Cassie Alexander: Měsíční směna

Edie Spenceová, zdravotní sestra z oddělení Y4, které se stará o nadpřirozenou komunitu, má stále plné ruce práce, aby jim poskytla co nejlepší péči. Denně ve své práci na noční směně čelí denním služebníkům upírů, krvesajům a dalším nadpřirozeným bytostem.

Alexander_Mesicni_smenaEdie se spolu s denní upírkou Annou zapletla do klanových upířích bojů a přežila. V důsledku toho se stala Anniným spojencem, ale znepřátelila si Drena, pijavici se specializací na špinavou práci. Daleko větší nebezpečí než upíři ale v tuhle chvíli pro ni představuje nedostatek spánku po nočních směnách a návštěva rodiny, která touží strávit Vánoce, svátky klidu a míru, společně. Klid a mír na Y4 rozhodně nepřináší nejnovější pacient, oběť autonehody, jíž první pomoc přímo na ulici poskytnou Edie a její kolega. Vyjde najevo, že těžce zraněný není obyčejný vlkodlak, ale rovnou jejich alfa. Vůdce smečky, kterého auto na přechodu nesmetlo náhodou.

Kdyby Edie nebyla taková milosrdná samaritánka, tak by si ušetřila spoustu a spoustu potíží. Pokud by si měla vytyčit pravidla, tak by mezi prvními čtyřmi bylo: Nemít sex s pacienty (ani po jejich propuštění do domácí péče), neprovozovat sex na jednu noc s příbuznými pacientů, kopnout nezodpovědného bratra do zadku a nechat ho jeho osudu, nestrkat nos do cizích věcí. Možná by pak zůstala Edie naživu, ale jinak si šíleně koleduje. Samozřejmě v příběhu nechybí ani příslušník opačného pohlaví, s nímž si hlavní hrdinka může užít.

Zápletka Měsíční směny se roztáčí kolem hrdinčina vztahu s Annou a brutální intrikánské vlkodlačí smečkové politiky. Na rozdíl od většiny vlkodlaků v urban fantasy románech se ti ve světě stvořeném autorkou Cassie Alexander nedožívají vyššího věku a nedokážou ani zdaleka bez potíží rozchodit blízké setkání s osobním automobilem. Naopak každá proměna jim zkracuje délku života a ubírá energii.

Hlavní hrdinka disponuje radarem na maléry. Má neskutečný zvyk se namočit do neuvěřitelných potíží a přitom by stačilo, aby se jednou zachovala sobecky a nesnažila se pomáhat ostatním. Občas působí trochu natvrdleji, protože v místech, kde průměrný čtenář tuší nějakou levotu, Edie kráčí jako jehně na porážku.

V románu Cassie Alexander klidnější chvilky střídají akční momenty a občas je největší napětí na operačním sále. Někdy nechybí nechutné okamžiky jako třeba Gideon a „dědeček“. Vývoj dějové linky v Měsíční směně se velmi podobá předchozímu dílu, takže vůbec není snadné říct, který díl je lepší.  Edie ani tentokrát závratně neohromí, ale ani nezklame. Na ostřílené hrdinky městské fantasy, jako jsou Anita nebo Mercy, ztrácí, ale možná to je tím, že na rozdíl od nich je (zatím) pouhý člověk a také jí chybí osudový muž.

První díl Noční směna série zavedl zdravotní sestřičku mezi upíry. Druhý ji zasvětil do vlkodlačí politiky. Co obětavou Edie čeká příště?

Ukázka

Vydal: Fantom Print; 2013

Koupit knihu