Letní knižní veletrh Ostrava

Druhý ročník Letního knižního veletrhu, jehož motto zní Knihy – cesty k zábavě i poučení, se rychle blíží – bude na ostravském výstavišti Černá louka v pátek a v sobotu 15. a 16. června 2012. Na veletrh je přihlášeno 97 vystavovatelů, mj. Argo, Euromedia, Fantom Print, Fragment, Host, Jota, Zoner Press ad.

Novinkou letošního ročníku je velký stánek Rady galerií České republiky, v němž se návštěvníci budou moct seznámit s knihami a výstavami několika desítek českých galerií (nejsou započítány v počtu vystavovatelů). Novinkou je také účast České televize Ostrava. Ta na veletrhu představí několik literárních dokumentů (mj. o Janu Balabánovi či Otu Filipovi), knihy z Edice ČT a také tři výstavy: Tajemství staré bambitky, výstavku fotografií Dity Pepe nazvanou Slečny a výstavu pohádek z ČT Ostrava.

Cestám, hlavnímu tématu veletrhu, budou věnovány besedy Antonína Červeného (o Himalájích), Zuzany Samkové (o africkém parku Serengeti), Filipa Breindla (o misiích v Amazonii), a až z druhé strany oceánu návštěvníky veletrhu pozdraví známý mořeplavec Richard Konkolski. Své knihy bude na veletrhu podepisovat i stále populárnější česko-japonský autor a podnikatel Tomio Okamura.

Čtenáři české i překladové beletrie se mohou těšit na setkání s Jiřím Stránským, Jiřím Hájíčkem (bude uvádět nový román Rybí krev), Michalem Ajvazem, autorem Knihy roku Lucemburská zahrada, překladatelem Shakespeara Martinem Hilským, prozaiky Evou Hauserovou a Romanem Ludvou, autory fantasy Františkou Vrbenskou a Josefem Pecinovským, autorkami knih pro děti Zuzanou Pospíšilovou a Lenkou Rožnovskou, ostravskými autory Lydií Romanskou, Evou Tvrdou, Janou Hochmannovou, Arnoštem Vašíčkem, Miroslavem Sehnalem, Břetislavem Uhlářem. Na veletrhu budou i tři zahraniční autoři: Jozef Banáš a Daniel Rušar ze Slovenska a Saša Stojanovič ze Srbska.

Doprovodné programy budou v letošním roce probíhat ve veletržním Café Librex u vchodu do pavilonu A, v sále Česká televize Ostrava v druhém patře a dvě autogramiády (Radima Uzla a Jana Kačera) se budou konat v prostoru PEN v hlavní výstavní hale.

Na veletrhu budou vyhodnoceny i dvě studentské soutěže: vědomostní Novodobé dějiny našeho státu, a literární Ze šuplíku fantazie, kterou pořádá Střední škola KNIH z Brna – její vítězové budou mít na veletrhu dokonce autorské čtení.

Ke každému správnému veletrhu patří i program pro odbornou veřejnost. Do Ostravy se už den před veletrhem sjedou knihovníci z celé České republiky na seminář o akvizici, pořádaný Moravskoslezskou vědeckou knihovnou a Sdružením knihoven ČR. Pro nakladatele je zase připraven odborný polygrafický seminář Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s.

Letní knižní veletrh se bude konat na Černé louce v pavilonu A 15. a 16. června. V pátek 15. června bude otevřen od 10 do 18 hodin, v sobotu 16. června od 9 do 17 hodin. Plné vstupné stojí 70 Kč, ale pro návštěvníky je připravena řada slev.

Seznam vystavovatelů s čísly stánků a odkazy na webové stránky najdete zde.
Doprovodný progam zde.