Rachel Caine: Pán hrůzovlády (Upíři z Morganville 5)

Malé univerzitní město Morganville v Texasu žilo po staletí v relativním klidu. Svázáni pevnými pravidly Zakladatelky upíři i lidé dodržovali křehký mír a přežívali. S příchodem prastarého pana Bishopa se ale všechno změnilo. Děsivý upír vládne nesmírnou mocí a nic ho nepotěší víc než možnost uvrhnout celé město do zmatku a chaosu.
Caine-pan-hruzovlady

Morganville nikdy nepatřilo k nejbezpečnějším místům na světě, zvláště po setmění. Někdo by ale řekl, že i to patří ke kouzlu místa, a zdejší obyvatelé se s běžnou realitou docela smířili. Nebo to tak alespoň na první pohled vypadá. Nyní se město proměnilo ve válečnou zónu, na ulicích vládne anarchie, požáry prosvětlují jindy temné noci a nebezpečí číhá doslova za každým rohem. Bishop se snaží převzít Morganville docela pod svou kontrolu. Zakladatelka Amélie město zoufale za každou cenu brání. A zatímco ti dva sázejí všechno na úspěch svých složitých plánů, někteří nespokojení lidé v jejich zápasu vidí jedinečnou šanci, jak se zbavit nenáviděné nadvlády krvesajů jednou provždy.

Příchod Bishopa ale není jediným nebezpečím, které se na těžce zkoušené město řítí. Stahují se nad ním těžké mraky a meteorologické stanice předpovídají bouři staletí. Náhoda? Těžko říct. Jedno je jisté, Claire Danversová a její přátelé z domu Glassových nehodlají nastalé zkáze jen nečinně přihlížet a snaží se ze všech sil bojovat za to, co si myslí, že je správné. Nebudou to mít vůbec lehké. Situace je nepřehledná a mění se každým okamžikem. Spojenectví se uzavírají a ruší, a jak už tady bývá zvykem, každý má svoje vlastní tajné plány.

Pán hrůzovlády je pátou knihou v sérii Upíři z Morganville a bezpochyby představuje zatím nejvíc akcí nabitý díl ze všech. Město čelí nejvážnější hrozbě od svého založení a zvolna se v důsledku pouličních bojů mění v ruiny. Doslova každý nyní bojuje o život svůj i svých blízkých a začínají se počítat první ztráty. Lidé se obracejí proti svým bývalým autoritám, které nyní vnímají jako kolaboranty s upíry, a sami upíři mají kvůli rostoucímu zmatku problémy bojovat se záhadnou nemocí, jež všechny pomalu zabíjí. Léku je potřeba víc než kdy jindy, ale vzhledem k smršti událostí se řešení tohoto i ostatních palčivých problémů přesouvá až na příště.

Kniha tím získává docela pochmurný podtón. Celou atmosféru beznaděje ale naštěstí prosvětlují oblíbené postavy, ze kterých nechybí prakticky nikdo. Hlavní místo v příběhu stále zastává známá čtveřice – Claire, Michael, Eva a Shane – a mnohem více prostoru je věnováno rozvinutí jejich vzájemných vztahů (především city Claire a Shanea dostávají jasnou podobu). Claire se definitivně zbavila své naivity, a přestože hluboko uvnitř zůstává stále stejná, pobyt v Morganville z ní udělal silnějšího a také o poznání cyničtějšího člověka, který se neváhá postavit ani svému mentorovi Myrninovi. Ten představuje jednu z největších záhad série. Na čí straně vlastně stojí a jaký krok podnikne příště? Skutečně má vlastní záchranný plán, nebo z něj po většinu času mluví jen jeho nemocí postižená šílená mysl?

Série Upíři z Morganville stále dokazuje, že umí chytnout od první stránky a nepustit. Škoda té hromady nezodpovězených otázek, na které snad ale Rachel Caine poskytne odpověď v dalším díle s názvem Carpe corpus.

Ukázka

Vydal: Brokilon; 2015

Koupit knihu