Kelley Armstrong: Probouzení (Nejtemnější síly 2)

Patnáctiletá Chloe Saundersová se smířila s tím, že je nekromant. Dokáže vidět duchy, komunikovat s nimi a přivolávat je. A taky vytvářet zombie z mrtvých lidí i zvířat. Své schopnosti ale zatím neovládá, takže jí někdy pěkně komplikují život.

Armstrong_ProbouzeniPo nepodařeném pokusu o útěk z Lylova domova, ústavu pro problémovou mládež, uvízla ve spárech Edisonovy skupiny. Ta přistupuje vědecky k paranormálním jevům a snaží se lidem se zvláštními schopnostmi usnadnit život. Aspoň tak to tvrdí. Existuje ale šance, že na Chloe budou provádět zvrácené genetické pokusy. Nebo ji rovnou zabijí. Chloe se touží přidat ke svým kamarádům Simonovi a Derekovi, kteří se snaží najít svého otce, jenž by jim všem snad mohl pomoct.

Chloe nepatří zrovna mezi kick-ass hrdinky. Snaží se s nastalou situací vyrovnat, jak nejlépe to jde, ale občas jedná nedospěle a dělá zbytečné chyby. Kouzelník Simon působí jako sympaťák, ale jeho postava je natolik upozaděna, že pro čtenáře pořád zůstává velkou neznámou. Čarodějka Victorie – Tori – se chová jako rozmazlený fracek, pro jedovatou poznámku nejde daleko a všem ostatním komplikuje jejich už tak nesnadný úkol.

Kelley Armstrong jednotlivé charaktery příliš nepropracovala, takže postrádají hloubku. Nejživěji a nejpříjemněji tak paradoxně působí náladový a občas i neurvalý vlkodlak Derek. Chování postav nejspíš odpovídá nezralým teenagerům na útěku, ale místy se zdá opravdu hloupé.

Kelley Armstrong vsadila na čtivý, svižný a jednoduchý styl, díky kterému se kniha čte skoro sama. Podařilo se jí také zdařile vybudovat atmosféru tajemství a napětí. Když dojde na oživování mrtvých lidí či zvířat, stává se příběh skutečně strašidelným. Bohužel se autorka nezatěžovala vysvětlováním nadpřirozených věcí, čtenář se proto nedozví téměř nic nového o nadpřirozeném světě ani motivech jednotlivých stran.

Probouzení není nouze o akci a překvapivá odhalení, ale děj postrádá logiku a uvěřitelnost. Jedná se o typickou situaci, kdy se partička lidí snaží dostat z jednoho místa na druhé, zažije přitom řadu problémů a nebezpečí, ale nic podstatného se v celém příběhu vlastně nestane.

Hrdinka stále nahlíží na různé situace jako na scény z filmů. Nejde o žádný inovátorský a ani příliš funkční nápad, ale autorka tím zaobaluje a překonává nejrůznější klišé z young adult literatury. A těmi se to naneštěstí v příběhu jen hemží. Nechybí ani lehký náznak romantické zápletky v podobě milostného trojúhelníku. Nebo možná čtyřúhelníku.

Probouzení patří mezi čtivé a svižné young adult fantasy romány se zajímavým námětem, který však kazí děj plný nelogičností a nesmyslné a dětinské chování hlavních hrdinů. Nakonec se jedná o průměrnou knihu, která neurazí, ani nenadchne. Ten, komu se líbil první díl Přivolávání, ale zklamaný nebude.

Ukázka

Vydala: Galatea; 2014

Koupit knihu