Tina Salo ovládla Prahu i celé Čechy

Tina Salo, hrdinka knih Petry Neomillnerové, je obávaná upírka pohybující se Prahou. Vypadá jako neškodná a drobná šestnáctiletá blondýnka, ale zdání klame. Za dětským zjevem se skrývá nemilosrdný dravec, před kterým se třese většina českých upírů.

Tina zastává funkci vyšetřovatele v  pražské komunitě upírů a zastupuje jejich českého vůdce Timoteje. Většina upírů Tině závidí, že může chodit na slunce. Jejich zášť nezpůsobuje jen samotný fakt, že se Tina může za bílého dne procházet po Staromáku, ale také odkaz na mocného otce, který rovněž po slunci chodí a jehož vláda není to, oč upíři stojí.

Kdo by si chtěl dovolit na Tinu, rozhodně si to dvakrát rozmyslí, než se pustí do křížku s  jejím pomocníkem, německým korunním princem Kayem. Kay vykonává špinavou práci, popravy upírů, mučení a podobné zábavy a dělá tuto práci rád a celým srdcem. Kay nebyl hodný chlapec ani za života, přežil své čtyři manželky a ani jedna nezemřela úplně přirozeně a posmrtný život z  něj lepší bytost rozhodně neudělal.

Kayovou největší chybou je jeho matka Gothel. Vede pevnou ručkou německé upíry, a přestože Tinu nemusí, ráda by ji viděla jako svou snachu se vším všudy, tedy hlavně provdanou. Starých návyků se těžko zbavuje a Tina by mohla být manželka, která synovi chvíli vydrží, protože by to byla nakonec asi ona, kdo by stál nad mrtvolou. Jisté mocenské postavení vzniklé ze spojení Tiny a Kaye taky není zanedbatelné. Jenže jak už to bývá, vztahy mezi snachou a potencionální tchýní nejsou růžové a v  případě dvou upířích dam dochází při setkání často ke krveprolití.

Tinino sídlo se nachází v  Praze, a tak se v  ní odehrává i většina případů, které Tina řeší. Jenže Tina je divoká a jen Praha jí nestačí, dělá problémy i upírům v jiných částech republiky a taky za hranicemi naší země. Vezme občas i zakázku pro dlaky a někdy řeší i starosti jiných bytostí. Není náhoda, že její spojkou u policie je mědvědodlak Konrád Bér a občasným přítelem a rádcem tajemný Simenon, stařičká bytost potulující se Prahou.

Petra Neomillnerová píše svižně a s  popisy se příliš nepáře. Její knihy jsou jako lavina, která vás pohltí a odnese a pustí, až když máte dočteno. Upíři v  jejích knihách mají daleko k  tomu, aby po nich vzdychaly náctileté slečny, i když i oni si své příznivkyně najdou. Jsou to potvory znuděné dlouhým životem, zachovávající často způsoby, co se naučily za svého života, který skončil již před staletími. V  rámci zachování druhu se sice chovají slušně a nechodí lovit lidi, ani nevypijí každého na potkání, ale hranice mezi zachováním utajení a snahou užít si lov a pořádně se najíst je tenká. A krev, krev láká, šumí v  žilách živých bytostí a způsobuje žízeň. Kayovi se při představě lovu zablýsknou oči a člověk by se měl mít na pozoru, aby ho nepotkal.

Upíři si dopřávají i jiné rozkoše. Sex je přirozenou součástí jejich života. Tina si užívá, kde a s  kým může. Naštěstí ani tady Petra Neomillnerová nezabíhá do přílišných detailů a nerozepisuje sexuální scény na deseti stránkách. Kromě sexu a pití krve se upíři baví politikou. Ona se politika na rozdíl od jiných požitků tak rychle nepřejí a i po mnoha staletích se jí dá bavit, zvlášť když chce upír stát v  čele společenstva, nebo hodně vysoko na mocenské pyramidě. Tinu politika nezajímá, přesto se do ní míchá, kde může, a znesvářeným politickým odpůrcům stěžuje život.

Série Tina Salo má dosud pět dílů a šestý autorka dopisuje.

Sladká jak krev
První díl nám představí Tinu, která se potýká s  nelibostí a závistí ostatních upírů. Zlatá mládež není v  Praze v  bezpečí, zvlášť pokud si chce dopřát trochu té pokleslé a adrenalinové zábavy. Tina řeší, kdo za sebou nechává těla bez krve a jestli se náhodou někdo nesnaží postavit místnímu vládci Timovi. V  tomto díle se také seznámíme s  Kayem, fungujícím jako stroj, který zbaví Tinu přílišných problémů, tedy mistr popravčí. (recenze)

Doušek věčnosti
Tina vyšetřuje přílišnou úmrtnost členů jednoho motorkářského gangu, do nějž patří několik vlkodlaků. Také se tu připomíná záhadný Tinin otec, který překáží, kde může, a je připraven pečovat o svou holčičku, která zatím vyrostla z  dětských střevíčků a o otcovskou péči nestojí. Není se čemu divit, když víme, jaký život vedla, a tušíme, co je její otec zač. (recenze)

Past na medvěda
Konrád Bér, spojka Tiny u policie a dlaků, má průšvih a Tina se ho snaží zachránit. Přitom se zaplete do politiky v  Polsku, kam jede Béra vyzvednout. Nemůže přece dovolit, aby někdo napadal jejího informátora. Jako kdybyste děcku sebrali hračku, ale tohle děcko má zuby a nebojí se kousat. A pořádně. (recenze)

Smrt u archanděla
V  parném létu se Tina nudí, a když se Tina nudí, nedělá to dobrotu. Naštěstí to Timo vidí, a tak předhodí Tině případ, na kterém může pracovat a na chvíli se zabavit. V  kostele u archanděla Michaela došlo k podivným vraždám. Do hry vstupuje Tinin otec a šikovně tahá za nitky. Nic však není zadarmo, a ani tyto službičky nebudou levné. Z  pátrání po vrahovi se stává honba za svatým grálem, který má dát upírům neskutečnou moc a dovolit jim chodit na slunce. (recenze)

Vlci Sudet
Někdo zavraždil Kayovu příležitostnou milenku a on se rozhodne tento případ vyřešit sám. Tina se někde toulá a Kay má volné pole působnosti. Jenže Kay není vyšetřovatel, ale vraždítko, a tak se mu příliš nedaří. Případ navíc není tak snadný, jak se na první pohled zdá, a sahá do minulosti hlouběji, než by kdo čekal. Pátý příběh je na rozdíl od předchozích dílů vyprávěn z Kayova pohledu. (recenze)

Tina Salo je série knih o upírech, kteří nejsou hrdinové pro dívčí srdíčka, ale prohnaní lotři, zocelení dlouhým životem, a bojují o moc i o přežití. Jednoduché popisy a drsná realita, takové jsou příběhy, které nám předkládá Petra Neomillnerová.

Původně vyšlo na webu Časopisu XB1.