Andrew Fukuda: Past (Hon 3)

Gen se svými přáteli z Misie ujíždí vlakem neznámo kam. Doufají, že je na druhé straně čeká lepší život bez zabijáckých upířích monster. Jenže existuje vůbec ještě svět, kde by lidé byli v bezpečí?

Fukuda_PastUž v minulém díle se ukázalo, jak rychle se pocit jistoty může vytratit. Onen nový svět, Misie, ve které se většina druhého dílu odehrávala, byl ve skutečnosti přelud. Gen, Sisy a jejich přátelé museli na konci Kořisti rychle uprchnout. Na začátku Pasti jsou všichni stále ve vlaku. Naivně doufají, že na konci cesty se ocitnou ve světě lidí, kde jim nebude hrozit žádné nebezpečí. Nakonec se ocitají v pasti, ze které není možné uniknout.

Vládce čelí problémům ohrožující celý jeho svět. Předtím, než byla Misie vyhlazena, bývala tajnou chovnou stanicí lidí. Ví o ní pouze jediný nepovolaný upír a ten musí být co nejrychleji odstraněn, aby informaci nemohl šířit dál. Gen spolu se Sisy byli vybráni Vládcem, aby tuto osobu zabili, protože jako jediní mohou během slunečného dne dorazit na určené místo. Je to jejich jediná šance, jak se dostat za brány paláce a vymyslet plán na útěk. Jenže upír, kterého mají zabít, je někdo, koho z minulosti dobře znají.

Je poněkud překvapivé, že si Gen stále udržuje svoji dávku optimismu a naivity. Kvůli všemu, co si prožil, se tomu těžko věří. On, Sisy a dalších pár lidí vědí, že existuje lék, který by dokázal znovu vytvořit původní svět lidí, nicméně autor tuhle linii výrazně nerozvíjí.

Ve všech třech knihách dokázal Andrew Fukuda rychle střídat morbidní scény s vtipnými okamžiky. V Pasti tomu není jinak. Čtenář se nejednou pobaví nad některými prvky upírů, jimiž autor celou skupinu nočních příšer zesměšňuje. Potenciál příběhu však plně nevyužil, jako by mu o kousek utíkala myšlenka, která by z celé série vytvořila epické čtení.

Past poskytuje odpovědi na nezodpovězené otázky, nabízí nečekané zvraty a má poměrně otevřený konec. Materiálu stále zůstává tolik, že by Andrew Fukuda klidně mohl ve svém smyšleném světě ještě zůstat. Přestože je poslední díl trilogie zřejmě nejslabší, je čtivý a celá série zůstává v rámci žánru nadprůměrná a stojí za přečtení.

Vydal: Fragment; 2015

Koupit knihu