyklu již vyšlo:

Tetovaný
Noc co noc přicházejí s tmou jadrnci – démoni, kteří na sebe berou děsivou podobu i podstatu. Planou sžíravou nenávistí k lidstvu, vládnou nadpřirozenou silou a mocí. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské stádo, které se před nimi skrývá za magickými chranami – mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím a ochrana děsivě křehká.
Kdysi bojovali lidé s jadrnci za rovných podmínek a zastavili je. Jenže ty dny jsou dávno pryč. Démoni sílí, zatímco lidí díky každonočním útokům ubývá.
Nyní svítá lidstvu naděje. Tři mladí lidé, kteří přežili krutý démonský útok, se odváží o nemožné – vystoupí zpoza křehkého bezpečí chran a riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti.
Arlen přinese jakoukoli oběť za svobodu. Truchlivá životní pouť ho dovede až za hranice lidské moci.
Rojer, zmrzačený démonem, který mu zabil rodiče, hledá útěchu v hudbě – a objevuje, že hudba může být stejně tak útočištěm jako zbraní.
Krásná Leesha se stane obratnou léčitelkou, ale lektvary mohou i ublížit…
Společně budou čelit noci.

 

 

 

Pouštní kopí
Pouštní kopí, pokračování románu Tetovaný, líčí střet dvou kultur, dvou světů. V jednom z nich, pohlceném válkou s démony, je nejvíce ceněna schopnost bojovat a život jednotlivce je bezvýznamný, druhý si lidského života váží nadevše a brání každého člověka. Ano, Osvoboditel přichází, ale který to je?
Arlen narozený do světa spoutaného strachem z démonů se rozhodl vzepřít osudu. Stal se z něj Tetovaný, osamělý bojovník, na něhož lidé hledí jako na spasitele. Arlenovou snahou je však lidem dokázat, že každý je za svůj osud i život zodpovědný především sám.
Kdo je tedy bojovník z pouště, který sám sebe prohlásil za Osvoboditele a vydal se na válečné tažení s cílem sjednotit národy v boji proti démonům? Kdo z nich má větší šanci, když démonské řady rovněž posilují…?

 

 

Válka za bílého dne
Válka za bílého dne, dychtivě očekávaný třetí díl Brettova mezinárodního bestselleru Démonského cyklu, je pokračováním příběhu o poslední vzpouře lidstva proti démonským hordám, které noc co noc vycházejí na povrch a požírají jej. Zejména za novoluní povstávají démoni v plné síle a jejich kýženou kořistí jsou dva lidé. Každý jeden z těch dvou má šanci stát se legendárním Osvoboditelem, mužem, jenž má podle proroctví sjednotit rozprášené zbytky lidstva ke konečnému tažení a zničit démonské plemeno jednou provždy.
Arlen Sedlák býval obyčejným člověkem, ale nyní je z něj něco víc – Tetovaný, posetý tajuplnými chranami tak mocnými, že z něj dělají rovnocenného soupeře pro jakéhokoli démona.
Ahmann Jardir již sjednotil bojechtivé krasijské pouštní kmeny do velkého vojska a prohlásil se Šar’damou Ka, Osvoboditelem. Jeho vzestup zařídila jeho první manželka Inevera, chytrá a mocná kněžka, ovládající hrozivou magii démonských kostí, která jí umožňuje nahlížet do budoucnosti.
Kdysi si byli Arlen s Jardirem blízcí jako bratři. Nyní jsou z nich úhlavní sokové. A zatímco nepřátelé lidstva sílí, jediné dva muže, schopné je porazit, znepřátelí ti nejvražednější a nejzáludnější ze všech démonů – ti, kteří číhají v lidských srdcích.

Autor: Triton
Napsáno: 9. 7. 2015