Meredith Ann Pierceová: Temný anděl 2 – Přes Moře písku

Aeriel unesl z domova v Terénu temný anděl, protože potřeboval služku pro své manželky. Po roce se stala jeho poslední nevěstou, otrávila Irrylatha svatebním přípitkem a namísto plánovaného zabití ho zachránila.

„Taky jsi nás snad mohla jít hledat,“ rozkřikla se Erin. „Mohla jsi…“
„V podzemí?“ zvolal bílý pták. „Jsem volavka, ne netopýr.“ (str. 181)

Aeriel cestuje se svým smrtelným manželem Irrylathem přes Moře písku, aby se dostali co nejdál od bílé čarodějnice. Vládkyně v Isternes se ujímá svého dávno ztraceného syna, zatímco kněžky pracují na vzkříšení hvězdného koně. O pár měsíců později podstupuje Aeriel výpravu za sibylou z Ormu, aby jí pomohla rozluštit výklad veršované hádanky, kterou jí sdělily přízraky. V patách má pátrače bílé čarodějnice, kteří jí usilují o život a hledají ztracené ochránce z Westernesse.

Vztah mezi Aeriel a Irrylathem je komplikovaný – Aeriel svého muže miluje a touží po něm, ale odváží se ho dotknout pouze ve chvíli, když spí. Irrylath od sebe Aeriel odstrkuje, chová se k ní chladně a odtažitě, čímž jí ubližuje. Mladého prince trápí zlé sny, ale je uzavřený do sebe a nechce o nich mluvit. Aeriel pomalu bortí jeho hradby, ale když ji neustále přehlíží, přestává doufat, že bude jednou její city opětovat.

Hlavní hrdinka je typická nesobecká mučednice, která přináší oběti a snaží se každému pomoct, přesto si ji čtenář oblíbí pro odvahu, dobrosrdečnost a nezištnou povahu. Aeriel během putování častokrát jedná zcela iracionálně. Netuší, proč tu a tam něco sebere, ale nakonec vychází najevo, že udělala dobře. Také mi připadá nedomyšlený nedostatek Aerielina oblečení – kromě svatebního sárí a pouštního oděvu totiž nevlastní žádné další šaty.

Fantasy příběh je vyprávěn ve třetí osobě z pohledu Aeriel a plyne středním tempem. Ironické a humorné komentáře nejsou příliš časté, ale když už je něco v tomto duchu proneseno, tak to stojí za to. Nebezpečí na Aeriel číhá na každém rohu, přibývají nástrahy a intriky, psychické trýznění i tragédie. Rovněž je ve vzduchu cítit rodící se naděje, přetrvávající touhy a sny. Podle popisů postav jsou nám lidé v tomto světě podobní, až na pár rozdílů, jako např. fialové oči nebo namodralá pleť.

Temný anděl je dobrodružný příběh s prvky hororu a romantiky, určité situace jsou předvídatelné, takže čtenáře nepřekvapí odhalení, kdo se skrývá za příšerou z lesa nebo co dokáže denní plášť. Ne všechno je však tak jednoduché, což se potvrdí zhruba ve druhé třetině děje, kdy čeká na čtenáře hned několik zvratů a překvapení.

Druhý díl trilogie Temný anděl se v originále jmenuje „A Gathering of Gargoyles“, což v překladu znamená „Shromáždění chrličů“, ale český název je „Přes Moře písku“. Aeriel cestuje přes Moře písku, který má různé schopnosti a barvy, objevuje se i na moři, a kdo nemusí, ten tuto strastiplnou cestu nepodstupuje. Doslovný překlad se mi zdá výstižnější, protože se v příběhu jedná o shromáždění chrličů.

Přes Moře písku je příjemné lehké čtení zasazené do vymyšleného světa a neznámé doby, jež místy působí pohádkově, ale s temným podtextem a mnohdy ponurou atmosféru. Rozhodně to není čtení pro děti, ale pro dospívající či dospělé čtenáře. Otevřený závěr nás nenechá na pochybách, že se máme ještě na co těšit. Nadpřirozené bytosti ožívají a jako v každém dobrém příběhu, i v Temném andělovi se jedná o boj dobra se zlem. Která strana vyhraje?

Ukázka z knihy

Vydal: Albatros – CooBoo; 2012