Jeaniene Frost: Na půl cesty do hrobu

Do rukou se nám dostává první díl série Noční lovci. Cat je mladá žena, která nemá ráda upíry, tedy spíš je nenávidí. Může za to její původ. Čerstvě zrozený upír kdysi znásilnil její matku, a pak se narodila Cat, napůl člověk, napůl upír. Upíry vycítí, ale oni ji považují za člověka, což jí dává ideální příležitost lovit proklatá stvoření, kterými upíři v jejích očích jsou.

Všechno jde dobře, než se Cat pokusí zabít upíra Bonese. Bones ji snadno přemůže, ale protože se mu kurážná kočička zamlouvá, dohodnou se, že budou lovit upíry spolu. Pro Cat je tato spolupráce dost těžká, přece jen byla vychovaná k nenávisti k upírům a najednou má s jedním pracovat. Navíc se jí Bones líbí, i když si to dlouho odmítá připustit.

Cat je vinou své matky a reakcím lidí v okolí zahořklá. Je tvrdohlavá a vytrvalá, což vyplývá z nepřátelského prostředí, ve kterém vyrůstala. Kvůli svému mládí a naučené nenávisti k upírům bývá zbrklá a dopouští se chyb, které by jí mohly být osudné. Čím déle ji však známe, tím je sympatičtější, i když se pořád občas chová, jak jí velí dlouholetá výchova.

Bones je starý upír s velkou dávkou trpělivosti. Je to tvrďák, který loví upíry už velmi dlouho, z části z osobní msty a z části pro peníze. Přestože se chová, jako že je mu všechno ukradené a nejdůležitější jsou peníze, jeho city a srdce jsou mnohem vřelejší než Catiny. Pod maskou drsňáka se skrývá upír, který ochraňuje nevinné. Což by samozřejmě nikdy nepřiznal, ani na mučidlech. Bones mi byl mnohem sympatičtější než Cat, jeho postava je vyzrálejší a tak nějak snadněji prohlédnutelná. Cat se mi občas přišla protivná a hlavně nedospělá. Trochu doufám, že v dalších dílech dospěje a zmoudří.

Jeaniene Frost má příjemný, čtivý styl, a než se čtenář naděje, ocitne se na konci příběhu. V knize není příliš hluchých míst, děj má spád a tempo nasadí hned od začátku. Hrdinka o svých schopnostech ví a dávno se s nimi smířila, neřeší tak půl knihy, že to dělat nebude, ale rovnou rozjíždí svou hru a jde do boje s upíry. Bones taky od začátku ví, co chce, a nemá pochybnosti. Jediné drama tak zůstává v zápletce samotné, a ne v hlavě Cat. Její nenávist k upírům přinese několik zajímavých situací.

Co mi trochu znepříjemňovalo čtení, byla spousta jmen, která jednotlivé postavy měly. Hlavní jméno, krycí jméno, a pokud možno ještě nějaká ta přezdívka. Kolikrát mi chvíli trvalo, než jsem přišla na to, o kom se mluví, ale nebyla jsem sama, Cat na tom byla s upíry stejně.

Kniha Na půl cesty do hrobu otevírá sérii, která se zdá být velmi slibná. Tomu, kdo má rád urban fantasy, knihu vřele doporučuji, čeká ho příjemné čtení.

Vydal: Fantom Print; 2012