Kat Richardson

Letos vstoupila na český, potažmo slovenský knižní trh nová spisovatelka žánru urban fantasy, Kat Richardson. Pojďme se na autorku temného světa Šerochodců podívat trochu blíž.

Kaliforňanka Kat Richardson se narodila 22. května 1964. Na Kalifornské státní univerzitě získala titul ze žurnalistiky pro magazíny a vokální hudby. Než zaútočila na trh fantastiky, vyzkoušela několik druhů prací. Psala příručky a materiály v počítačové firmě a v Národním gemologickém institutu (zabývá se studiem a certifikací diamantů, dalších drahých kamenů a perel – pozn. red.), sepsala scénáře pro single-player počítačovou hru, RPG hru i film (The Glove), předčítala knihy v radiu Evergreen v programu rozhlasového čtení organizovaného washingtonskou knihovnou audioknih a materiálů v braillově písmu.

Už jako osmiletá se stala členem divadelního spolku základní školy, pro jehož hry tvořila kulisy, zpívala i hrála. Třináct dalších let strávila jako herečka, tanečnice a kostymérka divadelního spolku RPF ve městě Agoura v Kalifornii.

Se svým manželem, dvěma fretkami a mrzutou starou kočkou žije na plachetnici v přístavu v Seattlu. Řídí motocykl, své střelecké umění chodí pravidelně trénovat na střelnici, nevlastní televizi a nikdy prý neviděla seriál Buffy, přemožitelka upírů.

Je jedním z právníků organizace California Ferret Legalization, která se snaží prosadit zákon schvalující chov fretek coby domácích mazlíčků (v současné době je v Kalifornii chov fretek zakázán – pozn. red.).

Tvorba:

Greywalker – Šerochodec
romány:
1. Greywalker (2006) – Šerochodec
2. Poltergeist (2007) – Poltergeist
3. Underground (2008)
4. Vanished (2009)
5. Labyrinth (2010)
6. Downpour (2011)
7. Seawitch (2012)

povídky:
Třetí smrt hliněného psíčka (2009) – dějem spadá mezi 3. a 4. díl, ve sbírce Temné uličky

Na svém webu odpověděla na dotaz čtenářů o jménech postav své série:

Máte nějaký zvláštní důvod, proč se postava vašeho upíra jmenuje Edward a vaše knihy jsou zasazené do státu Washington a najdeme i další podobnosti se sérií Stmívání? Jste se Stephanií Meyerovou nejlepší přítelkyně, co si z nás, čtenářů, jen dělají srandu? A co postava Harper Connollyové ze série od Charlaine Harris – a vaše Harper? To jste Charlaine jméno postavy vypůjčila, ukradla, urvala nebo co?
Ne. Nic tak zajímavého nebo exotického, jen čistá náhoda. Šerochodce jsem začala psát kolem roku 2004/5, kdy série Stmívání ještě ani neexistovala, natož aby byla na pultech, a také dlouho předtím, než jsem se setkala s Charlaine Harrisovou. Pro postavu upíra jsem chtěla jméno, které má dlouhou historii, ale zní dostatečně moderně, abych ho mohla zasadit do reálií současnosti. A ačkoli se moje Harper jmenuje po Harper Leeové (autorka románu Jako zabít ptáčka, za nějž získala Pulitzerovu cenu), což předpokládám, že Charlainina Harper také, použití téhož jména je poctou dvou spisovatelek vůči jiné, ke které obě vzhlížíme. Žádné spiknutí nebo krádež. Vlastně jsem o Charlainině Harper ani netušila a agent mi nic neřekl. Když jsem zjistila, že se naše postavy jmenují stejně, cítila jsem rozpaky a navrhla jsem Charlaine, že jméno své postavy změním, ale ona odmítla. Nicméně, žiju v Seattlu, který považuji za úchvatné i děsivé město, a proto jsem sem také zasadila děj svých knih.

Zdroje:
fantasticfiction.co.uk
wikipedia.org
goodreads.com
katrichardson.com