Kat Richardson: Šerochodec

Harper Blainová pracuje jako soukromý detektiv. Při jednom z případů je zraněna a na dvě minuty překročí hranici smrti, čímž se její život od základu změní. Začnou se jí dít podivné věci a oslovují ji zvláštní lidé. Ani případy, které vyšetřuje, nejsou jako dřív.

„Zaříkadlo?“
Zarděla se. „Víte… jsem čarodějka.“
Mrkla jsem na ni: „Samozřejmě. Expert na paranormální jevy musí mít za ženu čarodějku.“
Usmála se a ještě víc se zarděla: „Není to tak jednoduché. Ben a já se neshodujeme ve všem, pokud jde o teorii versus praxi. Fascinuje ho to, to je pravda, ale ve skutečném rozměru čarodějnictví se už tak dobře nevyzná. Více ho zajímají věci jako duchové. A už jsme v tomto bohužel učinili několik pokusů…“ (str. 47)

Po rozhovoru s manželi Danzigerovými Harper zjistí, že díky chvilkové smrti se z ní stal Šerochodec, bytost, která může procházet mezi normálním světem a světem Šera. Šero je místo mezi současným životem a tím příštím, jakási přechodová zóna, ve které žijí upíři, duchové a mají tam přístup čarodějky a další bytosti. Harper se musí srovnat s novou situací a přijat ji.

Harper je tvrdohlavá žena, která jen nesnadno přebírá novou roli v životě, většinu času proti Šeru bojuje, což jí moc nepomáhá. Jako detektiv je pečlivá, zkoumá a prochází dokumenty a ověřuje si dostupné informace. Je neústupná a pátrání dovede do konce, i když by to nejradši vzdala.

Manželé Danzigerovi mají přístup do Šera a nějaké vědomosti o něm. Ben je teoretik, který Šero zkoumá a zabývá se paranormálními jevy. Jeho žena Mara je čarodějka a pracuje s Šerem na jiné úrovni než Harper. Oba Harper pomáhají, jak mohou, ale ani jeden z nich nemá stejné schopnosti jako Harper.

Šerochodec je prvním dílem série, autorka Kat Richardson nás tedy především hodně seznamuje s prostředím a s tím, co se s Harper vlastně děje. Díky tomu trochu pokulhává dějová linka. Harper se moc pere s tím, co se z ní stalo, ale čtenáře tím trochu otravuje. Její fyzické pocity při průchodu Šerem začnou po čase unavovat, zvlášť když je jí pořád špatně. Všechno se snaží vyřešit pomocí své inteligence a staré dobré práce s papíry a telefonem. Její nové schopnosti zůstávají nevyužité, snad se to napraví v dalších dílech. Trochu mi vadilo, že v knize není uveden věk Harper, ani jiné postavy, ale to je jen drobnost, která neovlivní celkový názor na knihu.

Detektivní linka je přiměřená žánru, čtenář sice tuší o něco dřív než Harper, jak to asi bylo, ale potřebuje k tomu správné indicie, které mu Harper poskytne. Nadpřirozené bytosti jsou dobře popsané a propracované.

Pomineme-li tedy drobné nedostatky ve spádu příběhu, které souvisí s představením světa, tedy spíše Šera, je kniha čtivá a poměrně zábavná. Série má slušný potenciál se v dalších dílech více rozjet.

Vydal: Fantom Print; 2012