Tarja Turunen: The Seer

Fanoušci  Tarji Turunen si mohli čekání na nové řadové CD What Lies Beneath zkrátit u EP The Seer. Rok 2008 přinesl zvláštní výtvor, který neukázal příliš nového, ale i tak může potěšit skalní fanoušky. Tarja nikdy nebyla umělcem, který by každý rok vydal méně či více podařenou řadovku. Vydavatelství ale nejspíše cítilo potřebu časovou mezeru zaplnit. The Seer není kolekce nevydaných věcí, odpadu, který se nedostal na album My Winter Storm, ale jde o jakýsi jiný náhled.

Vše začíná titulním songem The Seer. Písnička středního tempa, která příjemně plyne, ale i tak má čím zaujmout. Originální verze byla k slyšení na deluxe verzi CD My Winter Storm. Zde je k dispozici duet se zpěvačkou Doro Pesch. Zvláštní hlasové spojení, které někdy i dobře funguje.

Jako druhý zářez přichází Lost Northern Star, tentokrát ve verzi „Tägtgren Remix“. Jde o jiné nahlédnutí na starší píseň.  Po Lost Northern Star přichází zvolnění, variace na baladu s názvem The Reign (Score Mix). Tímto pro mě bohužel končí lepší část EP a přichází hlušší místa.

Die Alive (Alternative Version) a Boy and the Ghost (Izumix) jsou pro mě jen vata. Nepřináší nic nového, i když úprava písně ani nic nezkazila. Calling Grace (Full Version) pokračuje ve stejném duchu. Slabší trojice ale brzy končí.

Jako další v pořadí přichází již druhý remix na song Lost Northern Star. Tentokrát s dovětkem „Ambience Sublow Mix“. Píseň si i zde zachovala svou energii a údernost. Jedna z povedených věcí na EP The Seer.

Poslední čtveřice nese nálepku „Live in Kuusankoski“. Jde o live záznamy písní Damned and Divine, You Would Have Loved This, Our Great Divide a Ciarán"s Well. Všechny záznamy jsou v dobré kvalitě, která neurazí. Tím příběh vánku pocházejícího od Tarjiny zimní bouře končí.

Minulé CD My Winter Storm jsem hodnotil na 85 %. Druhé sólové album bývalé zpěvačky skupiny Nightwish přineslo nový zvuk a mnohdy i povedené písně. EP The Seer na to vše navazuje ale nepřináší příliš nic nového. Vše, co tu je, již bylo v nějaké variaci slyšené. Každá píseň měla svou prvotní verzi někde jinde, proto ode mě EP dostane 70 %.