Darynda Jonesová: Druhý hrob nalevo

Charley Davidsonová je smrtka a vydělává si na živobytí jako soukromé očko. Využívá své schopnosti mluvit s duchy i spolupráce s policií, aby chytila zločince a strčila je za mříže. A daří se jí; koneckonců pomáhá, když oběť pomůže identifikovat svého vraha.

prebal_Druhy hrob nalevo:Sestava 1

Kamarádka Charleyiny asistenky Cookie si celá vyděšená domluvila schůzku s Charley, na kterou ale nikdy nedorazila, a nyní se pohřešuje. Charley si tedy bere za cíl ji nalézt. A aby toho neměla málo, jejího tajuplného ochránce Reyese polapili démoni a mučí ho. Ten se proto potřebuje zbavit fyzického těla, které pro něj představuje slabinu. Charley ho chce za každou cenu najít a pomoct mu. To jí ale Reyes, který je schopen k ní přijít v podobě nehmotného přízraku, zakazuje, protože si myslí, že jeho uvěznění je pastí, do které chce pán podsvětí polapit Charley – je totiž branou do Nebe.

Hlavní hrdinka Charley má pořádně sarkastický smysl pro humor. Je to věčná optimistka, která si ale už ze své podstaty uvědomuje, že svět není nijak růžové místo k životu.

Její protějšek Reyes má mnoho tajemství, která odmítá vyzradit. Je odhodlán Charley chránit za každou cenu, stejně tak je ale ochoten ji zabít, pokud by padla do spárů démonů – pak by byla na jejich nemilost vydána Nebesa. Je to složitá postava, která toho příliš nenamluví, a když už něco řekne, tak jen v náznacích a hádankách. A má velkou zálibu v nezodpovídání otázek.

V příběhu se prolíná několik linií a Charley stojí hned před několika problémy naráz a sleduje množství zdánlivě nesouvisejících vodítek, proto se čtenář v jednotlivých krocích hlavní hrdinky může trochu ztrácet, velkolepý závěr vše ale vynahradí.

Devízou románu je inteligentní, sarkastický humor a hrdinčiny někdy až jízlivé průpovídky, a stejně jako v prvním dílu vtipné nápisy a hlášky, které uvádějí každou kapitolu. Bezesporu se jedná o jednu z nejzábavnějších urban fantasy na českém trhu, aniž by humor srážel vážnost příběhu a svízelnou situaci hlavních hrdinů.

Druhý hrob nalevo se tak dá označit za humornou detektivku a přináší to, co si čtenáři oblíbili v předchozím dílu První hrob napravo: množství akce, překvapení, vtipných hlášek, několik odpovědí a ještě více otázek. Snad na některé z nich odpoví třetí díl série.

Vydal: Beta Dobrovský, 2014
Koupit knihu